Zavařování masa doma. Poradíme, jak na to.

Občas se nám stane, že máme doma nadprodukci různých potravin. Většinou to bývá ovoce a zelenina ze zahrádky, ale někdy je najednou v kuchyni i ohromná hromada masa (sousedovic pes najde díru do našeho kurníku, králíkům hrozí nějaká epidemie nebo si čuník zlomí nohu) a my přemýšlíme, co s tím. Sníst se to nedá, je toho moc. Do mrazáku se to nevejde. Tak to zavaříme.

Zavařování masa doma. Poradíme, jak na to.

Jó naše bábi, ta to uměla

Najednou se mi v hlavě objevují obrazy z dětství, kdy jsme maso zavařovali pravidelně po každé zabíjačce, protože mrazáky tenkrát ještě nebyly a udit se všechno taky nedalo. Zavařování jsme doma vypilovali do nejmenších detailů. Pořídili jsme si konzervy a speciální stroj na jejich zátkování, ladili se receptury nálevů a doba sterilace. Nejlepší na to byla moje babička, která pracovala ve Frutě (to byl podnik, kde se dříve všechno zavařovalo) a odtud si přinesla celou řadu vychytávek a receptů. To vše je ale nenávratně pryč. Nová doba přinesla nové výzvy a k tomu starému a lety prověřenému se musíme pomalu prokousávat sami.

[time-restrict on="2019-08-07"]

Sám si vařím, sám si peru, sám si i zavařuju

Zavařujeme tedy jinak než moji rodiče, ale myslím si, že taky dobře. V první řadě nepoužíváme konzervy, které se snad už ani nedají nikde sehnat, ale zavařovací sklenice se šroubovacími víčky a červenou gumičkou. Dále také nezavařujeme ohromné objemy masa, ale vždy jen pár sklenic buďto jako jídlo na dlouhé cesty mimo civilizaci nebo nějaké ty přebytky.

Recepty už vlastní nemáme, pokaždé před zavařováním prolítnu internet a najdu si tam něco zajímavého. Každý recept a postup si však tak trochu doladím podle svého a podle toho, co mám zrovna k dispozici. Nejdůležitější ale zůstává samotná sterilace, která na rozdíl od ovoce nebo marmelád trvá mnohem déle, maso se při ní musí vařit a doporučuje se ji i opakovat, aby se maso nezkazilo. Je to tedy o něco složitější a časově náročnější postup, ale výsledek rozhodně za tu námahu stojí.

Umíme si to vychutnat

Ona taková masová konzerva, když si ji otevřete někde na kraji lesa a vyklopíte na víčko od kotlíku, udělá se strávníky úplné divy. Nejen že to začne všude kolem neuvěřitelně krásně vonět, ale po přidání několika dalších ingrediencí (bylinek), které si nasbíráte okolo tábořiště, to i náramně chutná. Nejraději takto jíme maso ve vlastní šťávě, hovězí, vepřové nebo i kuřecí, které po přidání místních čerstvých bylinek chutná opravdu královsky.

Zkuste to taky

Pokud jsem vás naladil na zavařování masa, ale nevíte, jak na to, nezoufejte si, není to nic, co by nezvládl průměrně šikovný kuchař. Stačí navštívit oblíbený internetový vyhledávač a objevíte tolik receptů, že nebudete vědět, který vyzkoušet jako první. Pokud ale nejste příznivci moderních technologií a dáváte přednost staré dobré klasice, nebojte se otevřít jakoukoli starou kuchařku a můžete si být téměř jisti, že tam nějaký vhodný recept na zavařování masa najdete.

Dobrou chuť.

[/time-restrict]

Celý článek vyšel v Pravém domácím časopisu č. 2018/08

jako součást hlavního tématu čísla Zavařování

Přečíst/koupit v digitální podobě

V papírové podobě k zakoupení u České pošty:

Tel: 800 300 302 nebo e-mail: postabo.prstc@cpost.cz​

vstoupil k PDČ se svojí mocnou mužskou energií, pomáhá organizačně, redakčně i autorsky. Jeho velkým tématem je bezobalový způsob života.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné