Vaříme s paprikou. 4 recepty, kde hraje hlavní roli

Jedna zelenina a tolik různých barev! Paprika vnáší do kuchyně svěží vítr a jídlům dodá optimistické vyladění. Navíc se s ní dá báječně tvořit – už jste z ní dětem na talíři vykouzlili třeba semafor? Zkuste to, bude se jim to líbit.

Vaříme s paprikou. 4 recepty, kde hraje hlavní roli

Kytička za okno

Asi všichni víme, že papriky patří především k Maďarsku, stejně jako k jeho národní kuchyni guláš. Ale odkud se vzaly? Původním domovem jim byla Střední Amerika. V Evropě se papriky dlouho pěstovaly jen jako okrasné květiny, úspěch v kuchyni zaznamenaly až v 19. století, zpočátku především jako koření. Skutečný boom pak nastal až po jejich vyšlechtění, kdy se objevily odrůdy s nepálivými plody.

Céčková královna

Červená paprika obsahuje ohromné množství vitaminu C, dokonce čtyřikrát více než citrony a pomeranče – pouhých 100 g papriky denně překročí doporučenou dávku tohoto vitaminu až třikrát! Bohatá je paprika i na betakaroten, který se v našem těle přeměňuje na vitamin A, a v jedné sladké paprice ho je více než dvakrát tolik, kolik vitaminu A bychom si denně měli dopřát. Kromě céčka a áčka najdeme v paprikách i karotenoidy jako lykopen, o kterém jsem psala už v článku o rajčatech. Jedná se o významný antioxidant, který nás dokáže chránit před rozvojem zhoubných nádorů. A neméně významný je obsah flavonoidů, které jsou také velmi silnými antioxidanty a pečují o oběhovou soustavu. Pálivou chuť dodává paprice kapsaicin, který v přiměřených dávkách podporuje trávení – ve sladkých paprikách je ho pouze 0,1 %, v pálivých už desetkrát víc.

Pro zdravá bříška

Paprika obsahuje asi 2 % vlákniny, která spolu s kapsaicinem působí mírně projímavě a proti plynatosti. Je vhodná pro všechny s poruchou trávení, protože dokáže podpořit tvorbu trávicích šťáv a zmírnit zánět žaludku. Výborná je paprika při redukčních dietách, protože má malé množství kalorií. Její protirakovinové účinky jsou rovněž prokázány především v oblasti dutiny břišní, preventivně by měl jíst papriky každý, kdo se chce chránit před nádory žaludku či tlustého střeva. Pokud ovšem patříte k lidem s přecitlivělým žaludkem, pak je lepší před konzumací zbavit papriku slupky, která může být hůře stravitelná.

S barvou roste chuť

Ve světě se pěstují tři tisíce různých odrůd paprik – pálivých i nepálivých. V teplejších krajinách se více daří právě odrůdám s vyšším obsahem kapsaicinu (papriky se jím brání proti býložravcům). Svou roli hraje i jejich barva. Třeba zelená paprika obsahuje velké množství kyseliny listové, a proto by si ji měly dopřávat především nastávající maminky, neboť kyselina listová působí na správný vývoj nervové soustavy dítěte, navíc uklidňuje a zlepšuje náladu. Žlutá paprika je zase výborná na oči. Červená paprika nás dělá krásnými – osvěžuje pleť a zpomaluje vznik vrásek, udržuje zdravé nehty a zářivé vlasy, ale co je asi důležitější – chrání naše srdce a cévy.

Teplo, vlhko a živiny

Papriky se vysévají v polovině ledna a po výsevu je nutné udržovat telotu 25 ˚C. Důležitá je rovnoměrná vlhkost vzduchu. Na finální stanoviště se papriky přesazují ke konci května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky, trochu dříve se dají ze semenáčků přesadit do skleníku. Potřebují teplo a dostatek živin. Sklízíme pak od půlky léta. Více na: www.jaktak.cz/jak-pestovat-papriky.html

Nejlépe syrové či pečené

Papriky jsou citlivé na dopravu, proto je dobré soustředit se na lokální úrodu. Ideální je pojídat papriky v syrovém stavu, zralé, mladé a čerstvé. Hodí se do salátů či jako příloha k pečivu s máslem. Před jejich konzumací je třeba z papriky odstranit hořká semena a membrány. Pokud máte citlivější bříško, papriku pečte v troubě, dokud se slupka nezačne odlupovat, pak ji nechte zapařit v igelitovém pytlíku a oloupejte (viz recept na pomazánku). Připravte z ní pomazánku, nebo ji přidejte do polévky, rizota či kuskusu. Hůře stravitelná může být paprika smažená, pokud nasákne moc oleje – každému ale vyhovuje jiná úprava, je třeba to vyzkoušet.

