Zelený poklad jménem cuketa. 4x recept

Moje babička je pěstuje ve velkém. Našla v nich zalíbení ještě dávno předtím, než začaly být populární a než se s nimi naučila i jiné recepty než „bramboráky“. Dneska už jsme obě o dost dál a díky tomu, jak široké má cuketa v kuchyni využití, není o inspiraci nouze. Mám ráda ty chvíle, kdy mě babi zavede na svou zahrádku nebo do své špajzky a já si pak do Prahy odvážím ty zelené poklady. Už v autě přemýšlím, co z nich pro rodinu vykouzlím, a těším se na to. Léto bez cuket si zkrátka nedovedeme představit.

Zelený poklad jménem cuketa. 4x recept

Miluje slunce

Cuketa je teplomilná, nenáročná plodina, která ke svému růstu potřebuje slunce a dostatečné množství vody. Pochází z Mexika a pěstovala se už 7 000 let před naším letopočtem. Do Evropy přivezli cuketu španělští mořeplavci, do Čech se pak pravděpodobně dostala z Itálie, kde je velmi oblíbená. V Čechách zdomácněly cukety ve druhé polovině 20. století, ale svůj boom zaznamenávají až v posledních letech.

Pomáhá hubnout

Cuketa obsahuje až 91 % vody, má tedy nízkou kalorickou hodnotu (pouhých 19 kcal na 100 g), a je ideální potravinou při redukčních dietách či detoxikačních kúrách. Navíc se pyšní značným množstvím vlákniny, díky níž nám její konzumace pomáhá čistit trávicí trakt. Cuketa obsahuje i velké množství minerálních látek, sacharidy, je bohatá na karoteny, hořčík i draslík. Draslík je úžasný díky své schopnosti vyplavit z těla nadbytečnou sůl a vodu, což uvítáme jistě nejen při očistných a hubnoucích kúrách. Konzumace cukety působí příznivě na srdce, ledviny i trávicí ústrojí, velmi prospívá především diabetikům a lidem s nadváhou. Cukety dokáží stimulovat náš mozek, zlepšují soustředěnost a uklidňují naše nervy. Účinným přírodním lékem je tato zelená plodina podobná okurce také při léčbě cukrovky, aterosklerózy, revmatismu a dně. V neposlední řadě dokáže cuketa posílit naši imunitu a díky svým lehce projímavým účinkům předejít zácpě.

Plodí bohatě a vytrvale

Pěstování cukety se skutečně vyplatí. Není náročná a dá nám tolik plodů, že s nimi pokryjeme celý letní jídelníček. Navíc si ji můžeme i zamrazit (já mám v mrazáku jak kostky, tak nudličky) a použít i během roku. Při výsadbě vybíráme z velkého množství odrůd, můžeme zvolit plody sytě i světle zelené, jasně žluté, proužkované, podélné či kulaté. Semena sázíme ven nejlépe v polovině května, jednotlivě ve vzdálenosti 50–100 cm, každá rostlina potřebuje kolem sebe dostatek místa. Když začnou rostlinky nasazovat plody, potřebují dostatek vláhy. V případě suchého počasí je nejvhodnější zalévat odstátou dešťovou vodou. Sklízíme při délce 7– 15 cm, čím menší plody, tím více si pochutnáme. Pokud vysejeme později, můžeme sklízet až do podzimu, než teplota klesne pod 4 °C, potom už by nám teplomilné cukety nechutnaly.

Slupka je nejlepší

Stejně jako jiné plodiny se i cuketu vyplatí připravovat a jíst se slupkou, protože nejvíce vitaminů je v ní nebo těsně pod ní. Stačí očistit ji kartáčkem a pokrájet či nastrouhat tak, jak potřebujeme. Před další přípravou je vhodné pokapat plátky cukety olivovým olejem, aby se z ní uvolnilo více vitaminu A a E (oba jsou rozpustné v tucích). Áčko chrání naše tělo před působením volných radikálů a Éčko reguluje hladinu krevního cukru a příznivě ovlivňuje množství cholesterolu v krvi.

V kuchyni můžeme cuketu použít na tolik způsobů, že se nám jistě nepřejí. Naopak, věřím, že stejně jako já oceníte její variabilitu a nekonečnou škálu receptů, ve kterých se dá tato tykvovitá zelenina využít. Cuketu můžeme grilovat jako výtečný předkrm (předtím doporučuji lehce nasolit, pustí přebytečnou vodu), uvařit z ní polévku, usmažit placky či ji obalit v těstíčku a servírovat jako zeleninové řízečky. Cuketa se dá nastrouhat a přidat do buchtového těsta, můžeme z ní uvařit guláš, nebo ji připravit podobně jako zelí a podávat k masu. Cukety se dají i zapéct, naplnit, hodí se do čalamád. Zdravě dokáží zahustit omáčku a rozumí si se spoustou koření. Výborné jsou cukety za syrova, obohatí pomazánku či kdejaký salát. Dokonce i ten bramborový, kdy brambory často právě na kostičky pokrájenými mladými cuketami nahrazuji.

Následně nabízím pouze 4 ze svých oblíbených pokrmů z cuket, ale věřte, že dohromady jich je tolik, že často nevím, do jakého se pustit dřív.

Recepty:

Cuketová pomazánka
  • 2 cukety
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 3 stroužky česneku, pokrájené nadrobno
  • 1 drcená chilli paprička
  • 1 lžíce strouhaného parmezánu
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • mořská sůl

Mladé cukety nemusíme zbavovat semen a rovnou po očištění je můžeme i se slupkou nastrouhat nahrubo. Prosolíme a necháme na cedníku asi 30 minut pustit vodu. Potom cuketu propláchneme pod tekoucí vodou a všechnu tekutinu dobře vymačkáme. V pánvi na rozehřátém oleji restujeme chvilinku česnek (pozor, aby nezhořkl) a chilli papričku, pak přidáme cuketové nudličky a dusíme další 3 minuty. Směs přendáme do misky a ještě zatepla vmícháme parmezán. Dochutíme a zjemníme zakysankou. Pomazánku natíráme na oblíbené pečivo a užijeme si její lahodnou chuť.

Hovězí na cuketách / 6 porcí
  • 1 kg libového hovězího masa, pokrájeného na kousky
  • 1 kg mladých cuket, pokrájených na větší kusy
  • 1 cibule, pokrájená nadrobno
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 vejce
  • 2 citrony
  • 2 lžíce posekaného čerstvého kopru (můžeme nahradit i sušeným či naloženým)
  • sůl a pepř na dochucení

Tento recept jsem si přivezla z Kréty a už jsem ho vařila tolikrát, že bych to ani nespočítala. Je náš velmi oblíbený, tak snad bude chutnat i vám.

Nejdříve si rozpálíme olej, na něm osmahneme cibuli a zprudka i maso. Jak se nám maso zatáhne, snížíme plamen, přilijeme 2 hrnky vody, osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a dusíme do poloměkka. Když maso změkne, přidáme do hrnce cuketu a kopr, případně dolijeme vodu a dovaříme maso do konce. Mezitím si připravíme citronovo-vaječnou omáčku: rozbijeme vejce a smícháme je se šťávou vymačkanou ze 2 citronů a trochou vývaru z masa. Omáčkou přelijeme cukety s hovězím a už jen minutu povaříme. Podáváme nejlépe s chlebem, ale hodí se i brambory, rýže nebo bulgur.

Cuketová polévka / 4 porce
  • 2 cukety, pokrájené i se slupkou na kostičky
  • 2 větší brambory, pokrájené na kostičky
  • 2 jarní cibulky, pokrájené i s natí nadrobno
  • 2 nastrouhané mrkve
  • 1 lžička nastrouhaného zázvoru
  • 10 dkg másla

Máslo rozpustíme v hrnci a zpěníme cibulku, přidáme mrkev, zázvor, brambory i cuketu a krátce orestujeme. Zalijeme vodou, osolíme a uvaříme zeleninu doměkka. Potom část polévky rozmixujeme dohladka a krém vrátíme zpět do hrnce. Hustá polévka se hodí jako vydatná večeře, na talíři ji můžeme ozdobit strouhaným parmezánem a kouskem manga.

Jarní těstoviny / 4 porce
  • 500 g vařených těstovin oblíbeného tvaru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, pokrájená nadrobno
  • 3 prolisované stroužky česneku
  • 3 větší mrkve, nakrájené na sirky (tenké a delší tyčinky)
  • 3 cuketky, pokrájené na sirky
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 4 hrsti mraženého hrášku
  • 4 lžíce strouhaného parmezánu
  • 400 ml zakysané smetany

Na pánvi rozehřejeme olej a lehce osmažíme cibulku s česnekem. Přidáme mrkev a cuketu a za stálého míchání dusíme 3 minuty. Přidáme zakysanou smetanu, zeleninový vývar a hrášek, vše řádně promícháme a povaříme další 3 minuty. Přidáme parmezán, vmícháme uvařené těstoviny a můžeme podávat. Jsem si jistá, že toto jídlo si zamilujete, krásně vypadá a skvěle chutná i dětem, což je fajn, protože zelenina není tak často hitem.

Jsem si jistá, že když se nacházíte hodně dole, je to jenom proto, abyste se zase brzy ocitli hodně nahoře. Už je to víc než šest let, kdy jsem se sbírala po životní krizi a právě tou dobou jsme se díky účasti na dětské ekologické soutěži seznámili s Petrou a Danem. Časopis byl zatím jen vizí v jejich hlavách, přesně si pamatuju okamžik, kdy jsme se o něm bavili poprvé. Přišlo mi to jako sen a tenhle sen jsem za několik měsíců skutečně držela v ruce, dokonce se svým textem. Díky tomuto setkání získala naše rodina nové přátele a zcela nový směr.  Za to jsem hodně vděčná, protože v mém životě nikdy nebylo tolik radosti jako je dnes. A zítra určitě bude ještě větší :-).

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné