Recept na kváskový mazanec a několik tipů na Velikonoce

Je mi jasné, že je to nošení dříví do lesa, protože vy všichni určitě pečete, pletete a barvíte zásadně doma a přírodně, ale malé opáčko nezaškodí ;-)

Recept na kváskový mazanec a několik tipů na Velikonoce

Pleteme a motáme

Seženete-li vrbové proutky, máte spoustu možností, jak s nimi naložit. Můžete z nich uplést pomlázku, ozdobit pentlemi a pro děti pak ze zbytků vyrobte píšťalku. Z vrbových proutků můžete uplést i košík na velikonoční koledu, ale pokud už nechcete vrby tolik obrat, zkuste košík z papírové tašky Je to recy a pro děti velikost tak akorát. Pokud si troufnete, můžete uplést i krásnou ošatku na vajíčka. A po Velikonocích ji využijete na kynutí chleba.

Osení

Nekupujte hotové osení. Stačí vám hrst třeba pšenice, zemina a vhodná nádoba. Děti mohou zalévat a sledovat, jak osení roste. Když už jsme u pozorování, vyzkoušeli jsme se starším synem sledovat, jak klíčí a roste fazole. Pro děti velký zážitek. A k jaru se to vyloženě hodí.

Pěstování ze semínek je vůbec velká zábava – pěkné sady koupíte třeba v IKEA

Velikonoční dobroty

Mazanec a jidáše, bez nich by velikonoce asi nebyla tím, čím jsou. Už jste tuhle dvojku zkoušeli z kvásku? Jestli ano, tak je jasno. A pokud ne, tak musíte letos zkusit :-) Kváskového beránka jsem zatím nezkoušela, ale i na něj jsou recepty, tak možná letos vyzkouším a dám vám vědět. Svůj oblíbený recept na kváskový mazanec přikládám, našla jsem ho na stránkách conovehonakopci.cz, kde najdete hromady další nejen velikonoční inspirace.

Kváskový mazanec
Na jeden velký nebo dva menší potřebujeme: 300g nakvašeného kvasu, 1000 g- 1100 g celozrnné mouky pšeničné přesáté, 125 ml vody, 200 ml mléka, 4 celá vejce, 130 g másla, 200g cukru, lžíce moučkového cukru s vanilkou, trochu rumu, kůra z jednoho biocitronu, 100 g rozinek, 1 vejce na pomazání.

Postup: Nejprve přimíchejte do aktivovaného kvasu 300 g celozrnné mouky pšeničné, smíchejte s vodou a nechte kynout cca hodinu a půl na teple. Po této době přimíchejte zbytek všech surovin – rozpuštěné máslo, vejce, vanilku rozmixovanou v moučkovém cukru, mléko a cukr a kůru z biocitronu a celé rozinky. Pečlivě vyhněťte, aby těsto nebylo příliš lepivé a dejte do mísy do tepla vykynout. Zhruba po dvou hodinách dejte těsto na pracovní desku a nakládejte s ním stejně jako s chlebem před kynutím v ošatce. Pomoučněte a stáčejte až je z mazance pěkná koule. Tu pak dejte do vymoučněné mísy kynout cca 50 minut. Pak otočte na pomoučněnou podložku, pečlivě pomašlujte rozkvedlaným vejcem a šoupněte do trouby rozpálené na 200°C. Pečte dozlatova, po prvotním pečení stáhněte teplotu, aby nebyl připálený. I po stažení teploty je však třeba mazanec hlídat a přikrýt případně alobalem.

Vajíčka

Od klasických OVO barev na vajíčka jsem se během let dostala k barvení za pomocí slupek z cibule, červeného zelí, čaje atd. Někdy necháváme vajíčka i jen tak, když seženeme kromě hnědých i bílá, vypadá to krásně i bez zásahu. Stačí je jen uvařit a vyleštit trochou sádla.

Přejeme vám krásné svátky jara :-)

Koukněte na: http://www.elli.com/blog/diy-grocery-bag-easter-basket/.- návod na vyrobení papírového recykošíku http://conovehonakopci.cz/?p=5206 – podrobný recept na kváskový mazanec a spousta dalšího http://twomenandalittlefarm.blogspot.cz/2011/04/dyeing-easter-eggs-natural-way.html - bezva seznam přírodních barev na vajíčka http://www.nasehobby.cz/osatka-pletena-spiralovou-technikou/. – návod na ošatku