Červená řepa: jak ji upravovat a jíst? Zkuste tyto dva dokonalé recepty

Nedokážete přesvědčit rodinu a ani sami sebe, že červená řepa je dokonalá delikatesa? Petr Klíma vám v rubrice NA ZELENÉ VLNĚ ukáže, že je to pochoutka laciná, avšak luxusní. Zkuste jeho tipy, jak vařit červenou řepu a jak ji dochutit k naprosté dokonalosti. Pomerančová polévka vás zaručeně dostane.

Červená řepa: jak ji upravovat a jíst? Zkuste tyto dva dokonalé recepty

Na trh u nás přichází řepa začátkem léta, mladé svazky jsou velmi výživné. Postupem sezony plní sklepy zahrádkářů a farmářů, kde krásně vydrží až do jara.

Proč jíst červenou řepu?

Řepa je především výborným zdrojem betaninu, který udržuje ve výborné kondici naše játra. Nezanedbatelný je obsah betakarotenu a také vápník, draslík, hořčík a sodík, vitamíny E, B1 a B2. Často se doporučuje několikadenní kúra, kdy se pravidelně pije čerstvě vylisovaná řepná šťáva: nastartuje tvorbu žluči k úpravě našeho zažívání či žaludečních nevolností.

Kde se vzala červená řepa?

Tato kořenová zelenina je hodně rozšířená – a co místo, to jiná odrůda a rozmanité odstíny barev a tvarů. Řepu znali již v severní Mezopotámii, později se objevuje ve starověkém Řecku, kde ji používali jako dar pro boha Apollóna. Až ve 14. století se vyskytla na britských ostrovech, v Evropě byl ale tento druh zeleniny dlouho velmi vzácný. Teprve kolem roku 1558 se název červená řepa objevuje v Německu, odkud se následně šíří do celé Evropy. Řepu připravují velice často také v Asii a v Severní Americe. U nás bývala řepa ve srovnání s jinými zeměmi nepříliš často používanou kořenovou zeleninou, ale její pozice se v poslední době výrazně zlepšila.

 201811020857-L317-trhy-andel     DSC_7263  201810070810-L226-farma-jamboz  

Jak jíst červenou řepu?

Syrovou řepu všeobecně lidi moc nemají rádi, v českém prostředí je hodně populární spíše tepelně
upravená, ať už předvařená v salátech nebo jako základní surovina známého ukrajinského boršče.
Důležité je vědět, že její blahodárné účinky získáme hlavně konzumací za syrova, možná proto byla
v dřívějších dobách využívána především jako lék.

Při přípravě syrové řepy bych určitě doporučil nastrouhat ji na jemno, pěkně pustí šťávu a její konzumace bude o něco jednodušší. Pak už jen přidáváme oblíbené suroviny: hořčici, olivový olej, citron, jogurt, sojanézu, česnek, tahini, různé druhy orientálních koření (skořice, římský kmín, chilli, kajenský pepř), z bylin je dobrý estragon, oregano, ale výborný šmrnc dodá také křen nebo kysané zelí či jablíčka. Nejen zajímavé chuti, ale i barevného zpestření docílíme přidáním nasekané rukoly, polníčku nebo třeba hrstky dobrých
španělských oliv. Vhodné jsou i opražené ořechy nebo slunečnicová semínka.

V neposlední řadě bych vyzdvihl i vrchní listy, které se uplatňují jak v salátech, čerstvých šťávách (kombinují se obvykle s mrkví, jablkem, řapíkatým celerem nebo pomerančem) a ke zdobení různých pokrmů, tak třeba podušené jako špenát či mladá kapusta.

V teplé kuchyni je populární úpravou pečení, zde se často přikláním k rozmarýnu, sušenému česneku, soli a kvalitnímu slunečnicovému oleji. Z pečené řepy je výtečná také polévka, zajímavá kombinace je s pomerančovou šťávou, skvělá je i s pečeným česnekem, můžete ji vyzkoušet se smetanou nebo s jogurtem… Řepa je výborná do rizota, s obilninami, ale také v ragú s dýní a rostlinnou uzeninou.

 DSC_5359   DSC_5414  

Pomerančová polévka z červené řepy s quinoou

Tuto polévku jsem připravoval nespočetněkrát, převážně v restauraci, ale i doma. Někdy jako krém, kdy řepu do polévky s rozmarýnem upeču, ale poslední dobou častěji takto, s řepou nastrouhanou. Minulý rok jsme ji měli jako sváteční polévku na Štědrý den, pomeranč a voňavé koření jí dodává velice zajímavou a exotickou chuť, i vaše děti si budou mlaskat.

Počet porcí: 5
Doba přípravy: 45 minut

Budeme potřebovat:

500 g červené řepy
½ dl olivového oleje
1 větší šalotka nebo červená cibule
2 stroužky česneku
1 lžička sušeného rozmarýnu
2 bobkové lístky
mořská sůl
½ lžičky sušeného mletého zázvoru
½ lžičky perníkového koření
1 menší lžíce mořské soli
4 lžíce bílé quinoy
1 bio pomeranč
sójový jogurt a petrželka na dokončení

Návod:

  1. Řepu oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
  2. Cibuli nakrájíme na jemno, česnek nasekáme na hrubo, vložíme na rozehřátý olej a orestujeme do růžova. Ke konci na pár vteřin zarestujeme zbytek koření. Zalijeme 1,5 l vody, vsypeme řepu, bobkový list, osolíme a vaříme pod pokličkou pozvolna asi 15 minut.
  3. Vsypeme quinou a vaříme dalších přibližně 12 minut. Ke konci přidáme šťávu a kůru z pomeranče a necháme ještě 10 minut pod pokličkou dojít. Dochutíme solí nebo zjemníme smetanou.
  4. Podáváme s nasekanou petrželkou, jogurtem či chlebovými krutonky nebo můžeme posypat opraženými semínky.

Můj tip: Do jogurtu můžeme také vyzkoušet přisypat na jemno nastrouhaný čerstvý křen. Do polévky lze místo voňavého koření přidat 2 lžíce koření za'atar.

Kořenicí směs za'atar je oblíbená zejména na Středním východě. Já ji kupuji v malém arabském obchůdku v Dejvicích, kde mi milá paní naváží koření přesně podle mého přání. Milovníci tohoto koření si směs obvykle míchají sami, a to ze sušeného tymiánu (může ale být i oregano, bazalka či majoránka), dále sezamového semínka (nejlépe praženého), olivového či slunečnicového oleje, soli a především sumahu, zdraví prospěšného koření a významného antioxidantu. Vše se i s trochou oleje umixuje nebo utlačí v hmoždíři.

 DSC_7025  

Salát z pečené červené řepy s rajčaty a klíčenou čočkou


Pokud nevíte, jak naklíčit čočku, mám zde stručný návod: čočku namočíme na 24 hodin do vody, poté propláchneme a sklenici, ve které čočka je, obrátíme do menšího sítka. To vložíme do libovolné misky. Takto necháme v pokojové teplotě klíčit. Ráno a večer čočku propláchneme a dále klíčíme. Tento proces trvá asi tři dny. Pokud vám klíčky zachutnají, doporučuji zakoupit misky na klíčení luštěnin, jsou praktičtější a hygieničtější nežli sítko. Klíčky v lednici vydrží 3–4 dny, čím dříve je však sníme, tím lépe.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 60 minut

Budeme potřebovat:
3 malé červené řepy
1 lžička rozmarýnu
olivový olej
4 rajčata
3 hrstky listů z mladé řepy (nebo baby špenátu)
3 hrstky naklíčené čočky
3 lžíce vinného octa
1 menší lžíce hořčice
1 lžíce medu
mletý barevný pepř
trocha kopru
trocha petrželky
mořská sůl

Návod:

  1. Řepu oloupeme, nakrájíme na libovolné kousky, zalijeme olejem, posypeme rozmarýnem, osolíme a pečeme na 175 °C asi 45 minut do změknutí, občas zamícháme. Po upečení necháme důkladně vychladnout.
  2. Řepu vložíme do větší mísy, přidáme nakrájená rajčata, listy, čočku a zlehka osolíme. V malé misce umícháme ocet, hořčici, med a 4 lžíce oleje. Můžeme přidat i 1 utřený stroužek česneku.
  3. Dresinkem přelijeme salát, zasypeme krájenými čerstvými bylinkami, opepříme a zamícháme. Ihned servírujeme, s pečivem nebo k letnímu grilování. Vaše návštěva bude překvapena, co jste pro ni nového vymysleli.

Můj tip: Jestliže si chcete salát trochu zjednodušit, místo dresinku zalijte salát balsamikovým octem, chutná to také velice dobře.

---

Tento článek vyšel v Pravém domácím časopisu č. 2019/10. Celý výtisk můžete pořídit v elektronicky PDF v našem e-shopu. Tam také seženete všechny naše předchozí čísla.

Nové číslo PDČ seženete v trafikách GECO Tabák, Inmedia, TRAFIKA a ve vybraných prodejnách Albert (podívejte se mapu prodejních míst). Nejraději vám nové číslo pošleme do schránky přes předplatné

 

je šéfkuchař  dejvické restaurace Countrylife.  Většinu svých životních a gastronomických zkušeností nasbíral na svých cestách, především však na britských ostrovech okolí Londýna. Svoje originální bezmasé recepty prezentuje na kulinářském blogu s názvem Greenwayfood. Několikaletou píli na poli zdravé výživy na podzim 2017 zúročil v Zeleninové kuchařce s podtitulem z farmy přímo na váš stůl. Jeho vášní je zelenina, rodina, příroda ale také fotografie jídel, kterému se snaží více porozumět a zdokonalit se v něm.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Eshop last minute