Mléko ANO nebo NE? A když už, tak jaké?

Mléko. O málo které potravině se můžete dočíst tolik rozporuplných informací jako právě o mléce. Jedněmi považované za naprostou samozřejmost, druhými zatracované. Pro některé lék, pro druhé jed. A pokud zrovna vy jako nebohý spotřebitel nebo dokonce rodič toužící dodat svému dítku jen to nejlepší podlehnete jedné z oněch pravd, ale po čase k vám doputuje informace zcela opačná, máte chvíli pocit, že to s vámi „šlehne“. Jak to tedy s tím mlékem vlastně doopravdy je? Pardon, nechceme vás namíchnout hned v úvodu, ale ani tenhle článek nedá jasnou odpověď. Jeho ambicí je dodat různorodé náhledy, názory a směry. Výslednice už holt bude na vás.

Mléko ANO nebo NE? A když už, tak jaké?

Ten říká to a ten zas tohle

Kravské mléko má podporu mas a oficiálních míst. Všichni známe program „Mléko do škol“, dotace na školní mléko přicházejí z Evropské unie. Děti pak ve školách dostávají čtvrtlitru mléka, která má trvanlivost pár měsíců. Můžete mít jako rodič pochybnosti, vysvětlujte ale dítěti, že ne, ono si svojí roztomilou krabičku s kravičkou a brčkem dopřát nemůže.

Pokud se obrátíte o pomoc například na poradenské centrum „Výživa dětí“, dozvíte se, že je vše v pořádku. Předškolní či školní dítě by mělo dostat 3 – 4 porce mléka či mléčných výrobků denně (1 porce = 125 ml mléka nebo 125 ml jogurtu nebo 25 g sýra). „Mléko by nemělo být nikdy syrové, vždy tepelně upravené, trvanlivé mléko ošetřeno UHT ohřevem lze považovat za sterilní, bez jakýchkoliv mikroorganismů. Má méně výraznou chuť a méně vitaminů, než mléko označované jako „čerstvé“ – to je ošetřeno tzv. pasterizací, což je šetrnější úprava,“ vysvětluje nutriční terapeutka Hana Knížková z „Výživy dětí“.

Pak je ale druhý tábor poradců, který průmyslové úpravy mléka naopak nedoporučuje. Uvádějí, že pasterizace mléka a jeho homogenizace, tedy technologická úprava mléčného tuku, který je nejprve v mléka odstraněn a pak zpět dodán v malých částicích, výrazně zhoršuje jeho stravitelnost, pro tělo je tak větší zátěží. „Pasterizací se ničí enzymy vyskytující se v mléce, včetně velmi důležité lipazy, která napomáhá trávení tuků, obsažených v mléku a v mléčných výrobcích. Dále se snižuje využitelnost minerálních látek a mění se také kvalita bílkovin,“ upozorňuje výživová poradkyně Michaela Sedláčková.

Jaké, které, čí?

Hanka Zemanová ve svém Bio Abecedáři radí: „Nepodléhejte zjednodušeným mediálním heslům. Mléko není ani zázračné, ani „jedovaté“, jak se v poslední době často píše. Mléko je velmi výživné, a právě proto těžko stravitelné. To, co stojí za špatnou stravitelností mléka, bývá většinou naše individuální neschopnost ho strávit nebo jeho průmyslové zpracování.“

Pokud se pokusíte najít alternativu ke kravskému mléku, narazíte na přehršel možností. Nabízí se mléko kozí, či mléka rostlinná. Například sójové, rýžové, mandlové, kokosové, sezamové, konopné, makové či ovesné. Popularita rostlinných mlék stoupá. Zejména sójová bývá běžně k mání například v prodejnách zdravé výživy a můžete tedy nabýt dojmu, že to by mohlo být ono. Ovšem i tady můžete narazit na ostré protiargumenty: sójové výrobky, které neprošly fermentací (kvašením), obsahují přírodní hormony, které mohou narušovat vývoj dětí.

Domácí mlékárnička

Tak už zbývá jen na všechno a všechny zapomenout, nadechnout se, napnout síly a vyždímat si mléko vlastní! „Domácí výroba není nijak složitá, stačí k ní mixér a sítko. Anebo si pořiďte některý z přístrojů na výrobu rostlinného mléka, investice do něj se rozhodně vyplatí. Obecný postup je zalít 100 gramů obilnin, semínek či ořechů litrem studené vody, nechat několik hodin namáčet, poté rozmixovat a přecedit přes sítko či plátno,“ uklidní vás server rostlinná-mleka.cz. No vida!

Mléčný fejeton Petry Kruntorádové Pije vaše dítě krabicové mléko? No, to jste se snad zbláznila! Dvě obyčejné věty, které odstartovaly moji pouť hledání a nacházení nových a nových informací a provádění nových a nových pokusů. Věděli jste, že v každé tetrapakové krabici je stočeno mléko od stovek rozdílných dojnic? A kdo vám zaručí, že žádná z nich nebyla nemocná? Dítě má mít mléko pořád od jedné krávy – aby si vytvořilo příslušnou imunitu. Tak dobře. Vyzrajeme na to. Ve vedlejší vesnici mají farmu a na ní krávu. Hele ale počkat. To pak není pasterizované. Z toho budete mít celá rodina průjem. A těch mikroorganismů, co v tom může být. Tak zkusíme certifikované biomléko. A nejlépe kozí, to je bomba. Koza je totiž údajně jediné zvíře v Česku, které netrpí rakovinou. Dobře. Tomášku, tady ti maminka udělala kakaíčko z mlíčka od koziček. Mami, fuj, to strašně smrdí. Áááá! Mám se snad narychlo rozkojit a řešit dodávání mléka naprostou soběstačností. Ayurvéda tvrdí, že mléko zahleňuje, podle Číňanů je příliš prohřívající a celé je to vlastně blbost. Viděli jste někdy, aby třeba kotě pilo mléko od feny? To jen člověk už tak zdementněl, že pije mateřské mléko od jiného savce, fuj. Dobře, tak sojové. Ovšem bacha, 90 % světové produkce soji je geneticky modifikováno, takže to taky nebude nejlepší řešení, že ano? Zpátky nohama na zem! Naše babička vždycky říkala, že na kosti je nejlepší mlíko a tvrdil to i jejich rodinný lékař. Babička si vždycky večer dala krajáč teplého bílkovin a vápníku plného nápoje s medem a spala celou noc jako mimino. A dožila se pětaosmdesáti. Che, měla dobrý kořínek a kdyby nepila mlíko žila by o deset, ať nežeru, o šest let déle. DOOOST! Už nechci nic slyšet, jsem z toho kráva, totiž jelen. Chápete, že po tom všem si do pucláku původně určeného na mléko naliju radši skotskou.

Položili jsme odborníkům z různých sfér 2 stejné otázky:

- Mají školní a předškolní děti pít kravské mléko? V jakém množství? Jaké, trvanlivé, čerstvé, bio…? Proč? - Doporučujete pro děti jiné druhy mléka? Sójové? Jiné? Proč?

petr-tlaskal.jpg MUDr. Petr Tláskal, pediatr a dětský gastroenterolog, primář Oddělení léčebné výživy FN Motol, předseda Společnosti pro výživu

1) Mléko a mléčné výrobky patří k základním potravinám, které člověk konzumuje. Je o nich dobře známé, že obsahují především velmi kvalitní, tzn. plnohodnotnou bílkovinu. Bílkovina je tvořena ze základních složek tzv. aminokyselin. Některé z nich si dovede lidský organismus sám vyrobit" z jiných složek potravy. Jiné však, tzv. "esenciální" musí být pouze přímo přijaty z potravy. Mléko a mléčné výrobky obsahují dostatek těchto esenciálních aminokyselin a proto je jejich bílkovina plnohodnotná. Potřeba esenciálních aminokyselin je u dětí časného věku až 10x vyšší na jednotku hmotnosti než u dospělých.

Dalším momentem je obsah vápníku. Mléko a mléčné výrobky v našich zemích zajišťují pro kostní tkáň cca 60% veškerého příjmu relativně dobře vstřebatelného vápníku. Mléko je tudíž významnou složkou výživy školních dětí. Trvanlivé, čerstvé a bio mléko jsou samozřejmě odlišné v rámci filozofie přípravy a dalších aspektů. Je to samostatná otázka, která v rámci kontextu dané otázky není podstatná.

2) Termín sójové mléko není správný. Mléko není rostlinný, ale živočišný produkt. Obdobně bychom mohli rozebírat mléčné výrobky, jejich význam a podobně, ale to je spíše otázka k delšímu rozhovoru.

vladimira-strnadelova.jpgMUDr. Vladimíra Strnadelová, Institut celostní medicíny

1)Mléko je naprosto jedinečnou a nenahraditelnou potravou pro kojence a to mléko mateřské. Od dvou let ztrácíme enzymy na zpracování mléčné bílkoviny a mléko je pouze pochutina, ne potravina. Mléčná bílkovina je často příčinou zhoršení střevní imunity a následného rozvoje časté nemocnosti či alergických problémů. Mléčné výrobky také významně zahleňují a přispívají různým problémům, zejména dýchacího systému. U zdravého dítěte občasná konzumace nějakého mléčného výrobku nemusí být problém. U dětí s častou nemocností či alergiemi je vysazení mléčných výrobků důležitým léčebným opatřením.

2) Při vysazení mléka je také důležité, aby strava obsahovala to, na co je konstruovaný náš trávicí systém. Základem stravy na naší planetě byly vždy obiloviny, zelenina a luštěniny. Tak je tomu na velké části naší zeměkoule dodnes. Jen naše vyspělá civilizace poslouchá spíše zákony trhu než zákony přírody a složení se radikálně změnilo k našemu neprospěchu. U menších dětí je možné ke stravě přidat obilné mléko, které nezatěžuje a přináší dobrou výživu. Sójová mléka se hodí jen k doplnění do omáček či desertů. V naší ordinaci velmi často vidíme zlepšení mnoha nemocí pouhou úpravou stravy a vysazení mléčných výrobků k těmto opatřením většinou patří.

ludmila-pszczolkova2.jpg Ing. Ludmila Pszczolková, nutriční poradkyně, Svět homeopatie.cz

1) Mléko jako takové nedoporučuji pít vůbec. Pokud dítě mléko pije a nemá žádné zdravotní problémy (musíme si uvědomit, že alergie na potravinu se projevuje nejen bolestí břicha, ale také chronickou rýmou, sklonem k zánětům středouší, bolestmi v krku, ekzémem, poruchami spánku apod.), přikláním se jednoznačně k mléku čerstvému, ideálně bio nebo ověřený domácí chov. Poslední z variant asi nebude „po chuti“ pediatrům, protože existuje riziko infekce, ale ne každý si může dovolit bio mléko. V žádném případě nekupujte krabicové trvanlivé mléko. Je to odpad, s nulovou nutriční hodnotou.

2) S náhražkami mléka to vůbec není jednoduché. Často lidé volí mléko kozí, které má ale s kravským mlékem zkříženou alergii – tzn. mají podobnou strukturu bílkoviny, takže se problém alergie neřeší. Se sójovými výrobky je to také sporné, mnoho lidí má s trávením sójové bílkoviny problémy. Rýžové mléko považuji za velmi vhodné, i když je někdy problém kvalitní mléko bez přidaných rostlinných tuků a cukrů koupit. Řešením je pak domácí rýžové mléko, které je velmi lehce stravitelné a, stejně jako rýže, velmi dobře snášené. Podobné je to s mlékem mandlovým, které je rozhodně lepší připravovat doma. Výborné je také mléko ovesné, které ale nemohou ho lidé trpící celiakií.

anna-strunecka.jpgProf. RNDr. Anna Strunecká, DrSc., fyzioložka, bioložka, autorka knih Doba jedová, Jak přežít dobu jedovou,…

1) Pokud neexistují vážné důvody proti konzumaci mléka, pak nejsem proti. Doporučuji však pouze čerstvé biomléko od krav, které se pasou ve volném výběhu na trávě a to v omezeném množství, maximálně 500 ml denně. Je zdrojem bílkovin, vápníku a vitaminů. Důvody proti konzumaci mléka: alergie na laktózu a kasein, autismus, ADHD. Děti s těmito poruchami nedokážou trávit kasein, v jejich trávicím traktu vznikají kasomorfiny, které ovlivňují jejich psychiku.

2) Pokud děti vyžadují mléko a nemůžou konzumovat kravské, pak v žádném případě nedoporučuji sójové. Sójové mléko má vysoký obsah rostlinných hormonů fytoestrogenů. V posledních desetiletích se v USA rozšířilo používání sójové výživy pro kojence a sójového mléka pro děti. Rodiče a dětští lékaři se setkávají se stále větším počtem chlapců, jejichž vývoj těla je zpomalen a narušen směrem k vývoji ženských rysů. Vyvíjejí se jim prsa, mají nesestouplá varlata, nevyvinuté gonády a tím je ohrožena jejich plodnost. U děvčat se projevují předčasně znaky puberty, jako je nárůst prsou a pubické ochlupení, jedno procento holčiček má znaky puberty již ve věku 3 let. Dnes se velká část odborníků přiklání k tomu, že hlavním viníkem je sója. Badatelé zjistili, že množství fytoestrogenů v krevním oběhu dětí odpovídá tomu, jako kdyby braly 5 antikoncepčních tablet denně.

michaela-sedlackova2.jpgMichaela Sedláčková, výživová poradkyně, www.biomisa.cz

1) Faktem je, že čerstvě nadojené mléko, je kvalitní potravina plná výživných látek. Pohledem ajurvédy je dokonce posvátné a léčivé. Tradiční čínská medicína ho používá jako tonikum plic a žaludku, dále pro zvlhčení střev a podporu tvroby tekutin. Vše, co uvádím, se týká čerstvě nadojeného mléka, které nebylo pasterováno a homogenizováno. Bohužel to neplatí pro mléko, které můžete koupit v obchodech. Pokud se budeme bavit o upraveném mléce, tak moje odpověď na otázku, zda mají předškolní děti pít kravské mléko, zní NE. Musí-li státní školka podávat dětem mléko, aby splnila limity tzv. spotřebního koše, tak „nejmenším zlem“ je lehčeji stravitelný kefír či podmáslí, ideálně v kvalitě bio. Pokud je nutné z pohledu spotřebního koše, mít v jídelníčku ve školce mléko, tak doporučuji bio mléko „Amálka“, které se jako jediné mléko na trhu nehomogenizuje. Nabízí se tu otázka, zda budou mít děti dostatek vápníku, když vyloučíme mléko a mléčné výrobky. ANO, při vyváženém jídelníčku budou.

2) Pokud mají rodiče potřebu dítěti podávat nějaké jiné mléko, pak se přikláním ke kozímu (živočišné). Z rostlinné říše je to rýžové nebo jahelné mléko. U rostlinných mlék v tetrapacku je nutná zvýšená opatrnost. V nabídce jsou tato mléka od různých výrobců a mohou obsahovat i přídatné látky „E“ - stabilizátory. Zároveň nedoporučuji tato mléka sušená, protože obsahují protispékavé látky, fosfáty a hydrogenované tuky! To je veliký paradox, protože fosfor (obsažen ve fosforečnanech) vyvazuje vápník z těla. Na trhu jsem zatím objevila jen jedno sušené rostlinné mléko bez přídatných látek a to je mandlové.

Markéta je u PDČ od začátku. Později s manželem začali vydávat dětskou odnož PDČ - Prďáckej časák.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné