Ředkvičky – nejen na rýmu a kašel

Mám ráda jaro. Hodně moc. Možná je to tím, že s Velikonoci tradičně slavíme s mou maminkou narozeniny, možná právě tím, co všechno nám všem toto roční období do života přináší – svěží vánek, delší dny, pestré barvy a pocit výjimečnosti. Po zimě mám chuť létat a domů se mi před svítáním nechce. Něco mě ale spolehlivě naláká :-). Je to je čerstvý chléb s máslem a lehce osolenými plátky ředkvičky navrch. Chutná skvěle. A pořád stejně – jako tehdy, když mi bylo šest a maminka volala z balkónu: „Holky, večeře…!“

Ředkvičky – nejen na rýmu a kašel

Pálila už naše prababičky

Ředkvička setá je kořenová zelenina, která pochází z Japonska. Kdy se začala pěstovat u nás, to není jisté, ale určitě už chutnala i našim prapředkům, kteří si cenili předevších sirných silic, díky kterým ředkvičky občas tak pálí a které pomáhají při střevních potížích způsobených plísněmi či bakteriemi. Dnes se už ředkvičky pěstují téměř v celém mírném pásmu a těší se velké oblibě. Konzumovat bychom je měli minimálně jedenkrát týdně.

Malý velký bojovník

Ředkvičky v sobě skrývají velkou sílu. Jsou bohatým zdrojem vitaminu C, který posiluje naši imunitu a chrání buňky před volnými radikály, kyseliny listové, která je nezbytná pro zdravý vývoj plodu a podílí se na vyrovnaném stavu nervové soustavy, draslíku, jenž podporuje činnost našeho srdce, či vápníku nepostradatelného pro pevnost kostí a správný růst. V malinkých bulvách je obsažen i vzácný selen, který se v lidském těle postará o těžké kovy a podporuje hormony štítné žlázy, a také velmi užitečný karoten, který příznivě působí na náš zrak.

Nejen na rýmu a kašel

Ředkvičky – a především ty jarní – jsou známé svou štiplavou chutí. Vděčí za ni vysokému obsahu hořčičných olejů, které jsou pro tuto drobnou zeleninu velmi významné – chrání ji proti napadení parazitů a stejně tak působí i po tom, co ředkvičky sníme – hubí bakterie a plísně v našich sliznicích. Pravidelnou konzumací ředkviček můžeme napravit naše stravovací nešvary, které nám způsobují nadýmání, průjmy a žaludeční potíže. Hořčičné oleje totiž působí dezinfekčně v celém trávicím traktu! Pomáhají i v ústní dutině a v nosohltanu, kde rozpouštějí usazený sekret, a jsou tedy velmi prospěšné při léčbě rýmy i kašle. Když jsme nachlazení, vzpomeňme si právě na ředkvičky a hned je zařaďme do svého jídelníčku, určitě se nám rychle uleví.

Dobře si vybírejme

Jako u každé kořenové zeleniny se jistě vyplatí nakupovat ředkvičky v biokvalitě, abychom se vyhnuli vysokému obsahu dusičnanů, které s sebou nese pěstování v přehnojených půdách. Vybírejme si vždy ředkvičky čerstvé, tedy křehké a na pohled šťavnaté, se svěžími a nepřerostlými listy. Pozor je třeba si dát na ředkvičky měkké a povadlé, na „žvejkačkách“ bychom si určitě pranic nepochutnali.

Do skleníku, na balkon či do záhonu

Ředkvičky jsou nenáročné, co se půdy týče, stačí jim lehčí a záhřevná, dobře zásobená živinami. Hnojit se doporučuje kompostem už na podzim. Před výsevem je dobré půdu prokypřit, s výsevem přímo na záhony se začíná od dubna a sklízí se až do prvních mrazíků. Ředkvičky jsou známé svou velmi krátkou vegetační dobou – na záhonech sklízíme přibližně po měsíci, ve sklenících či pařeništích dokonce po 3 týdnech, proto je možné vysévat i sklízet několikrát za sezónu. V suchém období je nutné ředkvičky pravidelně zalévat menšími dávkami vody, pokud je příjem vody nepravidelný, bulvičky popraskají. Pravidelná závlaha navíc chrání ředkvičky před napadením dřepčíkem, který rád okusuje jejich listy.

Nejlepší jsou čerstvé

Ředkviček je více než 40 různých odrůd a ty nám nabízejí několik barevných odstínů. Vedle červených a bílých jsou to pak i varianty žluté nebo fialové. V kuchyních mají ředkvičky svou nezastupitelnou roli, používají se především do pomazánek a salátů, nejčastěji ale stále jen tak na chléb s máslem. Ředkvičky jsou v obchodech snadno k sehnání a cenově dostupné skutečně pro každého. Doporučuji využít tohoto přírodního léku a nabízím recepty pro inspiraci.

Tip: Víte, že ostrá chuť ředkviček se dá zmírnit jejich mírným posolením?

Tip: Zkuste i francouzský recept na ředkvičkové máslo: Přibližně 15 ředkviček omyjeme a nastrouháme najemno. Lehce je posolíme, aby pustily vodu. Mezitím dohladka utřeme 150 g lučiny se solí a pepřem a 150 g měkkého másla. Do pěny lehce vmícháme nastrouhané ředkvičky, ze kterých jsme předem slili vodu, a máslo natíráme na čerstvý chléb.

Recepty:

Tvarohová pomazánka s ředkvičkou
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 svazeček ředkviček
  • čerstvé bylinky
  • sůl a pepř na dochucení

Ředkvičky omyjeme a najemno nastrouháme, lehce osolíme a necháme pustit vodu. Mezitím si najemno posekáme připravené bylinky (mátu, bazalku, pažitku…), které vmícháme do tvarohu. Po 15 minutách slijeme z ředkviček přebytečnou vodu a zamícháme je do tvarohu. Dochutíme a natíráme na oblíbené pečivo.

Smažená vejce s ředkvičkami
  • 2 jarní cibulky pokrájené nadrobno i s natí
  • 10 ředkviček pokrájených nadrobno
  • 20 g másla
  • 6 vajíček, u nás domácích

Nakrájené ředkvičky necháme chvíli odstát a pak z nich slijeme vodu. Na pánvi rozpustíme máslo, osmahneme cibulku, podusíme ředkvičky a na vše rozklepneme vejce. Zamícháme a klasicky usmažíme. Dosolíme a podáváme nejlépe s čerstvým pečivem namazaným máslem a posypaným pažitkou.

Pomazánka s ředkvičkami a křenem
  • 2 svazky ředkviček nastrouhaných nahrubo
  • 1 šalotka pokrájená nadrobno
  • 2 cm nastrouhaného čerstvého křenu
  • 250 g polotučného tvarohu
  • pepř a sůl na dochucení

Z ředkviček slijeme vodu a smícháme je s cibulkou a křenem. Vše přidáme do tvarohu, jemně promícháme a dochutíme. Podáváme buď namazané na chleba nebo třeba k bramborám vařeným ve slupce.

Tip navíc: Pokud nemáte křen, zkuste místo něj lžíci dijonské hořčice,chutná to zajímavě.

Jarní salát
  • 10 očištěných ředkviček
  • 10 křepelčích vyjíček
  • 1 svazek rukoly
  • 1 svazek polníčku
  • 125 ml olivového oleje
  • 2 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 2 lžíce medu

Nejdříve si připravíme zálivku a necháme ji vychladit v lednici. Křepelčí vajíčka uvaříme natvrdo, od okamžiku varu vaříme 1,5 minuty, necháme je vychladnout, oloupeme a rozkrojíme napůl. Ředkvičky pokrájíme na tenké plátky. Rukolu i polníček opláchneme, osušíme a dáme do misky. Zdobíme vejci a ředkvičkami a přelijeme zálivkou. Zdravý a nápaditý salát je hotový.

Jsem si jistá, že když se nacházíte hodně dole, je to jenom proto, abyste se zase brzy ocitli hodně nahoře. Už je to víc než šest let, kdy jsem se sbírala po životní krizi a právě tou dobou jsme se díky účasti na dětské ekologické soutěži seznámili s Petrou a Danem. Časopis byl zatím jen vizí v jejich hlavách, přesně si pamatuju okamžik, kdy jsme se o něm bavili poprvé. Přišlo mi to jako sen a tenhle sen jsem za několik měsíců skutečně držela v ruce, dokonce se svým textem. Díky tomuto setkání získala naše rodina nové přátele a zcela nový směr.  Za to jsem hodně vděčná, protože v mém životě nikdy nebylo tolik radosti jako je dnes. A zítra určitě bude ještě větší :-).

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné