Proč si koupit čokoládu v souladu s fair trade

V tropických oblastech světa se pěstují kakaové boby, z nichž se pak vyrábí celosvětově nejoblíbenější pochutina – čokoláda. Poptávka je obrovská, stejně jako zisky z prodeje čokolády. Neputují ale k těm, kteří kakaové boby pro nás pěstují. Za drtivou většinou kostiček čokolády, které sníme, se skrývá nucená dětská práce, drancování přírody a nespravedlivost. Jak z toho ven? Kampaň „“Za férovou čokoládu!” se snaží na všechna tato fakta upozornit a otevřít milovníkům čokolády oči. Jinými slovy to znamená přimět nakupující, aby při nákupu čokolády sáhli po té, která byla vyrobena v souladu s fair trade.

Proč si koupit čokoládu v souladu s fair trade

Fair trade je způsob obchodu, který zaručuje pracovníkům z rozvojových zemí spravedlivou odměnu za jejich práci. Pěstitelé a řemeslníci v rámci fair trade dostávají takovou výkupní cenu, která odpovídá nákladům na výrobu a zaručuje jim důstojný život. Mezi základní principy fair trade patří férové obchodní podmínky, dodržování lidských a pracovních práv, šetrnost k životnímu prostředí nebo vyplácení tzv. sociálního příplatku, který je investován do projektů místního rozvoje.

Čoko v Česku

Jak jsme na to my? V Česku sníme za jeden jediný rok 6 kilo čokolády na osobu v celkové hodnotě 470 milionů Kč. Jedná se o průměr, ale představte si před sebou onu roční horu 60 tabulek čokolády. Pouze z necelých dvou z nich (3 %) putuje spravedlivá odměna i k těm, kteří kakao vypěstovali. Zbylých 97 % čokolády je vyrobenoáběna z kakaa neeticky vypěstovaného v rozvojových zemích.

Když čokoláda hořkne

Nejzávažnějším problémem produkce kakaa je nucená dětská práce. „V západní Africe pracují na kakaových farmách téměř 2 miliony dětí – mnohdy v nebezpečných podmínkách a navíc bez výdělku,“ popisuje Markéta Vinkelhoferová, koordinátorka kampaně „Za férovou čokoládu!“.

V pozadí čokoládových tabulek stojí ještě jeden vážný problém. V minulém roce Českou republiku navštívila expertka na produkci kakaa Afia Owusu z Ghany. Na přednáškách se snažila upozornit na neudržitelnou situaci na farmách a na možný budoucí nedostatek kakaa na celém světě. „Nyní si užíváme čokolády, kolik chceme,“ říká. „Co se však stane za pár let, pokud se život farmářů nezlepší? Čokoláda se stane nedostupnou luxusní pochoutkou.“

Co když nebude kakao?

Podle Afii je s pěstováním kakaa spojena řada sociálních a ekonomických problémů. Farmáři musí vyžít s 1,50 dolarem na den, kakaovníky jsou staré a méně plodí a pěstitelé neinvestují do vysazování nových stromů, populace farmářů stárne a mladým lidem se do pěstování kakaa za současných špatných finančních podmínek nechce. Odcházejí do měst a hledají si uplatnění v jiných oblastech. „Hrozí vážné riziko, že brzy rapidně klesne produkce kakaa, což ovlivní celý světový trh s kakaem.“ Shrnuje Afia Owusu a zároveň navrhuje řešení: „Je třeba, aby vláda v Ghaně podpořila mladé lidi a připravila jim lepší podmínky, lepší výkupní ceny za kakao, aby pro ně byla tato těžká práce finančně zajímavá. Na naši vládu musejí tlačit výrobci čokolády a na ty zase spotřebitelé.“

Porcování čokolády

Situace je nejhorší v Pobřeží slonoviny a Ghaně. Navzdory tomu, že jsou největšími dodavateli kakaa na světě, většina zisků z prodeje čokolády zůstává úplně někde jinde – v Evropě a Americe. Z ceny jedné tabulky čokolády získávají pěstitelé kakaa v těchto zemích pouhých 6 %. Naopak podíl na profitu výrobců čokolády dosahuje téměř tří čtvrtin.

Čokoládové hlasování

Opusťme řeč čísel a podílů. V článku z 4. čísla Pravého domácího Nataša Foltánová psala o tom, jak velkou moc má každý z nás ve své peněžence. Dokážete si představit, že tím, co si přidáme do nákupního košíku, můžeme ovlivnit i život někoho, kdo žije na druhé polokouli? Systém fair trade narovnává pokřivený tok peněz. Kakaové boby v naší zemi nevypěstujeme, nemůžeme tedy podpořit konkrétního zemědělce u nás, můžeme ale svým výběrem dát jasně najevo, že jsme proti nelidským podmínkám, které v současnéě doběchvíli panují na většině farem, kde se kakao pěstuje, a poslat více energie k těm, kteří pro nás kakao vypěstovali. Až tedy půjdete příště kupovat čokoládu, zkuste se na věc podívat pohledem pěstitelů.

„Za férovou čokoládu”

Za touto mezinárodní kampaní stojí v Česku Ekumenická akademie, která v oblasti fair trade působí již řadu let. Ta v rámci kampaně apeluje na výrobce čokolády a širokou veřejnost. V rámci kampaně mohou spotřebitelé prostřednictvím mezinárodní petice požadovat po výrobcích své oblíbené čokolády, aby zajistili důstojný život farmářům a jejich rodinám. V současné době výzvu podpořilo téměř 13 tisíc lidí z celé Evropy. Petice bude předána zástupcům čokoládových firem v roce 2015.

Koukněte na:

www.ekumakad.cz www.facebook.com/ekumakad

cz.makechocolatefair.org - petice k podepsání na stránkách kampaně

Zuzka naskočila do projektu s názvem Pravý domácí ještě předtím, než vůbec vznikl. Nejdříve měla na starost naši fanouškovskou základnu na facebooku, kterou vypiplala a věnovala jí péči. Zkusila si i psát a zalíbilo se jí to. Do budoucna by chtěla psát víc. Zajímá se o témata jako jsou udržitelné stavitelství, permakultura, přirozené porody, divoké bylinky, zdravé a udržitelné stravování, přirozená péče o děti a techniky duševního rozvoje.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné