Jak jsem se díky vitariánství zbavila zdravotních problémů. Osobní příběh

V jednom z posledních březnových dnů jsem se vypravila na třinecký sraz vitariánů, který se konal v místní čajovně. Na talíři, jak už bývá tradičně zvykem, byla spousta dobrot, které klamaly vzhledem, avšak nezklamaly chutí. Uvítaly mě okurkové špagety s pastou z medvědího česneku, sýr ze slunečnicových semínek, jablečný salát se špenátem a později k nim přibyl i ovocný dezert, slunečnicové kostky nebo mozzarella z kešu, po které se všichni mohli utlouct.

Jak jsem se díky vitariánství zbavila zdravotních problémů. Osobní příběh

Sraz vitariánů si nezasvěcenec představí jako slezinu anorektických jedinců, kteří se tváří nadmíru spokojeně a mají štěstí v rozzářených očích, jakoby v propadlých tvářích nebylo už ani nic jiného k nalezení. Ráda bych však tuto představu nahradila realitou. Ačkoli je pravda, že řada vitariánů má podstatně nižší tělesnou hmotnost než běžně se stravující člověk, tito lidé jsou, na rozdíl od běžných konzumentů, mnohem vitálnější a zdravější.

Každý, kdo ve svém životě čichnul k raw stravě, ať už pouze dočasně nebo trvale, se tak rozhodl z vlastní vůle a většinou jej k tomu přiměly jeho fyzické nebo psychické problémy. V mnoha případech se lidé k vitariánství uchylují ze zdravotních důvodů a následně si vyřeší téměř všechny zdravotní problémy, které si za svůj život nastřádali, a v neposlední řadě i existují případy, kdy se touto cestou lidé vyléčili z rakoviny. Toto jsou známá fakta. Existuje spousta literatury a informací, které se v dnešní době šíří rychlostí blesku.

Proti alergiím, atopickému ekzému a Crohnově chorobě

Na srazu jsem poznala, kolik existuje vyléčených atopiků a potravinových alergiků, lidí s Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou. Dali se na živou stravu a byl pokoj. Věřím, sama jsem si prošla něčím podobným. Stačilo vynechat určité potraviny a tělo se postupně vyčistilo. Raw strava může být tipem pro ty, kteří už ztratili naději, že se někdy ze svých problémů vyhrabou.

V čajovně jsme si povídali o tom, že nejde jenom o kompletní změnu jídelníčku, která by měla být jaksi pozvolná, aby tělo neutrpělo šok, ale že jde také o změnu myšlení. Život není jen o tom, co máte v žaludku, ale také o tom, co máte v hlavě. A když už jednou okusíte živou stravu a vaše tělo této změně přivykne, těžko se budete vracet ke svému starému stravovacímu způsobu.

Setkala jsem se tu i s maminkou, která takto sytí svého ročního chlapečka. Dostává rýžový odvar, rostlinné mléko, melasu, ovoce, zeleninu a je to nadmíru spokojené dítě.

Bílkoviny nechybí

Zapojila jsem se do diskuze o růstu svaloviny bez zásahu živočišných proteinů. Přemýšlela jsem nad tím, jak by mohl takový vitarián například pracovat na šachtě nebo se aktivně věnovat kulturistice. Avšak vitariáni měli spoustu argumentů a doporučili mi rostlinné potraviny bohaté na aminokyseliny, které dodají tělu vše potřebné a dokonce i mohou podpořit růst svalové hmoty, ovšem pouze za předpokladu, že daný jedinec bude poctivě sportovat a cvičit. Mezi rostlinné potraviny bohaté na bílkoviny patří například konopné semínko, brokolice, mořské řasy, špenát, květák nebo žampiony. Chcete-li na vitariánské stravě přibrat, v žádném případě se nevyhýbejte avokádu, oříškům a jezte banány ve velkém.

Dostala jsem krásný příklad, že zvíře jako buvol nebo slon se neživí masem a přesto má parádní svaly. Dovolila jsem si oponovat, že přece býložravci mají poněkud jinou trávicí soustavu než člověk. Dostala jsem odpověď, že my, lidé, přece máme mixéry a odšťavňovače. A sklapla mi čelist.

Osobní příběh vitariánky Michaely

Vitariánka jsem od dubna 2013. Zažívala jsem si velké osobní prohry, životní pády, mé představy o rodině se zcela zbortily a zůstala jsem sama se dvěma malými dětmi. Na to vše reagovalo neskutečně rychle moje tělo, jak už to bývá, z emocí vznikají nemoci. Z velkého jedlíka masa jsem ze dne na den nemohla maso ani cítit, a co víc, nedělala mi dobře ani vegetariánská kuchyně. Jediné, na co jsem měla neskutečnou chuť, byl ledový salát a černé olivy. Začala jsem své tělo poslouchat a jíst jen to, z čeho se mi nedělalo špatně, jedla jsem to asi dva týdny. Pak jsem si sedla k internetu a hledala, jestli nejsem nemocná, když mé tělo nechce jíst vařené jídlo a maso. Překvapeně jsem zjistila, že existuje vitariánství, tedy stravování se syrovou rostlinnou stravou. Jelikož mé tělo vařenou stravu nechtělo, neměla jsem žádný problém stravu změnit ze dne na den.

Po měsíci se dostavily úžasné výsledky: zmizely veškeré mé každodenní bolesti z dvojité skoliózy, bolesti kyčlí, žádná bolest při menstruaci, bolesti hlavy, migrény, později zmizela paradentóza, citlivost skloviny, tetanie, vypadávání vlasů, o zápachu ze stolice ani nemluvě. Hodně se zlepšil čich – cítím parfémy na několik metrů, neskutečně zapáchající lidský pot, jakékoliv pachy dokážu najednou jakoby rozsložkovat a cítit, co je v nich nevhodného, vycítím, co je chemická vůně, např. vanilkové aroma do pečiva, okamžitě se mi z toho pachu udělá špatně. Zlepšily se také chuťové buňky, které si začaly zvykat na zeleninu a ovoce, a mé dosud oblíbené korbáčiky a mozzarella začaly chutnat jako popel z cigaret nebo bláto. Takže když mě někdy mozek láká, abych ochutnala něco jiného, udělá se mi potom tak špatně, že mě to utvrdí v tom, že z mé cesty už není návratu.

Pasta z medvědího česneku
  • 100 g medvědího česneku
  • 10 g mořské soli
  • 1 dcl slunečnicového oleje

Vše rozmixujeme na hladkou pasu a uchováváme v ledničce.

Sýr ze slunečnicových semínek

Slunečnicová semínka v libovolném množství přes noc namočíme, druhý den slijeme vodu a přidáme šťávu z jednoho citronu, mořskou sůl a libovolné koření dle chuti. Vše důkladně rozmixujeme a přes plátěnou utěrku vymačkáme přebytečnou vodu. Hotovou sušinu skladujeme v chladu a rychle spotřebujeme.

Slunečnicové kostky Veroniky Frankové
  • 100 g slunečnicových semínek
  • 10 ks datlí
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • skořice
  • jablečná vláknina
  • kokos, sezam, raw kakao

Slunečnicová semínka a datle přes noc namočíme, ráno vodu slijeme a 2/3 slunečnice spolu se všemi datlemi rozmixujeme na hladkou pastu, přidáme kokosový olej v tekutém stavu a ochutíme skořicí. Podle potřeby zahustíme jablečnou vlákninou a přisypeme zbylá slunečnicová semínka. Směs natlačíme do libovolné formy, dáme vychladit do lednice a ztuhlou hmotu krájíme na kostky a poté obalujeme v kokosu, kakau a sezamovém semínku.

Je astroložka, kartářka, vykladačka snů, básnířka a začínající spisovatelka, vášnivá čtenářka, maminka dvou dětí, milovnice přírody, zvířat, hudby, historie, konspiračních teorií a umění všeho druhu. Pracuje jako externí redaktorka několika časopisů, věnuje se také poradenství v oblasti zdravé výživy, bylinkaření či aromaterapii.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné