Jarní probouzení s klíčky a výhonky

Už je to po roce opět tady – konec zimy, kdy se to v přírodě pod zemí začíná všechno probouzet. Než se příroda probere celá a obdaří nás šťavnatými bylinami a zeleninou, plníme doma sklenice, misky a truhlíky a užíváme si klíčení. Každoroční proces probouzení semínek, jejich neuvěřitelně rychlý vývoj a růst mě nikdy nepřestanou fascinovat.

Jarní probouzení s klíčky a výhonky

Vypěstujte si doma vlastní multivitamín

Semínka rostlin obsahují vše, co rostlinka ke svému vývoji potřebuje. Během procesu klíčení se aktivují metabolické změny, zvýší se obsah vitamínů, minerálních látek, enzymů, chlorofylu a dalších důležitých živin. Pro nás představují mladé klíčky a výhonky perfektní zdroj těchto cenných látek, jsou výborně stravitelné a tělo je umí snadno využít. Navíc si je za pár dní zvládne doma vypěstovat každý a na rozdíl od drahých vitamínových preparátů z lékárny vás stojí minimum peněz.

Přírodní antibiotikum a prevence jarní únavy

Každá rostlinka má na náš organizmus jiné účinky. Například výhonky řeřichy se odpradávna využívají k prevenci jarní únavy a na zvýšení imunity, čistí tělo a chrání ho proti nemocem. Vojtěška podporuje látkovou výměnu a pomáhá při problémech s akné. Mladé výhonky pohanky jsou skvělým zdrojem rutinu pro silné a zdravé cévy. Hořčice obsahuje významné množství vitamínu C, upravuje trávení a má antibakteriální účinky. Výhonky hrášku jsou vynikajícím rostlinným zdrojem bílkovin, obsahují jich až 25 %. Naše tělo obohatí všemi 8 esenciálními aminokyselinami a vápníkem. Důležité je ke klíčení vybírat vždy zdravé mladé osivo, ideálně v kvalitě bio – bez zbytků pesticidů a umělých hnojiv.

[hide]

Je libo pikantní řeřichu či sladký hrášek

Klíčky a výhonky nabízejí širokou škálu rozličných chutí, které výborně doplní vaše pokrmy. Řeřicha, ředkvička či hořčice jsou spíše pikantnější a skvěle chutnají jako doplněk tvarohových pomazánek, jogurtových dresinků a dipů či jako ostřejší posyp polévky. Příjemně křupavé a jemné výhonky má mungo, které chutná i dětem a obohatí vám salát, pomazánku či rizoto. U nás doma vedou křehké hráškové výhonky, které chutnají sladce jako hrášek a vyrobíte z nich báječné pesto či pomazánku, chuťově krásně doplní polévku či sendviče. Nezapomeňte, že klíčky a výhonky se nesmí tepelně upravovat. Přidávejte je k pokrmu až nakonec, jinak by se cenné živiny zničily.

Koktejl ze zeleného osení

Přímo zeleným zázrakem bývá nazýván mladý ječmen. I ten si můžete snadno vypěstovat doma. Do misky či truhlíku na dno nasypte zeminu asi do výšky 5–8 centimetrů. Hustě posypte semínky ječmene (stejně dobře můžete použít pšenici). Semínka by neměla být na sobě. Zasypte vrstvou zeminy, asi 2 cm silnou, jemně přitlačte a pravidelně zalévejte. Osení vyroste za 10–14 dní od výsevu. Výhonky ustřihněte asi 1 cm od zeminy, promyjte vodou a rozmixujte do smoothie nebo přidejte do salátu či do polévky.

Zelené smoothie/ 1 sklenice, 10 min
  •         hrst mladého osení
  •         1 jablko
  •         1 banán
  •         2 lžičky medu
  •         asi 200 ml vody
  •         přidat můžete dle chuti například limetkovou šťávu, ananasový džus či lístky čerstvé máty

Osení, nakrájené jablko a banán vložte do mixéru, zalijte vodou a rozmixujte. Dle chuti oslaďte medem či doplňte ovocnou šťávou nebo čerstvými bylinami. Podávejte jako osvěžující multivitamínový nápoj.

Pesto z hráškových výhonků/ 4 porce, 10 min
  •                     150 g vlašských ořechů
  •                     ½ stroužku česneku
  •                     30 g parmazánu
  •                     100 g hrachových výhonků (asi 2 týdenních)
  •                     olivový olej BIOLINIE
  •                     sůl a pepř

Předem si předpěstujte hrachové výhonky. Hrách přes noc namočte a poté nechte klíčit v klíčící nádobě na zemině či vlhké buničité vatě. Pravidelně zalévejte. Po dvou týdnech odřízněte, opláchněte a můžete využít v receptu. Ořechy lehce na sucho opražte v pánvi, pozor, aby příliš nezhnědly a nezhořkly. Česnek a hrachové výhonky rozmixujte na jemno. Přidejte ořechy, parmazán a olej a ještě chvíli mixujte tak, aby pesto zůstalo hrubé. Pesto smíchejte s italskými těstovinami, lehce posypte parmazánem a ihned podávejte.

koukněte na: www.probio.cz

[/hide]

Celý článek vyšel v Pravém domácím časopisu č. 2018/03

Přečíst/koupit v digitální podobě

V papírové podobě k zakoupení u České pošty:

Tel: 800 300 302 nebo e-mail: postabo.prstc@cpost.cz​

Když jsem byla malá, chtěla jsem zachránit před vyhynutím ohrožené nosorožce v Africe. To se mi nepodařilo, tak teď zachraňuji přírodu a lidské zdraví pomocí biopotravin. Ve firmě PROBIO mám na starosti propagaci, komunikaci s médii, psaní článků a recepty. Občas mě můžete slyšet v rádiu vyprávět o zdravých potravinách nebo vidět vařit v televizi.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné