Pórek – lék na revma či dnu. Jedli jste už pórkový koláč? 4 recepty

Dal by si někdo výborný pórek?

Pórek – lék na revma či dnu. Jedli jste už pórkový koláč? 4 recepty

Kouzlo pórku jsem objevila díky svému tatínkovi, který rád vaří a který v kuchyni (jak to ti muži mívají) s úspěchem experimentuje. Coby náctiletá jsem se tak zamilovala do tátovy „číny“ se spoustou zeleniny a burskými oříšky. Tu největší chuť jsem na ni ale dostala, když jsem byla ve druhém měsíci těhotenství. Vzpomínám si, že jsem k rodičům jela na návštěvu, a když se ptali, co mají uvařit, měla jsem jasno. Zatím nevěděli, že čekám druhé dítě, ale po oné sobotě nebylo pochyb – těhotenské chutě a těhotenské nevolnosti holt prokázaly své a já od té doby na „čínu“ jen nostalgicky vzpomínám. Naštěstí receptů s pórkem je hodně, stačí si jen vybrat.

Opředen mýty a legendami

Pór pravý pochází z Přední Asie, kde se začal pěstovat před více než 4 tisíci lety. Jeho příznivé účinky znali už staří Římané. Císař Nero věřil, že mu jeho konzumace prospívá na hlasivky, proto ho jedl v takové míře, až získal přezdívku pórkožrout. V dávné Persii nosili lidé pórek zase za levým uchem, aby se ochránili před otravou, ve starém Egyptě patřil do denního jídelníčku dělníků stavících pyramidy, protože jim údajně dodával fyzickou sílu a Angličané si dokonce ještě v 17. století pokládali pórek zabalený v černé látce pod polštář, aby jim odehnal děsivé noční můry.

Zelená zdravější než bílá

Pórek je plnohodnotná zelenina s léčivými účinky. Je důležitým zdrojem kyseliny listové, která podporuje tvorbu krvinek, svalů a hojení ran. Pórek je také bohatý na vitaminy C, E a B, obsahuje karoten, niacin, draslík, vápník, fosfor a železo. Jeho zelená část přitom obsahuje až dvojnásobek vitamínů než bílá, proto bychom zelené listy neměli vyhazovat, ale konzumovat je také – nejlépe a především u jarních odrůd (pěstovaných ve sklenících) a za syrova, pokrájené podobně jako nať jarní cibulky. Chuť i vůně čerstvého pórku je oproti cibuli jemnější.

Nejen proti revmatu

Pór má diuretické vlastnosti, proto pomáhá revmatikům a nemocným dnou. Zabíjí bakterie a kvasinky ve střevech a žaludku, příznivě působí při nadýmání, zácpě a střevních kolikách. Díky obsaženému fosforu dokáže pórek povzbudit činnost našeho mozku a snížit hladinu cholesterolu a krevních tuků, posiluje srdeční činnost, účinně bojuje proti změnám cév způsobeným stářím, je vynikajícím preventivním přírodním prostředkem při chorobách žil a proti vzniku krevních sraženin. Podporuje imunitní systém.

Jak si vypěstovat vlastní

Pórek se v Česku pěstuje sice nejméně ze všech cibulových zelenin, ale stále si získává více příznivců. Lze ho pěstovat ve všech polohách, nevadí mu ani chladnější oblasti, náročnější je ale na živiny v půdě a pravidelnou, vydatnou závlahu především v počátcích svého růstu. Pokud máte možnost, vysazujte pórek po plodinách hnojených chlévskou mrvou (např. bramborách), nebo nešetřete kompostem.

Rozlišujeme dvě odrůdy – letní a zimní pór, přičemž obě se vysazují v dubnu (nejlépe je předpěstovat si semena v truhlíku od poloviny února), letní má vegetační dobu 150 dní a sklízí se už v červenci, zimní pak po 200 dnech, tedy přibližně od září.

Více na: http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/pestujeme-porek-letni-i-zimni

Pro labužníky

Dlouhý, zelenobílý stonek se úžasně vyjímá v proutěném koši, když si ho spolu s mrkví, jablíčky a třeba dýní odnáším z farmářského trhu. Ten pohled ve mně vždycky evokuje pohodu a probouzí chuť něco dobrého rodině připravit. V kuchyni se dá s pórkem vykouzlit hodně. Hodí se do pomazánek, polévek, omáček, omelet či salátů. Svou nezastupitelnou roli má v asijské kuchyni, především pak v čínské. V Evropě je nejoblíbenějším asi ve Francii, kdy francouzská roční spotřeba vykazuje 6 kg na osobu. Kojencům lze pórek podávat už v 8 měsících.

Recepty:

Pórková pomazánka

Na 4 porce:

250 g lučiny

150 g bílého jogurtu, scezeného

1 menší pórek, jemně pokrájený

1 lžíce nasekané pažitky

sůl, špetka cukru

Lučinu utřeme spolu s jogurtem do pěny, přidáme bylinky a pórek, dochutíme solí a špetkou cukru (já používám hroznový). Namažeme na oblíbené pečivo a podáváme. Lehká, zdravá a rychlá svačinka, nebo večeře.

Pórková polévka

Na 4 porce:

1 pórek

2 lžíce másla nebo sádla

0,75 l zeleninového vývaru

3 brambory, pokrájené na kostky

sůl a pepř na dochucení

smetana podle chuti

Nejdříve pokrájíme pórek na kolečka a bílá necháme v hrnci na másle (sádle) změknout. Poté zalijeme vývarem a přidáme zbytek pórku a pokrájené brambory. Vaříme 20 minut, poté polovinu polévky rozmixujeme, vrátíme zpět, dochutíme, přilijeme smetanu a ještě chvilinku prohřejeme. Podávat můžeme s pečivem a kdo má rád, tak s plátky opečené slaniny.

Míchaná vajíčka s pórkem a zázvorem

Na 4 porce:

4 cm čerstvého zázvoru

1 menší pórek

8 vajec, nejlépe domácích

20 g másla

sůl

Zázvor oloupeme a nakrájíme na nudličky. Pórek důkladně omyjeme a nakrájíme na kolečka (trochu si necháme stranou). Vejce rozklepneme a vidličkou vyšleháme, aby se žloutky a bílky spojily.

Máslo pozvolna rozpustíme na pánvi, přisypeme zázvor a většinu pórku a smažíme asi minutu. Přidáme vejce a dál mícháme a smažíme, než se vejce po celé ploše pánve srazí, ale ještě je vlhké. Osolíme a necháme chvíli stát. Podáváme posypané zbytkem pórkové natě, nejlépe vajíčka chutnají na chlebě s máslem. Doporučuji jako nedělní snídani.

Pórkový koláč

Na 1 plech:

3 pórky (použijeme jen bílé části)

300 ml smetany na vaření

1 stonkový celer

1 vejce

sůl, pepř

olivový olej

300 g listového těsta

Pórek omyjeme a bílé části pokrájíme na kolečka. Stejně pokrájíme i stonek celeru. Troubu rozehřejeme na 180°C. Na pánvi rozehřejeme olej a lehce osmahneme pórek i celer, přilijeme smetanu, zamícháme, osolíme a opepříme. Necháme trochu vychladnout a vmícháme celé vejce. Plát listového těsta položíme na plech vyložený pečicím papírem, rovnoměrně ho potřeme pórkovou směsí a 30 minut zapékáme.

Tip navíc: Na přání manžela přidávám do směsi, kterou připravuji na pánvi, na kostičky pokrájenou anglickou slaninku a výborná je i variace, kdy koláč zapečeme posypaný strouhaným sýrem.