Vitariánství – životní styl, který mi změnil život

Každý máme svou cestu, své sny, cíle, přání. Mou životní pouť lemovalo a ovlivnilo několik trnitých křižovatek, které mne vždy nasměrovaly k uvědomění si zodpovědnosti za své skutky, zdraví a život. Potkání se s živou stravou bylo právě na jedné z těchto křižovatek, kdy jsem si uvědomila, že nic než já sama a životní styl, který si zvolím za vlastní, mi nemůže pomoci lépe vrátit mé zdraví do normálu, protože být zdravý je přirozené a mít energii taktéž. A jak praví klasik, „je lepší být zdravý a bohatý, než chudý a nemocný“.

Vitariánství – životní styl, který mi změnil život

A tak jsem učinila ze dne na den rozhodnutí a šla do toho. A nikdy jsem nelitovala. Výsledky ve formě zlepšujícího se fyzického i psychického stavu na sebe nedaly dlouho čekat. Ba naopak, byly velmi rychlé a překvapivé. A tomu se nedalo odolat. Takže v tom jedu stále (s mírnými výkyvy, neboť jak dnes již dobře víme – nejhorší závislost je na vařeném jídle), podporují mne mé dvě dcery Linda a Petra, které mají podobnou cestu, co se stravování týká.

Celé své dětství a dospívání jsem trpěla nechutenstvím a dnes, ač mám již dospělé dcery, poznávám, jaké je „opravdové“ jídlo úžasné.

Živé tělo potřebuje živou stravu

Vitariánství označuje nejen způsob stravování, ale také způsob života, vztah ke svému tělu, zdraví, živým tvorům, přírodě a celé Zemi. Pro mne je raw food především změna. Je to nový životní styl, změna stravy, změna v životě a v neposlední řadě změna v myšlení a v žebříčku životních hodnot.

Příběhy lidí, kteří preferují raw food, jsou velmi rozmanité, většina z nich má však podobný základ v důvodu přechodu na syrovou stravu, a tím je ZDRAVÍ.

Mnoho lidí hledalo cestu ze svých zdravotních problémů, chtělo se zbavit nemoci, nebo ji alespoň lépe zvládnout. A další lidé začínají poslouchat své tělo a sledovat, jaký druh stravy jim dělá dobře a jaký naopak škodí. A právě to je nejzásadnější aspekt.

Naučit se poslouchat své tělo

Živé tělo potřebuje živou potravu. Pak nejlépe prosperuje. Vitalita, kterou můžeme dosáhnout, je nepopsatelná, nezbývá, než ji zažít. V knize „Zázračná detoxikace“ píše autor Robert S. Morse: „Energie či její destrukce závisí na tom, co jíme, pijeme, dýcháme a nanášíme si na kůži, stejně jako na tom, co myslíme a cítíme. Toto je šestero způsobů, jak se stát zdravými a vitálními, nebo nemocnými a slabými.“

A dále: „Zdraví je velice jednoduché: jíst potraviny určené našemu druhu, jíst je čerstvé, zralé, syrové a neupravované, jak to činí všichni ostatní tvorové, šetřit se a pobývat často na slunci, očistit tělo od veškerých toxinů včetně chemikálií, těžkých kovů, antibiotik, nadbytečných hormonů a bílkovin, nepotřebného hlenu, zhoubných parazitů, pesticidů a podobně.“ A já bych doplnila, že nejdůležitější je „být šťastný“ a zaměřovat se jen na to, co chceme a u čeho se cítíme dobře. Neboť bez toho nám žádná ani sebelepší a sebezdravější strava nepomůže.

Praktická doporučení – jaké potraviny máme jíst?

Ovoce – pokud možno v čerstvém stavu a v bio kvalitě a nejčastěji druhy, které rostou v našem zeměpisném pásmu. Takové je pro náš organismus nejvhodnější. Plody jsou pro nás nejlépe stravitelné, proto bychom je měli konzumovat nejvíce.

Zelenina – čerstvá, především listová, která obsahuje chlorofyl, a v chladnějších měsících i kvašená (pickles). Vše pokud možno chemicky neošetřované a neozařované.

Oříšky a semínka – jsou zdrojem důležitých tuků a bílkovin. Konzumujeme je vždy předem namočené, abychom odstranili trávicí inhibitory, které brání správnému trávení těchto potravin. Zde doporučuji střídmost. Ve větším množství mohou být kyselinotvorné – mohou odčerpávat energii nebo zastavovat či zpomalovat čistící proces

Důležité jsou také správné kombinace potravin, nicméně má zkušenost je taková, že tělo nám začne dávat najevo velmi zřetelně, co je pro něj dobré a co mu naopak neprospívá. A časem se také mění chutě a poznáte, co je pro vás nejlepší, protože každý jsme jiný a to, co vyhovuje jednomu člověku, nemusí dělat dobře druhému. V podstatě platí, že čím méně druhů potravin kombinujeme, tím lépe je trávíme a tím více tělo využije živiny, které v nich jsou obsažené. Jednoduchost je vždy nejlepší.

Naše tělo má úžasnou inteligenci a neustále s námi komunikuje. Tato komunikace probíhá i formou nemocí a neduhů. Tělo nám tím říká, že něco neděláme v souladu s jeho potřebami. Pokud změníme své stravovací návyky, spustíme očistné procesy, které nás mohou překvapit svou intenzitou. Mnohé z nás to může vylekat. Většinou se však jedná o to, že tělo se všemi způsoby snaží zbavit nahromaděných škodlivin. Poslouchejme své tělo, ono ví, co je pro něj i pro nás to nejlepší.

Doporučené vybavení

Keramické nože – Ráda používám na ovoce a zeleninu nože s keramickou čepelí, jsou ostré a neničí vitamíny.

Odšťavňovač – Na trhu jsou různé typy a mnoho značek přístrojů. Vždy záleží na konkrétních potřebách a možnostech uživatele. Každý typ má své výhody. Na odšťavňování je skvělé to, že získáme ve šťávě velké množství koncentrovaných živin a dodáme tělu energii z takového množství ovoce a zeleniny, jaké bychom měli v tuhém stavu problém zkonzumovat najednou.

Mixér – Je skvělý na výrobu smoothie, zeleninových polévek a různých omáček a dipů. Pokud si pořídíme tzv. vysokorychlostní typ, můžeme si užívat ty nejjemnější konzistence.

Food procesor aneb kuchyňský robot – Nejvíce využijete sekání, strouhání, mixování, případně tvorbu ořechových másel a past.

Sušička na potraviny – Možná si budete chtít sušit krekry, ovoce, chipsy, sušenky atd., takže se může hodit. Pokud si ji budete pořizovat, měla by mít nastavení teploty, protože sušení nemá přesáhnout teplotu 42 °C. Při vyšších teplotách se ničí enzymy v potravinách.

Všechny tyto přístroje se vám mohou hodit, nejsou však nezbytné.

Recepty

 Koktejl zahradní
  • Suroviny
  • hrst pampeliškových listů
  • hrst kopřiv
  • 2 jablka
  • 2 banány
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 šálky vody

Postup – listy opláchneme a natrháme na kousky, jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme, banány oloupeme a nalámeme. Přidáme citronovou šťávu a vše rozmixujeme dohladka.

Borůvkové smoothie
  •  1 šálek konopného mléka
  • ½ šálku borůvek, 1 banán
  • špetka vanilky

Postup – konopné mléko připravíme z 2 polévkových lžic loupaného konopného semínka a šálku vody v mixéru. Vše rozmixujeme dohladka a ozdobíme borůvkami.

Rajčatová polévka

Raw polévky jsou výborné pro někoho, kdo má rád teplá jídla. Polévku si může ohřát na teplotu kolem 40 °C, přičemž nezničí živiny a uspokojí svou potřebu teplého jídla.

  • 4 středně velká rajčata
  • 2 polévkové lžíce kešu ořechů
  • 1 sušené rajče
  • 2 mladé cibulky
  • 1 šálek vody
  • špetka soli

Postup – Kešu ořechy předem asi na 4 hod namočíme. Rajčata a cibulku očistíme a omyjeme, nakrájíme na kousky, přidáme nakrájené sušené rajče, propláchnuté kešu a rozmixujeme s vodou. Nakonec dochutíme a ozdobíme nasekanými sušenými rajčaty.

Barevné rizoto

Pokud máte chuť na něco jiného, než je salát, můžete vytvořit toto úžasné barvami zářící rizoto.

  • Rýže
  • 1 velký pastinák
  • 1 paprika kapie
  • ½ šálku slunečnicových semínek
  • miso

Omáčka

  • ½ šálku předem namočených kešu ořechů
  • 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
  • tamari, sladká paprika (koření) dle chuti, stroužek česneku, voda dle potřeby
  • Na ozdobu – zelené listy (např. mladý špenát), cherry rajčata

Postup – Rýže – Namočíme slunečnicová semínka asi na 2 hod a kešu ořechy asi na 4 hod. Pak očistíme zeleninu a propláchneme semínka a ořechy. V kuchyňském robotu nejprve nasekáme nadrobno pastinák, přidáme očištěnou kapii, okapanou slunečnici a nakonec kousek misa. Dochutíme dle potřeby oblíbeným kořením či bylinkami. Konzistence by měla být podobná rýži. Tvoříme kopečky.

Omáčku namixujeme z namočených a propláchnutých kešu, lahůdkového droždí, tamari, sladké papriky a vody (můžeme přidat i stroužek česneku). Pak jí přelijeme kopečky rýže a ozdobíme zelenými listy a rajčátky.

Lindin řepový dort
  • asi 500 červené řepy
  • 1 šálek rapadury (či jiného sladidla)
  • 2 šálky pohankové mouky
  • 1 šálek kokosové mouky
  • strouhaný kokos na ozdobu
  • 1 šálek raw kakaa.

Na polevu

  •  ½ šálku raw kakaa
  • ½ šálku kokosového oleje
  • 2 polévkové lžíce rapadury
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy

Postup – červenou řepu očistíme a nastrouháme na jemno. Kokosovou a pohankovou mouku si jednoduše připravíme rozemletím pohanky a kokosu v mlýnku nebo kuchyňském robotu. Vše smícháme s rapadurou a kakaovým práškem nejlépe v bio a raw kvalitě. Hmota by měla být dobře zpracovaná tak, aby se dala hezky namačkat do dortové formy. Pak ji propícháme vidličkou a polijeme čokoládovou polevou, kterou zhotovíme z rozpuštěného kokosového oleje promíchaného s kakaem, rapadurou a citronovou šťávou. Můžeme ještě posypat kokosem nebo ozdobit dle fantazie.

Tak ať Vám chutná

Autor: Radmila Zrůstková

www.zivea.cz www.rakay.cz