Dokonalé letní hody s vůní jahod

Červen bez jahod by nebyl červen. Od malička mám vůni a chuť jahod spojenou s naší zahradou a netrpělivým očekáváním, až se ty zelené malé plody konečně promění ve šťavnaté červené neodolatelné jahody. Pak začnou ty pravé hody – jahodové koktejly, jahody se smetanou, jahodový dort, jahodové knedlíky s tvarohem, zavařování jahodové marmelády a spousty dalších dobrot. A také ten pocit, že prázdniny, léto a slunce jsou už hodně blízko. Přeji vám krásný jahodový červen!

Dokonalé letní hody s vůní jahod

Super jahody

Jahody se svým nutričním složením můžeme klidně zařadit mezi tzv. superfoods. Jsou výborným zdrojem vitaminu C, obohatí nás o zinek a draslík, mají antioxidační účinky, podporují náš metabolismus a působí proti tvorbě močových kamenů. Samozřejmě jsou nejlepší jahody z vlastní zahrádky nebo ty s certifikátem BIO. A mluvím o jahodách opravdových, vypěstovaných z půdy a v době, kdy je jejich sezóna. O složení, chuti a vůni jahod kupovaných v prosinci či dopravených z druhé poloviny planety by se dalo dost polemizovat.

Do knedlíků i do koláče

Nejlepší jsou jahody samozřejmě čerstvé syrové, ale často se jich urodí tolik najednou, že alespoň u nás je nemožné je všechny v této podobě sníst. Proto přichází na řadu různé druhy úprav, jako je zavařování, mražení a samozřejmě pečení a vaření jahodových dobrot. Jahody jsou vděčnou surovinou na různé druhy pečiva, lívanců, palačinek, koláčů, dortíků či knedlíků. My se zamilovali do tvarohových šišek ze špaldové mouky s jahodovým žahourem. Tuhle lahůdku vaří pro školy a školky pražská společnost Bionea. Vyrábí je ručně a 100% v kvalitě BIO. Nechala jsem se inspirovat a recept vyzkoušela. Je to dokonalé a dětem upřímně závidím. Recept sdílím na protější stránce.

Ovocná smoothie

Také jste propadli trendu smoothie? Smoothie čili hustý koktejl, jehož základem může být ovoce, zelenina, byliny, vločky, semínka či ořechy, je vděčnou snídaní či svačinkou. Rozmixovat do něj můžete opravdu cokoliv, co vám chutná, třeba právě jahody. Pokud chcete něco ještě více hustého, pak se to nazývá smoothie bowl – konzistencí připomíná hustou kaši a jí se z misky lžičkou. Zkuste rozmixovat ovesné či špaldové vločky v rýžovém nápoji, přidejte kešu ořechy, chia semínka, mandle a hrst letního ovoce (jahody, maliny, borůvky atd.), vznikne vám hustá chutná a živinami nabitá smoothie bowl, které nelze odolat.

Tvarohové šišky s jahodovým žahourem

Tvarohové šišky s jahodovým žahourem

Doba přípravy: 45 min, počet porcí: 4

Budete potřebovat: 2 měkké tvarohy (500 g), 100 g špaldové mouky celozrnné hrubě mleté BIOHARMONIE, 100 g pšeničné mouky bílé polohrubé BIOHARMONIE, 1 vejce, špetka soli

Na ochucení: 250 g jahod, 2 lžíce másla, skořicový cukr, bílý jogurt

Smíchejte tvaroh, mouku a vejce, osolte špetkou soli a rukama vypracujte tuhé těsto. Těsto rozpulte a vyválejte z každé poloviny šišku. Šišky pak rozkrájejte každou asi na 15 stejných dílků a z nich utvořte malé šištičky. Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Šišky vkládejte do vroucí vody a vařte na mírném ohni asi 8–10 min.
Jahody rozvařte se skořicovým cukrem.
Šišky polévejte jahodovým žahourem, pokapejte máslem a ozdobte bílým jogurtem.

Špaldové cupcakes s jahodovým krémem

Špaldové cupcakes s jahodovým krémem

Na těsto: 100 g másla, 100 g třtinového cukru BIOHARMONIE, 3 vejce, 100 g špaldové celozrnné mouky jemně mleté, 100 g pšeničné mouky bílé polohrubé BIOHARMONIE, 1 kypřicí prášek Amylon, špetka soli, asi 50 ml (dle potřeby) mléka či rýžového nápoje ISOLA BIO

Na krém: 200 g mascarpone, 150 ml smetany ke šlehání, 1 lžíce třtinového cukru BIOHARMONIE, 150 g jahod

Máslo nechte změknout a pak utřete s cukrem do napěněné konzistence. Přidejte vejce. Postupně přimíchejte mouku, kypřicí prášek, a pokud je potřeba, přilijte trochu mléka. Pořádně promíchejte, dokud se nepropojí všechny suroviny. Vyložte formu na muffiny papírovými košíčky a postupně naplňte. Pečte asi 25 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
Mezitím si připravte krém. Smetanu ušlehejte do tuha, přidejte mascarpone a promíchejte do hustého krému. Jahody rozmixujte na kaši a vmíchejte do krému. Vzniklý jahodový krém by měl být, pevný, všechny suroviny dokonale promíchané. Krémem pak dle fantazie ozdobte upečené zchladlé muffiny. Na závěr ozdobte čerstvými jahodami a čímkoliv dalším, co vám udělá radost.

Když jsem byla malá, chtěla jsem zachránit před vyhynutím ohrožené nosorožce v Africe. To se mi nepodařilo, tak teď zachraňuji přírodu a lidské zdraví pomocí biopotravin. Ve firmě PROBIO mám na starosti propagaci, komunikaci s médii, psaní článků a recepty. Občas mě můžete slyšet v rádiu vyprávět o zdravých potravinách nebo vidět vařit v televizi.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné