Proč si zaslouží červená řepa naši pozornost?

„Táhli, táhli, ale řepu nevytáhli“. Také jste tuhle pohádku milovali? Já ji mám ráda dodnes a možná i díky ní jsem si už v dětství oblíbila tu typicky červenou zeleninu, kterou babička pěstovala na své zahradě, aby ji pak zavařovala do sklenic. Pokaždé, když jsme ji spolu šly sklízet, jsem si vyprávění o veliké řepě vybavila a dokázala babičku strhnout ke hře. Dnes už je ten záhon prázdný, přesto moje vzpomínky neblednou. Možná právě naopak.

Proč si zaslouží červená řepa naši pozornost?

Nejdříve listy, pak kořeny

Červená řepa je velmi zdravá plodina, která má svůj původ pravděpodobně v rozsáhlých oblastech od Přední Indie směrem k západoevropské straně Středozemního moře, kde rostla planě. Pro svoji charakteristickou chuť a také výrazné léčebné účinky byla kultivována a pěstována už za dob starých Římanů, zajímavé ale je, že ti konzumovali převážně její listy, chuť jejích kořenů si oblíbili před více než 2 tisíci lety staří Řekové. V Evropě se pěstování červené řepy rozšířilo v polovině 17. století.

Chutná a zázračná

Tato zelenina je vysoce zásaditá, a proto dokáže bojovat nejen s viry a bakteriemi, ale také s rozšířenými mykózami. V posledních letech se také často hovoří o pozitivních účincích červené řepy v souvislosti s prevencí vzniku nádorových onemocnění. Vedle syrové či tepelně upravené bulvy se doporučuje pít i její štávu. Já osobně mám ráda lehce nasládlou od Alnatury, ale pokud máte možnost, určitě si doma odštavněte svou domácí, přidat k ní můžete i mrkev, sladká chuť vás jistě potěší (čerstvou řepu jen oloupejte a pokrájejte, pozor ale, abyste si nezamazali celou kuchyň).

Přírodní zdroj síly

Řepa je kvalitním zdrojem kyseliny listové, selenu, vitaminu C a také draslíku, který je tělu velmi prospěšný svou schopností udržovat normální krevní tlak, upravit srdeční činnost a napomoci správné činnosti nervové soustavy. Červená řepa obsahuje i křemík, který dodává sílu našim kostem, cévám a kůži. Obsažené výrazné barvivo betacyanin je důležitým přírodním antioxidantem. K mnoha dalším pozitivním účinkům této dostupné a poměrně levné zeleniny patří jistě i její podpora peristaltiky střev, činnosti žaludku a žlučníku, významná pomoc při alergiích, výrazné posilování imunity či zajišťování duševní pohody. Přestože v posledních letech obliba červené řepy stoupá, její kvalita není stále doceněna. Přitom je to škoda, z vlastní zkušenosti vím, jaký životabudič především v náročném zimním období (kdy nemáme takové možnosti výběru) může tato celkem nenápadná zelenina představovat.

Vhodná i pro začátečníky

Řepa neboli Beta má 12 různých odrůd, kdy červená (Beta vulgaris esculenta) je jednou z nich. Její pěstování zvládne i zahradník začátečník, tato jednoletá rostlina je totiž skromná nejen co se týká typu půdy, ale i výšky polohy a statečně odolává škůdcům. Vysévá se od poloviny dubna až do konce května, důležité je, aby nepřemrzla a byla dostatečně zavlažována. Červenou řepu sklízíme od konce léta až do podzimu, než přijdou první mrazivé noci. Drobnější odrůdy si můžeme vypěstovat dokonce i na balkoně. Více na: http://cervena-repa.cz/pestovani-cervene-repy/

Široká míra využití

V kuchyni se dá červená řepa využít mnohem nápaditějším způsobem než jen jako naložená ve sladkokyselém nálevu. Ze syrové můžeme připravit saláty (výborná je kombinace tenkých plátků řepy s mozzarellou a olivovým olejem) i pomazánky, skvěle se hodí do polévek, nápadité je zapéct ji s parmezánem, uvařit si z ní rizoto nebo upéct nasládlé chipsy. Krom již zmiňované šťávy je možné v kuchyni čarovat i se sušenou a rozemletou bulvou, která nám poslouží jako skvělé přírodní barvivo, jehož kouzlu propadnou hlavně děti, ale i my dospělí můžeme prášek užívat jako výbornou prevenci pro naše zdraví.

Co se týče malých dětí a řepy, je třeba dát si pozor na dusitačnany v řepě obsažené, proto se její konzumace doporučuje až od dvou let věku. Dříve jen po lžičkách a opatrně.

Tip na vaření vcelku:Neoloupané celé bulvy se vaří dlouho – hodinu až hodinu a půl, aby skutečně změkly. Vkládáme je do vroucí osolené vody, důležité je hlídat, aby byly stále celé ponořené (proto doléváme) a nepropichovat je dříve, zbytečně bychom tak přišli o ceněnou šťávu. Pokud nevaříme řepu do koláče, můžeme do vody přidat i koření – já dávám bobkový list, někdy kmín, vhodný je ale třeba i fenykl nebo anýz.

Recepty

Polévka z červené řepy / 4 porce
  • 4 bulvy červené řepy
  • 1 nadrobno pokrájená cibule
  • 1 nadrobno posekaný stroužek česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 400 g krájených rajčat (v zimě dávám z plechovky)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • tymián (nejlépe čerstvý)
  • sůl a pepř na dochucení
  • bílý jogurt nebo zakysaná smetana k podávání

Řepu oloupeme (můžeme si vzít rukavice, abychom si neobarvili prsty)a nakrájíme na malé kousky. Na olivovém oleji orestujeme cibuli, přidáme řepu a česnek a chvíli společně dusíme. Nakonec do hrnce přidáme rajčata, zalijeme horkým vývarem a vaříme asi 15 minut. Krátce před dovařením polévku dochutíme a stáhneme z plotny. Necháme ji trochu vychladnout a pak ponorným mixérem rozmixujeme dohladka. Podáváme s kopečkem oblíbeného bílého jogurtu nebo zakysané smetany. Pokud máme doma starší pečivo, můžeme z něj k polévce připravit krutonky.

Australská buchta
  • 250 g strouhané červené řepy (dopředu si ji vcelku a neloupanou uvaříme)
  • 180 g celozrnné mouky
  • 150 g třtinového cukru
  • 75 g kvalitního kakaa
  • 3 vejce
  • 200 ml olivového oleje
  • 1 balíček bezfosfátového kypřicího prášku
  • máslo na vymazání plechu
  • strouhaný kokos na vysypání

Troubu si předehřejeme na 180 °C, plech vymažeme máslem a vysypeme kokosem. V jedné míse smícháme suché suroviny, ve druhé pak řepu, olej a vejce. Postupně do vlhké směsi přidáváme suchou a důkladně vše promícháme. Těsto vylijeme na plech a pečeme přibližně 50 minut. Doporučuji hlídat špejlí, těsto je samo sobě dost tmavé, tak se to špatně odhaduje . Recept pochází z Austrálie a dá se péct i ve formě muffinů (25 minut). Řepa v tomto provedení nás doma všechny nadchla. Pro sváteční příležitost je bezva polít buchtu čokoládou nebo přetřít rybízovou marmeládou.

Chipsy z červené řepy
  • červená řepa
  • kvalitní olivový olej
  • sůl

Jednoduchý nápad na zdravé a labužnické mlsání. Řepu oloupeme a nakrájíme na co možná nejtenší plátky. Ty poklademe na plech vyložený pečicím papírem, osolíme a zakápneme olejem. Pečeme asi hodinu při 130 °C. Skvělé jen tak k přátelskému posezení nebo jako svačinka do práce. Pokud podobně připravíme i celer a kořen petržele, dají se chipsy zabalit do jednoho balíčku a hned máme originální dárek pro někoho, kdo je nám milý.

Rizoto z červené řepy
  • 250 g čerstvé červené řepy
  • 20 g másla
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 200 g rýže arborio
  • 2 lžíce čisté pomerančové šťávy
  • 0,5 l horkého zeleninového vývaru
  • 1 lžíce natě z jarní cibulky
  • 100 g ovčího sýra
  • špetka chilli a soli

Řepu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Nadrobno pokrájíme oloupanou šalotku i česnek a otrháme jehličky umytého a osušeného rozmarýnu. Máslo rozpustíme v hrnci a šalotku s česnekem a rozmarýnem na něm osmažíme. Přidáme řepu a rýži a smažíme dál. Po minutě přilijeme pomerančovou šťávu a necháme ji odpařit. Pak už rýži zaléváme jen vývarem. Vždy jednu naběračku a necháme odpařit při středním plameni. Vaříme bez pokličky, dokud rýže nebude poloměkká. Často mícháme. Když je rýže téměř hotová, přidáme k ní nadrobno pokrájenou nať jarní cibulky a na kostičky ovčí sýr. Ochutíme solí a chilli a pod pokličkou necháme krátce dojít. Rizoto můžeme podávat s na másle osmaženými hranolkami ovčího sýra. Smažíme asi minutu z každé strany.

Jsem si jistá, že když se nacházíte hodně dole, je to jenom proto, abyste se zase brzy ocitli hodně nahoře. Už je to víc než šest let, kdy jsem se sbírala po životní krizi a právě tou dobou jsme se díky účasti na dětské ekologické soutěži seznámili s Petrou a Danem. Časopis byl zatím jen vizí v jejich hlavách, přesně si pamatuju okamžik, kdy jsme se o něm bavili poprvé. Přišlo mi to jako sen a tenhle sen jsem za několik měsíců skutečně držela v ruce, dokonce se svým textem. Díky tomuto setkání získala naše rodina nové přátele a zcela nový směr.  Za to jsem hodně vděčná, protože v mém životě nikdy nebylo tolik radosti jako je dnes. A zítra určitě bude ještě větší :-).

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné