Zkuste výborné recepty s použitím cizrnové mouky

Ráda zkouším nové recepty a nové, ještě neochutnané suroviny. Po vyzkoušení mouky z červené čočky a žlutého hrachu se mi do rukou dostala mouka cizrnová. Chvíle strávené v kuchyni s tímto novým objevem přinesly nečekaně dobré výsledky. Zkuste cizrnovou i vy!

Zkuste výborné recepty s použitím cizrnové mouky

Do sušenek i do polévky

Chutí připomíná cizrnová mouka oříšky či jedlé kaštany. Vyzkoušeli jsme ji na pečení pizzy, slaných krekrů i sladkých perníkových bochánků. Velmi dobře chutná v bylinkových dipech, v oblíbeném hummusu a falafelu i jako doplněk do chleba a dalších druhů pečiva. Připravíte z ní chutnou zavářku do polévky, dobře doplní směs na zeleninové placičky a skvěle zahušťuje omáčky a polévky. A kdo rád řízečky, jak masové, tak zeleninové, zkuste je v cizrnové mouce obalit, bez použití vajec či dalších přísad perfektně drží a při smažení nenasává tolik tuku jako strouhanka.

Plná živin

Podobně jako ostatní luštěniny vyniká cizrna obsahem rostlinných bílkovin. Je proto výbornou variantou pro vegetariány, vegany i makrobiotiky. I ostatním, komu maso nevadí, může cizrnová mouka příjemně zpestřit jídelníček.

Má zastoupení téměř všech vitamínů a minerálních látek, nejvíce železa a vápníku. Obsažená vláknina působí jako prevence zácpy i tzv. civilizačních onemocnění (od kardiovaskulárních chorob přes obezitu až po rakovinu tlustého střeva).

Bezpečně bezlepková

Cizrna patří mezi přirozeně bezlepkové plodiny. Aby si i výrobky z ní zachovaly bezlepkovost a byly vhodné pro jedince, kteří mají s lepkem problém, je potřeba ji zpracovávat i skladovat odděleně od jiných „lepkových“ výrobků. Cizrnová mouka BIOHARMONIE byla namleta ve speciálním bezlepkovém mlýně ve Starém Městě pod Sněžníkem, kde ji následně na bezlepkové balicí lince zabalili a uskladnili v bezlepkovém skladu. Splňuje proto přísné požadavky na bezlepkové produkty, u kterých množství lepku nesmí překročit 20 mg/kg.

Inspirace našimi recepty: 

Rychlý falafel

Rychlý falafel s cizrnovou moukou (bezlepkový)

100 g sterilované cizrny BIOLINIE, 100 g cizrnové mouky BIOHARMONIE, 2 cibule nadrobno nakrájené, 50 g sekané petrželové natě, 4 stroužky česneku, 1/4 ČL sody, 1 ČL soli, 1/2 ČL drceného římského kmínu, 3 PL citrónové šťávy, 70 ml teplé, až horké vody, 500 ml olivového oleje – na smažení (lze i menší množství na smažení na pánvi jako karbanátky)

V blenderu (mixéru) posekáme cibuli, cizrnu, česnek, petrželovou nať. V míse smícháme nasekanou směs, cizrnovou mouku, přidáme sodu, sůl, římský kmín, citrónovou šťávu. Postupně přiléváme teplou vodu a mícháme. Těsto necháme odpočinout na 5–10 minut. Rozehřejeme pánev, lžící nabíráme těsto a osmažíme ponořené v oleji nebo klasicky na pánvi z každé strany do zlatova.

Cizrnové perníkové bochánky

Cizrnové perníkové bochánky (bezlepkové)

100 g cizrnové mouky BIOHARMONIE, 1 vejce, 1 ČL prášku do pečiva Amylon, 1/2 ČL perníkového koření, 2 PL medu, 1 PL tvarohu, 1/2 ČL soli, 2 PL másla, 40 ml vody, Čokokapky BIOHARMONIE

Oddělíme žloutek od bílku. K cizrnové mouce přidáme vanilkový cukr, prášek do pečiva, žloutek, med, tvaroh a sůl. Vše promícháme. Z bílku vyšleháme sníh a zamícháme do těsta. Na plech dáme pečicí papír, rukama tvoříme kuličky, které na plechu lehce stiskneme. Povrch ozdobíme čokokapkami. Pečeme 15 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Rošt mějme spíše výše (proti spálení spodní strany).

Tip: Do základního těsta můžeme přidat drcené oříšky, semínka nebo sušené ovoce.

Když jsem byla malá, chtěla jsem zachránit před vyhynutím ohrožené nosorožce v Africe. To se mi nepodařilo, tak teď zachraňuji přírodu a lidské zdraví pomocí biopotravin. Ve firmě PROBIO mám na starosti propagaci, komunikaci s médii, psaní článků a recepty. Občas mě můžete slyšet v rádiu vyprávět o zdravých potravinách nebo vidět vařit v televizi.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné