Vyzkoušejte nevšední dýňové recepty Petra Klímy

Nebojte se, já vím, že není právě dýňová sezóna. Ale třeba vám ve sklepě ještě nějaké loňské dýně zbyly a přemýšlíte, co s nimi. Dnes bych si na ně rád posvítil a nabídl vám trochu nevšední recepty. Tak dobrou chuť!

Vyzkoušejte nevšední dýňové recepty Petra Klímy

Dýně už pro svou kalorickou hodnotu patří k vydatným surovinám, výborně zasytí a jejich spektrum druhů a chutí je obrovské. Proto bychom měli během sezóny a po celou zimu tyto suroviny více využívat. Většinou obsahují spoustu vody, ale také velice prospěšnou vlákninu. Některé z nich také vitamíny B2, B1 a C, z minerálů třeba železo, hořčík, sodík a draslík.

Vydatnější druhy jsou vhodnou a vydatnou přílohou (Hokkaidó), více vodnatější (máslová, špagetová) jsou ideální jako doplněk v kombinaci s další zeleninou, luštěninou nebo obilovinami. I když jsou dýně poměrně syté, jsou navíc i dietní, obsahují lipolytický enzym, který napomáhá štěpit tuky, což se bude po svátečních obžerstvích určitě hodit.

Nejvíce se u nás konzumuje dýně Hokkaidó, ze které je možné připravit výtečnou polévku, přílohu nebo pyré, které zvláční koláče a chlebové těsto, dospělým poslouží jako příloha a dětem jako příkrm. Při pečení pyré slouží k dochucení především sůl, olivový olej, sušené provensálské bylinky nebo také zázvor či česnek, ale to až nakonec, aby se tyhle přísady nepřipálily.

Máslovou dýni, která tvarem připomíná hrušku, je sice nutné oloupat, ale zato skvěle vynikne ve spoustě jídel, jako jsou saláty, polévky, ale také dušené zeleninové směsi, rizota a karbanátky.

Méně známá dýně špagetová je hitem poslední doby! Je oválného tvaru, většinou žlutá, nazelenalá, také žíhaná. Charakterizuje ji dužnina připomínající trs uvařených špaget, čehož docílíme tepelnou úpravou. Upečenou dužninu lze také využít do polévek, karbanátků či smíchat třeba s podušenými houbami a smetanou a poté zapéct, plnit se dá i luštěninami či obilovinami.

Méně známou je odrůda Crown Prince, která se vyznačuje namodrale šedou slupkou a sytě oranžovou po melounech voňavou dužninou. Obsahuje velké množství dužniny a malou část se semínky, takže je v kuchyni velice ekonomická.

Hodně podobně se v kuchyni také chová dýně muškátová, tento druh většinou také narůstá do větších rozměrů.

Mungo bolognese

Mungo bolognese s dýňovými špagetami

4 porce / příprava 60 minut

Revoluční recept na boloňské špagety bez masa a těstovin je tu! Budete překvapeni, co zajímavého se dá vykouzlit z této ještě v mnoha ohledech neobjevené dýně. Omáčka je výtečná s jakoukoliv těstovinou, stačí jen kouknout, co je ve spíži, a výtečný oběd máte na talíři.

Ingredience: 150 g mungo fazolek, 1 středně velká muškátová dýně, 1 červená cibule, 2 lodyhy řapíkatého celeru, 5 menších žampionů, ½ dl olivového oleje, 3 stroužky česneku, 4 lžíce rajčatového protlaku (větší plechovka 140 g), 1 větší mrkev, 2 dl červeného vína (4 dl vody), 2 bobkové listy, 1 lžíce sušeného oregana, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 lžíce sušené bazalky, 1 vrchovatá lžička mořské soli, malý svazek čerstvé bazalky, 1 lžíce lahůdkového droždí, 3 stroužky česneku na dochucení špaget.

Postup: Fazolky namočíme nejméně na 4 hodiny do vlažné vody. Poté uvaříme do měkka dle návodu (trvá to asi 30 minut). Dýni opereme, rozkrojíme podélně na polovinu, zbavíme jádřinců, uvnitř potřeme olivovým olejem a osolíme. Obrátíme vnitřní stranou dolů, vložíme na pekáč s pečicím papírem a pečeme na 190 °C asi 40 minut. V hrnci na oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli a řapík. Po pěti minutách přidáme na kostičky nakrájené žampiony, nahrubo nasekaný česnek a opět asi pět minut pozvolna restujeme.

Nakonec přidáme protlak, orestujeme a zalijeme vínem. Přidáme 4 dl vody, nahrubo nastrouhanou mrkev, lžičku soli, bobkový list, sušené bylinky a pozvolna dusíme asi 20 minut. Nakonec vmícháme scezenou fazoli, nasekanou čerstvou bazalku, droždí a zamícháme. (Kdyby byla omáčka hodně hustá, přidejte trochu vody.) Mírně vychlazenou dýni vidličkou vydlabeme a vsypeme na pánev, kde jsme na olivovém oleji krátce orestovali na jemno nasekaný česnek. Osolíme, ochutíme pepřem a minutku prohřejeme. Na talíři polijeme hotovou omáčkou.

Můj tip: Tato omáčka výtečně funguje i se špagetami z čerstvé cukety (vyrobené na spiralizéru), před přelitím omáčkou špagety doporučuji také na chvíli prohřát na pánvi s olivovým olejem.

Kari dýňová polévka

Kari dýňová polévka s červenou čočkou a arašídy

6–8 porcí / příprava 40 minut

Při výrobě dýňové polévky každý často sáhne po Hokkaidó, která je jednoduchá na úpravu, výhodou je především to, že se nemusí loupat. Nemohu říci, že to pro mě také není pohodlné, sami v restauraci takovou děláme. Řekl jsem si však, že dám nyní trochu větší příležitost dýni máslové. Společnost jí bude dělat červená čočka, kvalitní směs koření a arašídy.

Ingredience: 1 kg muškátové dýně (cca 650 g po oloupání), 150 g červené loupané celé čočky, 1 větší žlutá cibule, 1 lžíce kari koření, 1 lžíce mleté kurkumy, 1 lžíce mletého zázvoru, 1 lžička provensálských bylin, 3 stroužky česneku, 1 a ½ lžíce mořské soli, 1 vrchovatá lžíce arašídové pasty, ½ větší limety nebo citronu, 2 dl kokosového mléka, orestovaná slunečnice a koriandr na posyp.

Návod: Čočku namočíme nejlépe přes noc do vlažné vody (stačí i třeba 2 hodinky). Před použitím vodu slijeme a čočku propláchneme. Dýni oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na hrubší kostky. Na oleji do růžova osmahneme cibuli, ke konci přidáme nahrubo nasekaný česnek. Vsypeme všechno koření, které také pár sekund restujeme. (Většinou hrnec při restování koření odstavím z plotýnky, základ je stále dost rozpálený, aby se koření osmahlo a kurkuma nezhořkla.)

Zalijeme 1,7 l vody, přidáme dýni, čočku, osolíme a pozvolna vaříme, dokud není vše měkké, trvá to asi 25 minut. Přidáme arašídovou pastu, šťávu z limety, kokosové mléko a rozmixujeme.

Můj tip: Občas používám arašídovou pastu s rozinkami, polévka je pak příjemně nasládlá.

je šéfkuchař  dejvické restaurace Countrylife.  Většinu svých životních a gastronomických zkušeností nasbíral na svých cestách, především však na britských ostrovech okolí Londýna. Svoje originální bezmasé recepty prezentuje na kulinářském blogu s názvem Greenwayfood. Několikaletou píli na poli zdravé výživy na podzim 2017 zúročil v Zeleninové kuchařce s podtitulem z farmy přímo na váš stůl. Jeho vášní je zelenina, rodina, příroda ale také fotografie jídel, kterému se snaží více porozumět a zdokonalit se v něm.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Eshop last minute