Recepty: Dětská oslava zdravě

Chystá se u vás narozeninové či jiné řádění dětských hostů? Zkuste obměnit své obvyklé menu, máme pro vás pár tipů.

Recepty: Dětská oslava zdravě

Připravil: Radislav Hynek, www.bionea.cz

ČERSTVÁ ZELENINA S DIPEM

Vyberte si zeleninu podle chuti, výborně se hodí mrkev, salátové okurky, papriky, cherry rajčátka, kedlubny, ředkvičky…

koprový dip: 1 bílý jogurt, kopr z 1–2 snítek, mořská sůl

mrkvový dip: 1 mrkev, smetanový sýr – asi 50 g, mořská sůl

Zeleninu omyjeme, mrkev, okurku, papriky a kedlubnu nakrájíme na proužky. Jogurt smícháme s koprem a ochutíme mořskou solí. Na druhý dip použijeme očištěnou, omytou, uvařenou a najemno nastrouhanou mrkev, kterou smícháme se smetanovým sýrem a ochutíme mořskou solí.

Dipy nalijeme do mističek a dáme třeba do středu většího talíře či mísy. Zeleninu pěkně vyskládáme okolo mističek. Uvidíte, jak se vaše děti na zeleninu vrhnou!

KRUPICOVÝ PUDINK S JAHODOVOU OMÁČKOU A JOGURTEM

Na 4 porce potřebujeme:

3 g agaru, 250 ml mléka, špetku mořské soli, 40 g pšeničné krupice, šťávu z půlky citrónu, 80 g třtinového cukru, 20 g vanilkového cukru, 1 smetanu ke šlehání, asi 100 g jahod, 1 bílý jogurt

Mléko přivedeme k varu, osolíme, přidáme krupičku a vaříme asi 5 min. Sundáme z ohně, v mléce rozpustíme agar a vmícháme citrónovou šťávu. Smetanu ušleháme s 50 g cukru a vanilkovým cukrem a vmícháme do kaše. (Smetana se musí vmíchat ještě za tepla, než agar zhoustne.) Pudink nalijeme do kalíšků a necháme vychladit.

Jahody mírně podlijeme vodou a necháme rozvařit, popřípadě ještě rozmixujeme na hladkou omáčku, podle potřeby dochutíme třtinovým cukrem. Necháme vychladit.

Jahodovou omáčku nalijeme na puding, přidáme bílý jogurt, ozdobíme čerstvým ovocem a můžeme servírovat.

KRŮTÍ ŠPÍZ SE ZELENINOU

Na 4 porce: 280 g krůtích prsou, 2 lžíce řepkového oleje, mořská sůl, cherry rajčátka, cibule, dýně Hokaido, zelená paprika

Zeleninu i maso omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Cherry rajčátka necháme vcelku. Maso a jednotlivé druhy zeleniny napichujeme střídavě na špízky. Dřevěné tyčky potřeme olejem, aby se maso po upečení snadněji stáhlo. Napíchané špízy osolíme, potřeme olejem a pečeme v troubě za mírného podlití do měkka. Podáváme s celozrnným pečivem a různými druhy dipů či omáček.

KUŘECÍ RARÁŠCI V HRAŠCE

Na 4 porce: 240 g kuřecích prsou, řepkový olej, 50 g hrašky na obalování, 10 ml tamari sójové omáčky, sezam do těstíčka

Kuřecí prsa nakrájíme na proužky. Z hrašky, vody, tamari sójové omáčky a sezamu si připravíme těstíčko takové hustoty, aby nám při obalování z masa nesjíždělo. Proužky masa obalujeme v těstíčku a zvolna opékáme v oleji, aby se nepřepaloval. Podáváme s celozrnným pečivem a různými druhy dipů či omáček.

SUŠENKY S TAHINI – ŠNECI

Na asi 20 ks: listové těsto 400 g, koření paprika 20 g, tahini 80 g

Listové těsto rozválíme na plát, který potřeme tahini smíchanou s paprikou. Poté těsto zarolujeme z obou stran doprostřed tak, abychom na jedné straně měli více srolovaného těsta než na straně druhé. Těsto dáme do chladničky vychladit do zatuhnutí. Z vychlazeného srolovaného těsta krájíme plátky o tloušťce přibližně 1 centimetr. Klademe na plech vyložený pečicím papírem do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Pečeme 10–12 minut na jedné straně, poté je obrátíme a dopékáme 5–6 minut na druhé straně do zlatova. Časy pečení jsou orientační, záleží na typu a složení listového těsta.

Tak ať se vám oslava vydaří!