Hurá, hurá, hurá, léto je tu, prázdniny otvírají okna novým dobrodružstvím a já vám mohu opět naservírovat chutě, které vás obohatí, informace, které vás poučí, a fotky, které vás nalákají vyzkoušet něco nového osvěžujícího. Začíná také obrovská hojnost přinášející kvanta druhů zeleniny, která dozrává na tuzemském slunci. To je na tom to nejkrásnější, nemyslíte?

O brokolici se všeobecně u nás nic moc neví, myslím. Její původ je dohledatelný ve východním Středomoří. Zprvu ji pěstovali Římané, kterým ji přivezli italští osadníci, a od nich se postupně rozšířila do celé Evropy. Je pravda, že u nás se začala pěstovat venku až v posledních letech, kdy je klima pro její růst příznivější (v Čechách jsou k dostání asi 2 odrůdy). Název je také italský, odvozenina od slova brachium, což znamená paže nebo také výhonek. V kuchyni má brokolice mnohočetné využití, o čemž vás nyní v krátkosti přesvědčím. Začneme od klasické krémové polévky, které naleží česnek, oregano nebo kvalitní plísňový sýr. (Do základu využijeme stonky a od tužší slupky zbavený košťál, třeba i s bramborou, růžičky přidáváme až 5 minut před mixováním.) Lehce spařená, ale i syrová patří do salátů, s bylinkami nebo těstovinou. Z brokolice se dá dělat i pomazánka v kombinaci s oříšky, lahůdkovým droždím, to vše třeba na topinku s plátky rajčat sypané bylinkami. V oblibě mám také zapečenou s bešamelem nebo s brambory a opraženými slunečnicovými semínky. Nedávno jsem psal o mořských řasách, které se používají převážně při přípravě slaných pokrmů. Jeden produkt, který se z řas vyrábí a já ho opomenul, je agar-agar. Ten najdete u posledního receptu na panna cottu. Je přírodní rostlinnou náhražkou želatiny u dortů nebo pudinků. Agar je v podstatě usušený vývar z řasy tengusa, který se suší na slunci a mrazu. V obchodech se vyskytuje v tyčinkách, vločkách či prášku a po rozvaření v tekutině (vodě či ovocném džusu) se přeměňuje v řídký roztok, který velice dobře tuhne. Aby neměl na povrchu dortu s ovocem nepříliš pěknou našedlou barvu, je dobré agar obarvit právě džusem či šťávou z červené řepy a poté dosladit cukrem. Agar však také můžete osolit, ochutit octem či sójovou omáčkou a zalít jím sezonní zeleninu s cibulkou nebo rostlinnou uzeninou na styl aspiku.
[time-restrict on="2019-07-07"]
Pikantní brokolicový salát s kešu/3-4porce/35 min.
Rychlý orientální recept z brokolice. U nás v restauraci se dělá ve velkém a vždy mizí jako první, věříte? ☺ Upravil jsem do podoby, aby byl co nejjednodušší a mohli jste si ho připravit u vás doma.- 1 brokolice
- 1 větší červená paprika
- sezamový olej
- 2 hrstky kešu oříšků
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kajenského pepře
- 5 lžic sójové omáčky
- 2 lžíce agáve sirupu
- mořská sůl
- sezam na posyp
- koriandr a jarní cibulka na ozdobu
Špaldovo-žitná pizza s bazalkovým pestem a zeleninou/1 pizza/2 porce/ 60 min.
Pizza nemusí být vždy nezdravá záležitost. Tato je celozrnná, krásně křupavá, prostě yummy. ☺ Těsto- 150 g mouky špaldové celozrnné
- 70 g mouky žitné celozrnné (obě jemně mleté)
- 120 ml vody
- 1 lžička mořské soli
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného droždí
- bazalkové pesto (z bazalky, olivového oleje, s lahůdkovým droždím, slunečnicí a česnekem)
- 1 malá červená cibule
- pár hnědých žampionů
- 1/2 menší cukety
- pár vypeckovaných černých oliv
- 1 rajče
- veganský parmazán (na jemno rozmixované kešu, lahůdkové droždí a sušený česnek)
- mořská sůl
- oregano
Do větší mísy vsypeme mouku, sůl a droždí. Pozvolna přiléváme vodu s olejem a vypracujeme vláčné těsto. Necháme na teplém místě 30 minut kynout. Opět propracujeme, vytlačíme na co nejtenčí placku, kraje mohou zůstat vyvýšené. Vložíme na pečicí papír a položíme na teplý plech, opět necháme 10 minut vyskočit. Rozehřejeme si troubu oboustranně na 200 °C. Povrch těsta potřeme pestem. Následně klademe na plátky nakrájenou zeleninu v pořadí: cibule, rajčata, žampiony, cuketa a posypeme olivami. Troubu ztlumíme na 180 °C a vložíme do ní pizzu. Pečeme 12–15 minut, dokud nezačnou okraje zlátnout. Posypeme lístky salátu a parmazánem.
Panna coco s malinami/5-6 sklenic/25 min. příprava/45 min. tuhnutí
K této osvěžující delikatese mě inspirovala moje bývalá kolegyně z restaurace, která ji začala dělat začátkem tohoto léta. S velkým úspěchem mizela každý den za naším pultem. Jemný kokosový krém příjemně doplňují nakyslé maliny a kvalitní hořká čokoláda, vše opět bez přidaného cukru, to stojí za vyzkoušení.- 1 litr kokosového mléka
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 tyčinka agar-agar
- agávový sirup
- 200 g malin + pár na ozdobu (mohou být mražené)
- 2 lžíce chia semínek
- 1/3 tabulky kvalitní hořké čokolády
- pár lístků máty na ozdobu
[/time-restrict]
Celý článek vyšel v Pravém domácím časopisu č. 2018/07
Přečíst/koupit v digitální podobě
V papírové podobě k zakoupení u České pošty:
Tel: 800 300 302 nebo e-mail: postabo.prstc@cpost.cz

je šéfkuchař dejvické restaurace Countrylife. Většinu svých životních a gastronomických zkušeností nasbíral na svých cestách, především však na britských ostrovech okolí Londýna. Svoje originální bezmasé recepty prezentuje na kulinářském blogu s názvem Greenwayfood. Několikaletou píli na poli zdravé výživy na podzim 2017 zúročil v Zeleninové kuchařce s podtitulem z farmy přímo na váš stůl. Jeho vášní je zelenina, rodina, příroda ale také fotografie jídel, kterému se snaží více porozumět a zdokonalit se v něm.
Profil Další články