Ptačinec – pomůže vám s lupénkou a dodá vitamíny. Netradiční recepty

Ptačinec je asi nejchutnější planá bylinka použitelná v kuchyni. Mým dětem chutná jen tak syrový, čerstvě utržený – je totiž jemný a křehký a chutná trochu jako mladý hrášek. Navíc má jednu velkou výhodu. Zatímco většina ostatních je konzumovatelná jen na jaře, případně na začátku léta, ptačinec si natrháte během celého roku – dokonce i v zimě. Nejchutnější a nejkřehčí je ale samozřejmě nyní. Takže, jestli vám právě raší na záhonech mezi zeleninou, nechte ho tam a při sklizni si vždycky natrhejte i trochu toho ptačince. Nebudete litovat.

Ptačinec – pomůže vám s lupénkou a dodá vitamíny. Netradiční recepty

Do lékárničky si poznamenejte, že ptačinec má močopudné účinky, podporuje metabolismus a používá se při plicní TBC. Konzumovat by jej měli i ti z nás, kteří trpí na lupénku a všemožné ekzémy (lze i potírat). Velmi účinná je čerstvě vylisovaná šťáva, a proto jej s klidem použijte při domácím odšťavňování k ovoci a zelenině.

Následující recepty se perfektně kombinují, je samozřejmě možné je připravit zvlášť, ale pokud si chcete střihnout celé ptačincové menu, nezklamete určitě sebe, rodinu či přátele.

RECEPTY

Rajčata s ptačincem a kozím sýrem podávaná s rozpečenou bagetkou

4 osoby, doba přípravy 15 minut

  • 500 g rajčat
  • vrchovatá hrst nasekaného ptačince
  • 200 g čerstvého kozího sýra
  • 2 jarní cibulky
  • 1 polévková lžíce balzamikového octa
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 2 bagetky (případně 4 toasty)
  • olivový olej
  • stroužek česneku

Rajčata, ptačinec, jarní cibulku nakrájejte nebo nasekejte na kousky a smíchejte dohromady. Ocet, olej a šťávu s citrónu smíchejte a zeleninu směsí pokapejte. Navrch nakrájejte čerstvý kozí sýr. Podávejte s rozpůlenou opečenou bagetou, kterou pokapejte olivovým olejem a potřete stroužkem česneku.

Bulky s ptačincem
  • 10 bulek, doba přípravy 120 minut včetně kynutí
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • ½ kostky čerstvého droždí
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 250 ml vlažné vody
  • hrst jemně nasekaného ptačince
  • olivový olej na potření
Poznámka k mouce: V zásadě dávám vždy polovinu mouky bílé a polovinu celozrnné – záleží na vašich chutích. Někdo určitě zvládne i 100 % celozrnné. Já kvůli dětem a muži volím zlatou střední cestu. Mám doma nově mlýnek na obilí, a tak zkouším různé kombinace. Místo polohrubé pšeničné mouky jsem už zkusila i doma namletou mouku z kamutu a přidala jsem mouku hladkou bílou pšeničnou. Bulky byly výborné!

Všechny ingredience kromě ptačince smíchejte a zpracujte ideálně hnětačem – 5 minut na pomalý chod a 5 minut na nejvyšší rychlost. Na poslední minutu hnětení přidejte i nasekaný ptačinec. Těsto nechte přikryté na teplém místě vykynout zhruba jednu hodinu. Mělo by zdvojnásobit svůj objem dvakrát.

Poté těsto vyndejte na vál, rozválejte na asi 30 cm dlouhý válec. Ten nakrájejte na 10 stejných dílů. Vytvarujte bulky, nahoře je nakrojte do kříže (asi 1 cm hluboko) a potřete olivovým olejem. Položte na pečicím papírem vyložený plech a nechte ještě 15 minut dokynout. Mezitím si předehřejte troubu na 185 °C. Pečte 20 minut.

Cibulačko-česnečka s ptačincem

4 osoby, doba přípravy 20 minut

  • 4 střední brambory
  • 2 vejce
  • 1 palice česneku
  • 1 cibule
  • 50 g másla
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • hrst na jemno nasekaného ptačince
  • 100 g na jemno nasekané goudy

Cibuli nakrájejte na jemno a osmažte ji na másle, až mírně zhnědne. Zalijte vývarem a nasypejte do polévky na kostičky nakrájené brambory. Vařte do té doby, než brambory změknou. Na konci přidejte rozkvedlané vejce a na plátky nakrájený česnek. Osolte a opepřete. Po odstavení z plamene do polévky přidejte nasekaný ptačinec. Na talíři ještě ozdobte goudou. Podávejte s bulkami z předešlého receptu :)

Tip na závěr: Ptačinec lze použít beze studu i všude tam, kde byste použili řeřichu.

Zuzka naskočila do projektu s názvem Pravý domácí ještě předtím, než vůbec vznikl. Nejdříve měla na starost naši fanouškovskou základnu na facebooku, kterou vypiplala a věnovala jí péči. Zkusila si i psát a zalíbilo se jí to. Do budoucna by chtěla psát víc. Zajímá se o témata jako jsou udržitelné stavitelství, permakultura, přirozené porody, divoké bylinky, zdravé a udržitelné stravování, přirozená péče o děti a techniky duševního rozvoje.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné