Nahlédněte s námi pod pokličku výroby biopotravin

Pryč je doba, kdy kempování a výlety znamenaly sbalit si do batůžku jen paštiku, lančmít a instantní polévku. Více přemýšlíme o tom, co jíme, a kromě snadné přípravy v terénních podmínkách chceme, aby bylo jídlo také zdravé a dobře chutnalo. Touto cestou se rozhodl jít český výrobce biopotravin – společnost PROBIO – a před několika lety se pustil do výroby vlastních bio polotovarů, jejichž řadu dále rozšiřuje.

Nahlédněte s námi pod pokličku výroby biopotravin

Jak to začalo

Když společnost PRO-BIO začala v 90. letech nabízet jako jedna z prvních v České republice svou pohanku a špaldu, téměř nikdo tyto suroviny neznal a netušil, co si s takovými pohankovými kroupami či špaldovým kernottem v kuchyni počít. Postupně vznikla myšlenka, že seznamovat lidi s netradičními plodinami bude snadnější s hotovou směsí pro rychlou přípravu než jen s pytlíkem „zrní“. A tak vznikly první české bio polotovary BIOHARMONIE – Houbové špaldoto, Zeleninové špaldoto a Pohanková sekaná.

Úspěch podpořil další vývoj

Reakce na bio směsi, které opravdu jen stačí zalít vodou a povařit, byly velmi pozitivní. Lidé si je oblíbili, což podpořilo společnost PRO-BIO v dalším vývoji nových receptur. Řada bio polotovarů se postupně rozšířila až na dnešních 19 druhů – od směsí na přípravu polévek, rizot či karbanátků až po sladké lívanečky, palačinky či dezerty. Ve výrobcích jsou využity tzv. zapomenuté plodiny jako špalda, pohanka či jáhly.

Tradiční staročeské receptury v moderní podobě

Všechny směsi vycházejí z originálních českých receptur a z tradice našich předků. Víte například, co je to jahelník? Staročeský koláč z loupaného prosa a sušeného ovoce, který báječně chutná se zakysanou smetanou. A tušili jste, z čeho se dříve tradičně smažily lívance? Z ječné mouky, která těstu dodává jemnost a vláčnost a z níž jsou lívanečky dokonale nadýchané. Ty z PRO-BIO chutnaly i porotě v soutěži Česká biopotravina roku, kde výrobek Ječné lívance BIOLINIE získal v roce 2011 ocenění v podobě 1. místa v kategorii Gastro. Foto lívanců s oceněním

Jde to i bez „éček“

Přestože se jedná o polotovary, nemusíte se obávat, že jsou nějak šizeny či suroviny nahrazovány aditivy. Pokrmy mají snadnou a rychlou přípravu a jsou hotové během 15–30 minut. Nic instantního v nich nenajdete. Základní kvalitní bio surovinu doplňují voňavé bylinky a koření, pravé hříbky či zelenina – žádné zvýrazňovače chuti, žádná barviva ani plnidla či konzervanty. Vše jen tak, jak nám příroda nabízí. Hotovému výrobku předchází dlouhá doba vývoje receptury, zkoušení, ochutnávání, ladění chutí a vůní a konečné testování na zaměstnancích a dobrovolnících. Teprve, když jsou všichni s jeho vlastnostmi a způsobem přípravy spokojeni, může být představen zákazníkům. Do příštího testování a ochutnávání se můžete zapojit i vy.

Mezinárodní chutě v „Rychlých pánvích“ BIOLINIE

Nejnovějšími zástupci z řady bio polotovarů jsou tzv. Rychlé pánve. Tentokrát se PRO-BIO pustilo společně s výživovou poradkyní Zdeňkou Kollárikovou do mezinárodních exotických chutí a vytvořili směsi netradičních kombinací ze světových receptur. Italské Risotto si oblíbí všichni milovníci italských pokrmů. Jeho základ tvoří kvalitní rýže Arborio – příjemně křupavá uvnitř a lehce lepivá na povrchu, což je typické pro italská risotta. Slovanská Pohanka představuje tradiční pokrm našich předků, jehož základem jsou mechanicky loupané pohankové kroupy. Turecký Tabouleh je běžným pokrmem Středního východu, doplněný osvěžujícími lístky máty. A kdo má rád kombinaci slané chuti s nádechem sladkého, může vyzkoušet Marocký Kuskus – exotickou směs kuskusu, cizrny, zeleniny, bylinek, ananasu, rozinek a meruněk.

Směsi na pečení s pohankovou moukou

Zkusili jste už při pečení nahradit část klasické pšeničné či žitné mouky moukou pohankovou? Tím, že neobsahuje lepek, odlehčí trochu vašemu trávicímu systému a příjemně zpestří vaše pokrmy. Tuto kombinaci najdete ve směsi na Pohankový Perník, která obsahuje více než 30 % pohankové mouky. Neodolatelnou vůni a chuť má díky tradiční kombinaci perníkového bio koření. Základní příprava vám zabere 5 minut a s pečením budete hotovi do půl hodiny. Kdo má raději mák, může ochutnat Pohankový Makovník. S citronovou polevou nemá chybu.

Polotovary BIOLINIE až v daleké Antarktidě

Již druhým rokem využívají bio směsi na své expedici i polárníci z Mendlovy univerzity v Brně. V drsných podmínkách antarktického podnebí je dobře zasytí a členové vědecké expedice si nemohou vynachválit jejich rychlou nenáročnou přípravu a výbornou chuť.

Když jsem byla malá, chtěla jsem zachránit před vyhynutím ohrožené nosorožce v Africe. To se mi nepodařilo, tak teď zachraňuji přírodu a lidské zdraví pomocí biopotravin. Ve firmě PROBIO jsem měla na starosti propagaci, komunikaci s médii, psaní článků a recepty. Občas mě můžete slyšet v rádiu vyprávět o zdravých potravinách nebo vidět vařit v televizi.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné