Sbíráme divoké byliny: Popenec břečťanovitý

Popenec břečťanovitý neboli opoňka (lidový název) jsem jako planou bylinku nechávala dlouho stát stranou svého zájmu. A to jsem až do té doby, než jsem ho vyzkoušela v bramborácích, nakládané zelenině a pomazánce, netušila, že se stane mým dalším věrným pomocníkem v kuchyni. Navíc je možné jej sbírat po celé jeho vegetační období. Často roste vytrvale v trávnících, kde si z něj dělá hlavu nejeden zahradník. Přesvědčte ho, že díky němu je jeho trávník také jedlý ba dokonce výtečný!

Sbíráme divoké byliny: Popenec břečťanovitý

Na co všechno popenec pomáhá? Tlumí průjmy, zlepšuje trávení a celkově podporuje látkovou výměnu. Také působí protizánětlivě, zejména v trávicím, dýchacím a vyměšovacím ústrojí. Detoxikuje játra. Můžeme z jeho listů připravit i obklady nebo koupele na špatně se hojící rány, na ekzémy nebo jako kloktadlo při bolestech v krku. Jako mast pomáhá proti křečovým žilám. Sirup z něj připravený působí proti bronchitidě.

Pro sběr si opět vyberte čistou lokalitu – ideálně vlastní zahradu. Na vaření sbírejte mladé lístky. Na sušení (na koření) lze použít starší. Jde to poměrně snadno, protože jak už název napovídá, jedná se o plazivou rostlinu, takže když ji vytrhnete celou, je to rychlý proces. Pro léčebné účely (na přípravu čaje) sbírejte celou kvetoucí nať.

Popencové bramboráky

4 osoby, příprava 30 minut

720 g brambor

80 g polohrubé bílé pšeničné mouky

40 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky

40 g špaldové krupice

6 g soli

2 vejce

120 g mléka nebo rostlinného nápoje

hrst na jemno nasekaného listu popence

olivový olej na smažení

Brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Vymačkejte z nich vodu a smíchejte s ostatními surovinami. Na rozpálené pánvi s olejem usmažte bramboráčky po obou stranách do zlatova. Pokud se chcete vyhnout smažení, můžete bramboráčky upéct v troubě na pomazaném plechu.

Zeleninová omáčka s bílými fazolemi a popencem na zavaření

20 zralých rajčat

2 mladé cukety

2 žluté patizony

2 velké cibule

4 stroužky česneku

3 mrkve

1 menší červená řepa

3 hrsti nahrubo nasekaného popence

500 g bílých fazolí (v suchém stavu)

4 střiky balzamikového octa

4 střiky sójové omáčky

1 polévková lžíce miso pasty

100 ml konopného oleje

sůl

cukr

Fazole namočte na několik hodin do vody. Poté slijte a uvařte v nové vodě do měkka. TIP: K vaření luštěnin můžete přidat sušenou majoránku – zlepšíte tak jejich stravitelnost. Cibuli, rajčata, cukety a patizony nakájejte na kostičky. Mrkev a řepu nastrouhejte na hrubo. Přidejte celé stroužky česneku a také nasekaný popenec. Vařte na mírném ohni, dokud zelenina nezměkne. Poté dochuťte dochucovadly (vybírejte pouze ta kvalitní bez přidaných konzervantů a zbytečných éček). Osolte a oslaďte podle vlastní chuti. Přidejte fazole a plňte do připravených skleniček. Směs ve skleničkách ještě sterilujte 20 minut ve vroucí vodě.

Pomazánka s mátou a popencem

400 g bílého jogurtu

100 g zakysané smetany

2 polévkové lžíce popence

1 polévková lžíce máty

sůl

Večer smíchejte bílý jogurt, smetanu a nasekané bylinky a osolte. Na ozdobu můžete přidat i fialové květy popence. Směs vložte do plátýnka a zavěste do lednice nebo do sklepa nad misku, do které bude odkapávat syrovátka. Ráno najdete v plátýnku výtečnou pomazánku konzistencí podobnou Lučině. Je skvělá na kváskovém chlebu, domácích houstičkách nebo jako zjemnění do krémových zeleninových polévek (dýňová, pórková, cuketová…). Odkapanou syrovátku můžete použít na zadělání kváskového chleba.

TIP na závěr: Popenec si nasušte. Můžete ho používat podobně jako majoránku nebo dokonce místo pepře. Naše babičky to tak dělaly. Dávaly ho třeba do bramboračky.

Zuzka naskočila do projektu s názvem Pravý domácí ještě předtím, než vůbec vznikl. Nejdříve měla na starost naši fanouškovskou základnu na facebooku, kterou vypiplala a věnovala jí péči. Zkusila si i psát a zalíbilo se jí to. Do budoucna by chtěla psát víc. Zajímá se o témata jako jsou udržitelné stavitelství, permakultura, přirozené porody, divoké bylinky, zdravé a udržitelné stravování, přirozená péče o děti a techniky duševního rozvoje.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné