Kuskus – těstoviny, které se k nám dostaly až ze severní Afriky. 2 výborné recepty

S objevem biopotravin jsem asi tak před deseti lety objevila také kuskus – drobné kuličky, které stačí zalít vodou a během 10–15 minut máte hotovou večeři pro celou rodinu. Osobně ho považuji za úžasně praktickou surovinu a u nás doma nikdy nesmí chybět.

Kuskus – těstoviny, které se k nám dostaly až ze severní Afriky. 2 výborné recepty

Marocké lidové jídlo

Kuskus neboli Couscous je tradiční jídlo původních obyvatel severní Afriky. Jeden z prvních záznamů o této potravině pochází už z 13. století, kdy se o něm zmiňovala hispánsko-muslimská kuchařská kniha. Později se stal marockým lidovým jídlem a postupně se rozšířil do dalších oblastí, až se stal populárním po celém světě.

Víte, že kuskus jsou těstoviny?

Ačkoliv maličké světlé kuličky na první pohled těstoviny vůbec nepřipomínají, jedná se opravdu otěstoviny vyrobené z tvrdé pšenice. Původní proces výroby byl založen na tradiční ruční práci, kdy se pšeničná krupice smíchala s vodou a ze vzniklé hmoty se ručně tvarovaly droboučké kuličky. Ty se sypaly moukou, aby se zabránilo vzájemnému slepování, a hotový kuskus se pak sušil na slunci. Současná výroba kuskusu je převážně mechanizována, kuskus se před usušením ještě napařuje a pak teprve suší. Jeho kuchyňská příprava je tak neporovnatelně snazší a rychlejší.

Rychlý, snadný a chutný

Díky napařování během výrobního procesu není potřeba kuskus již více vařit. Při jeho přípravě připadají na 1 díl kuskusu 2 díly osolené vroucí vody či vývaru. Kuskus zalijeme, přidáme kapku oleje a asi 10–15 minut necháme bobtnat. Během této doby občas jemně pročechráme vidličkou, aby se jednotlivé kuličky od sebe oddělily. Správný kuskus musí být lehký a sypký.

Pro děti i sportovce

Celozrnný kuskus, který je vyroben i z obalových vrstev zrna, je zdrojem cenné vlákniny. Díky nízkému obsahu tuku a dobré stravitelnosti se kuskus hodí i pro malé děti, sportovce či při redukčních dietách. Je vhodný zejména pro letní období– výborný do slaných i sladkých salátů, jako příloha či do rizota. Lze jej uvařit s mlékem jako dezert a ozdobit ovocem. Jeho slaná varianta se výborně doplňuje se zeleninou, luštěninami, sýrem či masem. Hotový kuskus můžete dále upravovat marinováním, dušením či zapékáním. Možnosti úprav a dalšího použití jsou velmi široké a záleží jen na vaší fantazii. V zemích svého původu je nejčastěji podáván s jehněčím, skopovým či kuřecím masem, zeleninou, exotickým kořením, rybou nebo zkaramelizovanou cibulí.

RECEPTY

Kuskus s cizrnou a zeleninou 4 porce, příprava 45 minut
1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje BIOLINIE, 250 g brambor, 250 g mrkve, 250 g cuket, 250 g uvařené cizrny BIOHARMONIE (lze použít i konzervovanou BIOLINIE), 4 rajčata, 30 g hrozinek, sůl, pepř, kurkuma, sušený koriandr, římský kmín, 150 ml zeleninového vývaru, 200 g celozrnného kuskusu BIOHARMONIE, citrónová šťáva

Brambory, mrkev a cuketu nakrájejte na asi 2 cm velké kostičky, cibuli a česnek nadrobno nasekejte. V hrnci rozehřejte olej, nechte zpěnit cibulku a česnek a přidejte kostičky zeleniny. Promíchejte a za občasného míchání nechte asi 10 min podusit.

Uvařenou nebo konzervovanou cizrnu přidejte k zelenině a promíchejte. Dále přidejte na kostičky nakrájená rajčata a hrozinky. Směs ochuťte solí, pepřem, kurkumou, koriandrem a římským kmínem. Zalijte zeleninovým vývarem a ještě asi 10 minut povařte.

Mezitím si připravte kuskus. Vsypte ho do mísy, zalijte vroucí vodou v poměru 1 : 2 a přidejte kapku oleje. Poté nechte asi 10–15 minut bobtnat. Během této doby ho několikrát lehce pročechrejte vidličkou.

Nakonec servírujeme kuskus, na který navrstvíme zeleninu a pokapeme citrónovou šťávou.

Taboulé 4 porce, příprava 15 minut doba odležení 4–5 hodin (nejlépe přes noc)
2 hrnky celozrnného kuskusu BIOHARMONIE, 1 citrón, 5 šťavnatých rajčat, 1 malá okurka, 1 červená paprika, 2 šalotky, 4–6 lístků máty, 1 stroužek česneku, 5 polévkových lžic olivového oleje BIOLINIE, bylinná sůl, černý pepř – nejlépe čerstvě pomletý

Nevařený kuskus smíchejte s citrónovou šťávou, přidejte nakrájenou zeleninu a lístečky máty nakrájené najemno s utřeným česnekem. Vmíchejte olivový olej, bylinnou sůl a pepř a nechejte 4–5 hodin odstát na chladném. Nakonec dosolte dle chuti a studené servírujte.

Celozrnný kuskus v kvalitě Bio můžete zakoupit od české firmy PROBIO:

Když jsem byla malá, chtěla jsem zachránit před vyhynutím ohrožené nosorožce v Africe. To se mi nepodařilo, tak teď zachraňuji přírodu a lidské zdraví pomocí biopotravin. Ve firmě PROBIO mám na starosti propagaci, komunikaci s médii, psaní článků a recepty. Občas mě můžete slyšet v rádiu vyprávět o zdravých potravinách nebo vidět vařit v televizi.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné