Červená pšenice: Máme pro vás dva skvělé recepty

Červená pšenice chutná nám velice. Věděli jste, že pšenice může být i červená? Já to zjistila teprve před pár lety, ale o to víc mě nadchla. Je díky své purpurové barvě nejenom krásná, ale i výživově velmi bohatá a výtečně chutná.

Červená pšenice: Máme pro vás dva skvělé recepty

Kde se vzala červená pšenice

Červená pšenice pochází z východní Afriky. Jedná se o původní obilovinu, která ale nebyla dlouhou dobu pěstována a byla téměř na hranici zániku. Až v rámci projektu NAŠE BIOFARMA se její obnově začal věnovat ekologický farmář Jan Hlaváč. Díky němu, spolupráci společnosti PROBIO a Výzkumného ústavu rostlinné výroby v.v.i. se podařilo z několika málo zrníček uchovávaných v genobance doslova „vypiplat“ další rostliny. Červená pšenice se zdárně rozmnožila a na ekologické farmě u Hlaváčů v překrásné krajině nedaleko Pálavy se jí velmi dobře daří.

Cenné antokyany

Červená pšenice vás na první pohled zaujme svou výraznou barvou, kterou jí dodávají přírodní barviva – antokyany. Jedná se o přírodní látky, které se nacházejí především ve svrchní části zrna. Podle odborníků se prý červená pšenice obsahem antokyanů vyrovná červenému vínu. Antokyany jsou obecně známy coby významný antioxidant s pozitivním vlivem na lidský organismus. Jejich účinek spočívá v pohlcování volných radikálů a odstraňování škodlivých látek z těla. Tvrdí se o nich, že chrání naše buňky před předčasným stárnutím.

Základní příprava

Výhodou červené pšenice je, že vám i po uvaření zůstane krásně červená. Před samotným vařením zrno přes noc namočte, aby dostatečně nasáklo vodu. Následující den vařte 45–60 min v osolené vodě a pak nechte ještě 5–10 minut dojít. Původně úzké zrno získá nabobtnalý kulovitý tvar a krásně změkne.

Využití v kuchyni

Uvařená červená pšenice je výbornou surovinou do zeleninových salátů, polévek, rizot či příloh. Má lahodnou oříškovou chuť, na skus je příjemně křupavá a díky své výrazné barvě vám jídlo na talíři přímo rozzáří. Červenou pšenici můžete koupit i v nadrcené podobě coby trhanku. Ta se výborně hodí na karbanátky, placky, nákypy či jako zavářka do polévek.

Mně červená pšenice nejvíc chutná jako součást zeleninového salátu a v polévce minestrone a z trhanky pečeme doma karbanátky nebo sekanou. Červenou pšenici si oblíbili dokonce i špičkoví kuchaři restaurace Eska, která je součástí sítě proslulých restaurací Ambiente. Připravují ji kvašenou s vejcem, houbami a řebříčkem.

Mouka z červené pšenice

Mouka z červené pšenice vám skvěle poslouží v kombinaci s moukou pšeničnou. Hodí se na přípravu kynutých i třených těst, sušenek, knedlíků, noků, muffinů i kváskového chleba. Pečivu dodá výraznější chuť a tmavší zabarvení. Pražská pekárna Praktika si červenou pšenici nechává mlít na kamenném mlýně a z mouky pak pečou neodolatelný kváskový chléb.

Salát z červené pšenice (2)

Salát z červené pšenice

Příprava: 75 minut, 4 porce

Ingredience: 250 g české červené pšenice Naše Biofarma, český dýňový olej Naše Biofarma, 1 plechovka bílých sterilovaných máslových fazolí Biolinie, ½ hlávky ledového salátu, 2 střední rajčata, 2 střední mrkve, ½ salátové okurky, 1 paprika, čerstvé nebo sušené bylinky, na dochucení vinný kvasný ocet, sůl

Postup: Pšenici důkladně propláchněte a vařte 60 minut v osolené vodě s kapkou oleje, poté nechte ještě chvíli dojít. Mezitím si připravte zeleninu. Vychladlou pšenici, zeleninu a fazole důkladně promíchejte, osolte a dochuťte dýňovým olejem, vinným octem a bylinkami. Nechte chvíli odležet a podávejte.

Sekaná z červené pšenice

Sekaná z trhanky červené pšenice

Příprava: 60 minut, 4 porce

Ingredience: 400 g trhanky z červené pšenice Naše Biofarma, 800 ml vody, 100 g strouhané cibule,
100 g bílého zelí, 5 stroužků česneku, 50 g sekané petrželové natě, 4 PL mouky z červené pšenice Naše Biofarma, 1 vejce, 2 PL kukuřičné strouhanky Bioharmonie, 2 PL lahůdkového droždí, 1 PL majoránky, 1 PL panenského olivového oleje Biolinie, 1 ČL červené papriky, ½ ČL sušené máty peprné, 1,5 ČL soli, pepř, panenský olivový olej Biolinie

Postup: Uvařte trhanku ve vodě do měkka, nechte vychladnout a ještě na 30 minut dejte do lednice. Mezitím nastrouhejte cibuli, bílé zelí, česnek, nasekejte petrželovou nať. Do vychladlé, studené trhanky přidejte všechny ostatní ingredience, důkladně promíchejte a těsto nechte chvíli odpočinout. Pak ho vložte do vymazané formy na biskupský chlebíček nebo na plech a pečte v předehřáté troubě na 190 °C 35–45 minut. Podávejte s bramborem a zeleninovým salátem.

Když jsem byla malá, chtěla jsem zachránit před vyhynutím ohrožené nosorožce v Africe. To se mi nepodařilo, tak teď zachraňuji přírodu a lidské zdraví pomocí biopotravin. Ve firmě PROBIO mám na starosti propagaci, komunikaci s médii, psaní článků a recepty. Občas mě můžete slyšet v rádiu vyprávět o zdravých potravinách nebo vidět vařit v televizi.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné