Život bez masa

Na naší planetě je přes 7 miliard lidí, z toho jedna miliarda nekonzumuje maso. Co kdybychom se na vegetariány podívali trochu zblízka? Nejvíce jich žije v Indii, tvoří dvacet až čtyřicet procent veškerého tamního obyvatelstva. Kolik vegetariánů žije u nás? Podle odhadu to jsou asi 2 % z nás. To už stojí za to se jim podívat na zoubek.

Život bez masa

Proč jsou vegetariáni vegetariány?

Důvody jsou rozmanité a v jednotlivých částech naší planety se liší. Zatímco v Indii jsou to hlavně důvody náboženské a sounáležitost s komunitou, v našem západním světě je to především soucit se zvířaty. Mnoho vegetariánů říká, že jejich přerod začal ve chvíli, kdy byli svědky zabití zvířete nebo shlédli na internetu některé z videí například organizace PeTA, která zprostředkovává pohled do zákulisí jatek a velkochovů zvířat.

Vegetariáni také zmiňují zdraví. Světová zdravotnická organizace i dietetické společnosti po celém světě souhlasně tvrdí, že vegetariánstvím si lze zdraví zajistit. Současně ale také dodávají, že je nutné mít znalosti o složení potravin a jejich kombinacích, abychom předešli nedostatku některých živin. V této souvislosti se mluví především o vitamínu B12, železu, zinku nebo vápníku. Ale o tom ještě dále…

Ekologie! Jak souvisí ekologie s vegetariánstvím? Podívejte se na několik rovnic:
  • K výrobě jednoho kilogramu hovězího masa je zapotřebí přes 10 kilogramů krmného obilí a 15 krychlových metrů vody.
  • Organizace pro výživu a zemědělství (FAO), specializovaná agentura OSN, odhaduje, že živočišná výroba je zodpovědná za 14,5 % celosvětových emisí skleníkových plynů. Jiné organizace odhadují, že by mohlo být až 51 %.
  • Dva hektary zemědělské půdy uživí jednoho „masožravce“, čtrnáct vegetariánů a až padesát veganů

Někomu také zkrátka maso nechutná. O tom, jak rozmanitá a chutná může vegetariánská strava být, svědčí i fakt, kolik vege restaurací v poslední době vzniká. Bezmasé pokrmy se nyní také daleko více objevují v různých pořadech o vaření i kulinářských časopisech. Někdo by mohl namítat, že je dneska prostě in být vegetarián. Částečně to může být i pravda. Osobně si ale myslím, že pouze tento důvod nestačí na to, abychom se mohli dlouhodobě a plnohodnotně stravovat bez masa.

Pokud mluvím o vegetariánech, pak mám na mysli laktoovovegetariány (kromě rostlin jedí také vejce a mléko a mléčné výrobky), pokud zmiňuji vegany, pak se jedná o ty, kteří konzumují pouze rostlinnou stravu. Pro zajímavost jsem pro vás udělala tento obrázek. Přidala jsem do něj i ty, kteří jedí pouze ryby nebo drůbež. Nejedná se ale o vegetariány v pravém slova smyslu. Spíše jde o snahu svou spotřebu masa snížit na minimum s ohledem na životní prostředí. Někdy se také můžete setkat s pojmem flexitarián, který se stravuje převážně vegetariánsky, ale občas si nějaké maso dá. Obvykle nejedí maso zvířat, která jsou chována v továrním prostředí, ale nejsou proti konzumování masa zvířat ulovených v divočině nebo chovaných na ekofarmách. Teď se mnou možná polovina vegetariánů a většina veganů nebude souhlasit, ale podle mého názoru se každé omezení masa počítá.

Mrkněte na:

PeTA: www.peta.org

Meat Free Monday – iniciativa Paula McCartneyho, aby lidé vynechali maso alespoň jeden den v týdnu: www.meatfreemondays.com

Kuchařka ze Svatojánu a její blog s recepty: kucharkazesvatojanu.blogspot.cz

Pokud jste sportovec a potřebujete radu ohledně bezmasé stravy: www.cistysport.cz

Video Margit Slimákové o vegetariánství

Portál Kateřiny Blažčíkové www.veganza.cz zaměřený na fitness

Zuzka naskočila do projektu s názvem Pravý domácí ještě předtím, než vůbec vznikl. Nejdříve měla na starost naši fanouškovskou základnu na facebooku, kterou vypiplala a věnovala jí péči. Zkusila si i psát a zalíbilo se jí to. Do budoucna by chtěla psát víc. Zajímá se o témata jako jsou udržitelné stavitelství, permakultura, přirozené porody, divoké bylinky, zdravé a udržitelné stravování, přirozená péče o děti a techniky duševního rozvoje.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné