Papírové čtení, které vás okouzlí

Kopřiva v kuchyni

Jedlé věci z přírody mě zajímaly od malička. Dodnes si pamatuji vůni bylinného čaje, který mi moje mamka vařila z vlastnoručně nasbíraných bylinek, když jsem byla nemocná. Také mi utkvěla chuť kosmatic, které jsme si doma připravovali. Můj děda mě zas učil, jak se udělá žvýkačka ze smůly. Na svém prvním kurzu permakultury jsem potkala pár „bláznů“, kteří planým bylinkám holdovali. Zaujalo mě to a i já jsem začala v kuchyni experimentovat. Nejdříve jsem si přidala pár lístků do salátu, uvařila sem tam nějaký ten čaj, zkusila med, sirup nebo marmeládu, až jsem se postupně propracovala k takovým majstrštykům, jako jsou pampeliškové bonbóny nebo bršlicový koláč.

Na planých bylinkách mě nejvíc baví to, že když chcete, tak z žádné procházky nepřijdete s prázdnou. Je v nich neuvěřitelná inspirace, která mě žene dál zkoušet nové a nové kombinace. Fascinují mě i z toho důvodu, že je v nich zakódovaná neuvěři- telná síla. V dnešním světě mnohdy nemáme šanci v obchodech sehnat potraviny, které by necestovaly ohromnou dálku. Větši- na zeleniny a ovoce už také není z tuzemska. Kde jinde bychom měli pak sebrat informaci o místě, ve kterém žijeme, než že se sehneme a utrhneme si pár lístků, které nám vyrostou pod nohama.

kopřiva

Jdeme se napást!

Na druhé straně v kuchyni nepoužívám jen lokální suroviny. Co je totiž dnes lokální? Rýži, ale třeba i luštěniny konzumujeme také běžně a podívejte se, co je napsáno v kolonce země původu. Jde o harmonii, uvařme si takovou harmonizující krmi doma. Uvidíte, že zabodujete u svého partnera, ale hlavně u svých dětí. Ty jsou v ochutnávání planých bylinek opravdoví mistři. Sledujte je, jak se začnou pást a jak je to bude bavit!

kopřiva

Divočinkový seriál

Postupně bych vám na stránkách Pravého domácího chtěla představit několik planých bylinek určených k vaření a pochutnání. Jako první jsem si vybrala kopřivu. Kopřiva je většinou první planá bylinka, kterou si dovolíme ochutnat. Často ji používaly i naše babičky. A právě teď je ideální doba, protože kopřiva se sbírá od března do dubna. Pokud ale systematicky pokosíme větší plochu, můžeme sbírat i dál. Vyrostou totiž další mladé výhonky.

Hurá na kopřivy

Tak a šup ven! Nasbírejte plnou plátěnou tašku běžné velikosti mladých kopřiv. Taška by měla být napěchovaná. Toto množství vám bude stačit na následující 3 recepty. Pokud jsou rostliny již větší, sbírejte pouze první dvě patra. Než začnete z kopřiv připravovat některou z následujících pochoutek, uvařte si z nich konvici čistícího čaje pro celou rodinu. Pár rostlin přelijte vroucí vodou a nechce 10 minut přiklopené louhovat. Čaj vypijte čerstvý, delším stáním se zhorší kvalita i účinnost čaje. Kopřivový čaj je neskutečná vzpruha, uvidíte!

kopřiva

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kde nás najdete?

Zadejte Váš email, pošleme vám PRAVÉ DOMÁCÍ novinky