Sbíráme divoké byliny: Bezinky

Když jsem byla malá, moje mamka dělala z bezinek šťávu. Dodnes si pamatuji na tu zvláštní chuť. Tehdy jsem ji v lásce příliš neměla, ale znáte to, chutě se během života několikrát promíchají, a tak teď nedám třeba na bezinkové želé dopustit. Tento článek pro vás připravuji rok dopředu, a to proto, abych všechno pěkně stihla a měla pro vás nachystané recepty i fotky dřív, než bezinky opadají.

Sbíráme divoké byliny: Bezinky

Na co všechno bezinky pomáhají? Působí jako účinné analgetikum například při zánětu trojklaného nervu, bolestech páteře nebo kloubů, kde navíc působí i protizánětlivě. Léčí i migrény a mírně snižují krevní tlak. Čerstvé plody se nedoporučuje konzumovat, protože mají projímavé účinky; tepelná úprava či sušení škodlivé látky neutralizuje.

Asi nejjednodušší je bezinky usušit. Když je pak povaříte, dostanete z nich lahodný odvar. Můžete si s nimi vylepšit svoje bylinkové čajové směsi, předtím je ale podrťte. Z plodů černého bezu je možné připravit spoustu dobrot – povidla, kompoty, víno nebo likéry. Já vám nabízím recept na přípravu bezinkové šťávy a bezinkového želé. Závěrem přidávám i návod, jak si pomocí bezinek obarvit hedvábný šátek. Před časem mi jeden takový přinesl syn z lesní školky.

Bezinková šťáva

Na 1 litr šťávy z bezinek budete potřebovat zhruba půl kila cukru a kousek vanilkového lusku.

Velmi se mi osvědčilo šťávu z bezinek získat pomocí odšťavňovače. Je to jednoduché a rychlé. Tu pak přelijte do většího hrnce, nasypte cukr, přidejte vanilku a přiveďte k varu. Vařte asi čtvrt hodiny. Promíchejte a ještě horké slijte do horkých vyvařených lahví. Víčka potřete vysokoprocentním alkoholem. Šťávu můžete ihned konzumovat.

Bezinkové želé

7 dcl bezinkové šťávy, což odpovídá zhruba 1,5 kg bezinek včetně stopek

800 g cukru

6 g kyseliny citrónové

7 g vloček agaru

1/2 lžičky mleté skořice

špetka mletého hřebíčku

50 ml rumu

Bezinkovou šťávu nalijte do velkého hrnce, přidejte agar a nechte asi hodinu nabobtnat. Poté přidejte ostatní suroviny kromě cukru a přiveďte k varu. Přisypte i cukr, počkejte, až se rozpustí, a vařte zhruba 3 minuty. Nakonec můžete přidat rum a seberte pěnu. Nalijte do horkých vyvařených skleniček, zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru.

TIP: Želé je perfektní na pohankové palačinky nebo na slepování vánočního lineckého cukroví.

Hedvábný šátek bezinkový

Jako malý bonus přikládám návod na tvoření s bezinkami. Zapojit můžete i děti, stejně jako to udělala Lesní školka ZeMě v Řevnicích (návod pochází z www.lesnims.cz), odkud ten svůj šátek mám já a která mi také návod pro vás poskytla. Šátek mi tam vyrobil můj syn.

Co budete potřebovat? Hedvábný šátek, sůl, ocet, provázek a bezinky.

Šátek nejprve vyvařte v horké vodě se solí a octem a nechte usušit. Bezinky položte na šátek, přeložte a zaviňte kolem dřívka a omotejte provázkem – vytvoříte tak jakýsi vzor. Vložte do hrnce s vodou a hodinu vařte. Pak nechte ve vodě do druhého dne vystydnout. Šátek rozmotejte, usušte, vyžehlete a pokochejte se svým výsledkem! Šátek by se měl prát pouze ručně ve vlažné vodě s trochou mýdla.

Zuzka naskočila do projektu s názvem Pravý domácí ještě předtím, než vůbec vznikl. Nejdříve měla na starost naši fanouškovskou základnu na facebooku, kterou vypiplala a věnovala jí péči. Zkusila si i psát a zalíbilo se jí to. Do budoucna by chtěla psát víc. Zajímá se o témata jako jsou udržitelné stavitelství, permakultura, přirozené porody, divoké bylinky, zdravé a udržitelné stravování, přirozená péče o děti a techniky duševního rozvoje.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Eshop last minute