Kopřivová pizza
Kopřivová pizza Těsto 300 g hladké mouky 12 g čerstvého droždí 200 ml vlažné vody 5 g soli Navrch 50 ml olivového oleje 1/2 paličky česneku 400 g nasekaných kopřiv 150 g gorgonzoly Suroviny na těsto smíchejte a nechte na teplém místě nakynout zhruba hodinu. Vyválejte velkou placku, kterou
Kopřiva v kuchyni
Jedlé věci z přírody mě zajímaly od malička. Dodnes si pamatuji vůni bylinného čaje, který mi moje mamka vařila z vlastnoručně nasbíraných bylinek, když jsem byla nemocná. Také mi utkvěla chuť kosmatic, které jsme si doma připravovali. Můj děda mě zas učil, jak se udělá žvýkačka ze smůly. Na svém
Jak vznikla první česká popová mantra?
Veronika Hajníková. Zahradnice – kytaristka. Máma dvou dětí. Písničkářka a zapisovatelka písní, které promlouvají k duši. Autorka edukačních písní z alba ZPÍVANÁ ČEŠTINA. Milovnice života v přírodě, permakultury a zahradaření. Tvůrkyně zahradní poezie. Spoluzakladatelka lesní školky a alternativní školy Jasan v Nedvědici. O zahradní manikůře, kompostu nebo bydlení v jurtě si
Duben – v zahradě už budem!
Mezi holými větvemi probleskují sluneční paprsky odrážející se od oken skleníku. Ten zabírá poctivý kus zahrady a je fakt, že když ho na podzim čistím od zbytků rostlin, rýčem přehazuji zeminu a rejžákem drhnu každou okenní tabulku, přepadá mě chuť na bourání. Když v něm ale březnové sluníčko začne ze
Myslet na to, co bude a je, nekoukat dozadu
Neuvěřitelně čilá vitální a stále tvořící Helena Hrušková Slavíková (1924) – akademická malířka, která svým přístupem k životu ovlivnila mnoho generací. Zažila ještě úplně jinou Prahu. Zažila válku. Celý život žije bez počítače a internetu. Internet nazývá děd Vševěd. Jako dlouholetá pedagožka a vedoucí výtvarných kroužků je stále obklopena dětmi,
Červená pšenice s kořenovou zeleninou
Červená pšenice s kořenovou zeleninou Zařaďte do svého jídelníčku červenou pšenici. Skvěle se hodí třeba ke kořenové zelenině. 200 g červené pšenice 3 lžíce rostlinného oleje 1 cibule 150 g mrkve 120 g petržele 200 g celeru 1 lžička mletého kmínu 1 lžíce ume octa 1,5 lžičky majoránky sůl
Domácí sušení a kvalita masa z pohledu řezníka. Místo omáčky se ze svíčkové dělají jerky, říká Zdeněk Absolon
O domácím sušení masa Trendem je teď prý i u nás domácí sušení masa. Pozoruješ to ve vašem řeznictví? Žijeme v době kultu fitness těla – což teď neříkám proto, že jsem byl párkrát cvičit! (smích) Hromada lidí řeší, co je zrovna trendy, ženský ve fitkách chtějí mít zadky jako
Princezna drsňačka
Možná se vám to taky občas stává. V televizi nebo divadle vidíte herce nebo herečku a následně si představujete, jací vlastně jsou ve skutečnosti a jak moc se režisér ve svém výběru kloní ke skutečné povaze daného herce. Je to jenom o vzhledu nebo tak trochu i o povaze „toho v kostýmu“?