Tip: Pokud chcete účinky ostré papriky zmírnit, zapijte ji tomatovou šťávou nebo džusem, voda nepomáhá. Dobrý je i citron, který pálivou chuť neutralizuje.

Recepty:

Mexická papriková polévka / 4 porce

3 červené papriky (můžete zkusit i žluté, oranžové či zelené) 1 lžíce rostlinného oleje 1 nadrobno nakrájená cibule 1,2 l zeleninového vývaru 3 rajčata bez slupky, posekaná nadrobno sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP: Papriky pokrájíme na kousky. V hrnci zahřejeme olej a cibuli s paprikou na něm lehce osmahneme. Přilijeme vývar, rajčata, sůl a pepř a polévku přivedeme k varu. Necháme vařit 20 minut, pak polévku stáhneme a necháme ji mírně vychladnout. Pak ji rozmixujeme. Před podáváním polévku znovu zahřejeme a ozdobíme proužky papriky. Můžeme servírovat se lžičkou jogurtu (zkuste i přírodní) posypaného petrželkou či pažitkou. Kdo má rád, může vařit i s chilli papričkami. Tato polévka u nás frčí, je zdravá, rychlá a hlavně hrozně dobrá! Někdy ji ani nemixuji.

Pomazánka s pečenou paprikou / 4 porce

1 velká červená paprika 250 g polotučného tvarohu 2 lžíce olivového oleje ½ svazku pažitky sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP: Papriku vložíme do trouby rozehřáté na 220 ˚C a pečeme, aby slupka zhnědla. Pak ji vyndáme, uzavřeme do mikrotenového sáčku a necháme zapařit. Slupku oloupeme a dužinu nakrájíme nadrobno. Smícháme s ostatními surovinami. Pomazánka nejlépe chutná odleželá a na kváskovém chlebu. Dobrou chuť!

Ratatouille / 4 porce

2 lilky, pokrájené na kostičky 2 cukety, pokrájené na kostičky 1 červená paprika, pokrájená na proužky 1 žlutá paprika, pokrájená na proužky 1 velká pokrájená cibule, 2 stroužky česneku 5 lžic olivového oleje 1 konzerva loupaných rajčat ½ lžičky provensálských bylinek sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP: V hrnci zahřejeme 3 lžíce oleje, přidáme pokrájené lilky a ze všech stran je opečeme, pak je vyjmeme. Přidáme zbylý olej a orestujeme proužky papriky a kostičky cukety. Přidáme pokrájený česnek, cibuli a rajčata. Opět vrátíme lilky, posypeme bylinkami, solí a pepřem. Hrnec zakryjeme pokličkou a dusíme asi 30 minut. Horký nebo vlažný ratatouille podáváme s bagetkami zapečenými s kozím sýrem. Letní fantazie!

Bramborový guláš s paprikou / 4 porce

1,5 kg brambor, nakrájených na kostičky 3 lžíce slunečnicového oleje 2 cibule, pokrájené nadrobno 2 mrkve, pokrájené na kolečka 2 červené papriky, pokrájené na kostičky 1 žlutá paprika, pokrájená na kostičky 1 lžička mleté sladké papriky 1 lžička mleté pálivé papriky (kdo má chuť) 3 lžíce rajčatového protlaku 1 lžička třtinového cukru 1,2 l zeleninového vývaru dle chuti majoránka 1 lžička kmínu sůl a čerstvě mletý pepř

POSTUP: V hrnci zahřejeme olej a opečeme pokrájené brambory. Přidáme papriky a ostatní zeleninu a dusíme. Vmícháme paprikové koření a rajčatový protlak, dolijeme vývarem a přidáme majoránku, kmín, sůl a pepř. Vaříme asi 15 minut, dokud brambory nezměknou, a dochutíme. Třeba i citronovou šťávou. Guláš podáváme v hlubokých talířích ozdobený bazalkou a nudličkami z kyselých okurek. Osvěžující!

Jsem si jistá, že když se nacházíte hodně dole, je to jenom proto, abyste se zase brzy ocitli hodně nahoře. Už je to víc než šest let, kdy jsem se sbírala po životní krizi a právě tou dobou jsme se díky účasti na dětské ekologické soutěži seznámili s Petrou a Danem. Časopis byl zatím jen vizí v jejich hlavách, přesně si pamatuju okamžik, kdy jsme se o něm bavili poprvé. Přišlo mi to jako sen a tenhle sen jsem za několik měsíců skutečně držela v ruce, dokonce se svým textem. Díky tomuto setkání získala naše rodina nové přátele a zcela nový směr.  Za to jsem hodně vděčná, protože v mém životě nikdy nebylo tolik radosti jako je dnes. A zítra určitě bude ještě větší :-).

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné