Všechno o kopřivě v kuchyni včetně 3. receptů. Můj bylinkový receptář.

Jedlé věci z přírody mě zajímaly od malička. Dodnes si pamatuji vůni bylinného čaje, který mi moje mamka vařila z vlastnoručně nasbíraných bylinek, když jsem byla nemocná. Také mi utkvěla chuť kosmatic, které jsme si doma připravovali. Můj děda mě zas učil, jak se udělá žvýkačka ze smůly. Na svém prvním kurzu permakultury jsem potkala pár „bláznů“, kteří planým bylinkám holdovali. Zaujalo mě to a i já jsem začala v kuchyni experimentovat. Nejdříve jsem si přidala pár lístků do salátu, uvařila sem tam nějaký ten čaj, zkusila med, sirup nebo marmeládu, až jsem se postupně propracovala k takovým majstrštykům, jako jsou pampeliškové bonbóny nebo bršlicový koláč.

Všechno o kopřivě v kuchyni včetně 3. receptů. Můj bylinkový receptář.

Na planých bylinkách mě nejvíc baví to, že když chcete, tak z žádné procházky nepřijdete s prázdnou. Je v nich neuvěřitelná inspirace, která mě žene dál zkoušet nové a nové kombinace.

Fascinují mě i z toho důvodu, že je v nich zakódovaná neuvěřitelná síla. V dnešním světě mnohdy nemáme šanci v obchodech sehnat potraviny, které by necestovaly ohromnou dálku. Většina zeleniny a ovoce už také není z tuzemska. Kde jinde bychom měli pak sebrat informaci o místě, ve kterém žijeme, než že se sehneme a utrhneme si pár lístků, které nám vyrostou pod nohama.

Jdeme se napást

Na druhé straně v kuchyni nepoužívám jen lokální suroviny. Co je totiž dnes lokální? Rýži, ale třeba i luštěniny konzumujeme také běžně a podívejte se, co je napsáno v kolonce země původu. Jde o harmonii, uvařme si takovou harmonizující krmi doma. Uvidíte, že zabodujete u svého partnera, ale hlavně u svých dětí. Ty jsou v ochutnávání planých bylinek opravdoví mistři. Sledujte je, jak se začnou pást a jak je to bude bavit!

Divočinkový seriál

Postupně bych vám na stránkách Pravého domácího časopisu chtěla představit několik planých bylinek určených k vaření a pochutnání. Jako první jsem si vybrala kopřivu.

Kopřiva je většinou první planá bylinka, kterou si dovolíme chutnat. Často ji používaly i naše babičky. A právě teď je ideální doba, kdy ji ochutnat. Kopřiva se sbírá od března do dubna. Pokud ale systematicky pokosíme větší plochu, můžeme sbírat i dál. Vyrostou totiž další mladé výhonky.

Hurá na kopřivy!

Tak a šup ven! Nasbírejte plnou plátěnou tašku běžné velikosti mladých kopřiv. Taška by měla být napěchovaná. Toto množství vám bude stačit na následující 3 recepty. Pokud jsou rostliny již větší, sbírejte pouze první dvě patra. Než začnete z kopřiv připravovat některou z následujících pochoutek, uvařte si z nich konvici čistícího čaje pro celou rodinu. Pár rostlin přelijte vroucí vodou a nechce 10 minut přiklopené louhovat. Čaj vypijte čerstvý, delším stáním se zhorší kvalita i účinnost čaje. Kopřivový čaj je neskutečná vzpruha, uvidíte!

Recepty

1) Těstoviny
  • 500 g hladké mouky pšeničné
  • 100 g spařených kopřiv
  • 4 vejce
  • sůl

Kopřivy nejdříve spařte horkou vodou. Vodu slijte, kopřivy nakrájejte na malé kousky, přidejte vejce a tyčovým mixérem důkladně rozmixujte. Osolte a přidejte mouku. Vypracujte těsto, které nechte asi hodinu v lednici odpočinout. Poté nakrájejte na široké nudle, která vařte 3 minuty v osolené vodě, do které jste přidali lžíci olivového oleje. Hotové těstoviny zakapejte olivovým olejem.

Kopřivové těstoviny jsou výborné studené jako salát s olivovým olejem s rozdrceným česnekem, nasekanou petrželkou, čerstvými cherry rajčátky, kapary a hoblinami parmezánu.

Jako základ pro další dva recepty si musíte nejdříve vytvořit kopřivový špenát:

3 větší cibule nakrájejte na kostičky a osmahněte na olivovém oleji nebo přepuštěném másle. Listy spařte horkou vodou a scezené přidejte na cibulku. Chvíli restujte a pak zaprašte několika lžícemi hladké mouky, ochuťte stroužky z celé paličky česneku, které jste předtím rozetřeli se solí. Polovinu rozmixujte do hladka – tu použijete na bramborové špalíčky a druhou polovinu po vychlazení pouze nasekejte. Tu použijete na kopřivovou pizzu.

2) Kopřivová pizza:

těsto:

  • 150 g pšeničné hladké mouky
  • 150 g špaldové jemně mleté mouky
  • 12 g čerstvého droždí
  • 200 g vlažné vody
  • 5 g soli

navrch:

  • 50 ml olivového oleje
  • 1/2 paličky česneku
  • nasekané a ochucené kopřivy z předešlého textu – zhruba 400 g
  • 150 g gorgonzoly

Suroviny na těsto smíchejte a nechte na teplém místě nakynout zhruba hodinu. Vyválejte velkou placku, kterou přendejte na vymazaný plech. Nechte ještě na teplém místě dokynout. Poté placku potřete olivovým olejem, do kterého jste prolisovali několik stroužků česneku. Dále navrch rozetřete připravené kopřivy a přidejte kousky gorgonzoly. Pečte v troubě při 250 °C cca 10 minut. Podávejte buď samotné, nebo k zeleninovým polévkám. Je to opravdová lahůdka.

P.S.: Kopřivovou pizzu budu připravovat i na férovou snídani, kterou letos pořádá naše redakce.

3) Bramborové špalíčky s kopřivovým krémem
  • 500 g brambor
  • 80 g špaldové celozrnné krupice
  • 80 g bramborového škrobu
  • 25 g změklého másla
  • 1 větší vejce
  • sůl
  • olivový olej
  • 1 cibule

Brambory uvařte den dopředu ve slupce. V den přípravy jako první začněte tím, že si dáte vařit osolenou vodu s olivovým olejem. Oloupejte brambory a nastrouhejte je na jemném struhadle do mísy. Přidejte vejce a důkladně promíchejte. Pak přimíchejte ostatní suroviny. Nyní hrajete o čas, protože těsto vám postupně začne řídnout. Z těsta vyválejte tenké válečky, které nakrájejte na špalíčky a ihned vařte. Jakmile špalíčky vyplavou na hladinu, vyndejte je z vody. Promíchejte s připraveným kopřivovým krémem.

Na olivovém oleji nebo přepuštěném másle orestujte na kolečka nakrájenou cibuli a ozdobte jí špalíčky.

Zuzka naskočila do projektu s názvem Pravý domácí ještě předtím, než vůbec vznikl. Nejdříve měla na starost naši fanouškovskou základnu na facebooku, kterou vypiplala a věnovala jí péči. Zkusila si i psát a zalíbilo se jí to. Do budoucna by chtěla psát víc. Zajímá se o témata jako jsou udržitelné stavitelství, permakultura, přirozené porody, divoké bylinky, zdravé a udržitelné stravování, přirozená péče o děti a techniky duševního rozvoje.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné