DIY: Mýdlo

Ačkoliv se mohlo v posledních desetiletích zdát, že mýdlo už navždy opustilo scénu a zmizelo kdesi hluboko v propadlišti dějin, nedávno – věřte nevěřte – vtrhlo na světlo světa s další vervou. A rovnou ve zbrusu novém kabátě! Sundalo ze sebe nánosy přebytečné chemie a „vystajlovalo“ se přírodně...

DIY: Mýdlo

Text: Eliška Hufová

Čtenáři Pravého domácího už vědí, že klasická mýdla a sprchové gely z běžných drogerií se mohou pochlubit například parabeny, stabilizátory, chemickými vůněmi či barvami, průmyslově vyráběnými syntetickými tenzidy… Tyto chemické koktejly pak mají za následek vysušování, ekzémy, svědění, lupy a různé další alergické reakce pokožky.

Zcela jinou cestou jdou novodobá mýdla na přírodním a mnohdy čistě rostlinném základě. Nejenže pokožku nedráždí a nevysušují, jestliže je však poctivý malovýrobce ke všemu malinko přetuční a přidá do nich další výživné složky v podobě různých bylinek a olejíčků, mohou mít rovněž terapeutické účinky. Navíc se tato přírodní mýdla z různých českých mýdláren pohybují na podobné cenové hladině jako syntetické sprchové gely. Na rozdíl od nich však vydrží většinou mnohem déle! Jestliže však chcete významně ušetřit a přitom se i dostatečně tvořivě vyřádit, nejlepší možností je vyrábět si mýdla pěkně v klidu domova. Je to vlastně docela jednoduché a zvládne to každý…

Jak si vyrobit pravé domácí (provensálské) mýdlo:

 

  1. Co je potřeba: 500 g olivového oleje z pokrutin; 300 g kokosového tuku; 200 g palmového tuku; 380 ml destilované vody (či levandulového odvaru); 143 g hydroxidu sodného (množství zohledňuje 5 % přetučnění); 1 ml extraktu z grepového jádra (přírodní konzervant); výživné složky: 20 ml lněného oleje; 10 ml esenciálního oleje levandule; 7,5 ml esenciálního oleje šalvěj lékařská; 5 ml esenciálního oleje tymián.

    Pozn.: Hydroxid sodný (NaOH) neboli louh sodný je nebezpečná látka, způsobuje těžké poleptání kůže, dávejte při manipulaci s ním dobrý pozor. Reakcí zásady (hydroxid) a kyselin (oleje a tuky) vzniká proces zmýdelnění mastných kyselin (saponifikace), a tedy v konečné podobě pevné mýdlo. Po zmýdelnění už v mýdle nezůstává žádný hydroxid, protože celý kompletně zreaguje a vytvoří mýdlo a glycerin.

  1. Budeme ještě potřebovat: jeden pár odolných rukavic; pro nešikovné určitě nějakou ochranu očí, pokud by byly zasaženy žíravým louhem; nerezový hrnec na rozpuštění olejů; nejlépe nerezovou nádobu na odvážení vody; nádobku na odvážení hydroxidu; digitální váhu; teploměr (nejlepší je na měření teploty masa); ponorný mixér; formu na mýdlo (postačí i pevnější krabice od bot), pečicí papír; staré deky na zabalení formy; kuchyňské ubrousky apod.

  1. Příprava roztoku NaOH (vodní fáze) Do nádobky si odvážíme potřebné množství hydroxidu sodného (NaOH) a do jiné destilovanou vodu. NaOH pomalu vmícháme do vody, nejlépe za použití rukavic. Pozor, nikdy ne naopak! Mícháme, dokud se NaOH ve vodě zcela nerozpustí. V této fázi nesmíme zapomenout místnost větrat, jelikož je chemická reakce doprovázena ne zrovna zdraví prospěšnými výpary. Dobré rovněž je, když při míchání na chvíli zadržíme dech.

  1. Příprava olejové fáze Zatímco nám voda s hydroxidem chladne, necháme na mírném ohni rozpustit všechny pevné tuky, které recept obsahuje. Počkáme, dokud se jich v hrnci nerozpustí zhruba dvě třetiny, a poté hrnec stáhneme z vařiče a necháme tuky, aby změnily své tuhé skupenství na kapalného již mimo něj. K rozpuštěným tukům následně vlijeme navážený olivový olej, protože ten je samozřejmě původně tekutý a není třeba jej rozpouštět. Do takto vzniklé olejové fáze můžeme nakonec přidat rovněž 1 ml extraktu z grepového jádra jako přírodního konzervantu, který zajistí delší trvanlivost mýdla.

  1. Zmýdelnění (smíchání vodní a olejové fáze) Nyní nastává ne úplně příjemná chvilka, kdy budeme neustále pobíhat s teploměrem v ruce od jedné fáze k druhé a měřit jejich teploty. Teprve až obě vychladnou na přibližně stejnou teplotu mezi 27–37 °C, vmícháme vodní fázi (tj. hydroxid sodný s vodou) do hrnce s oleji. Opět nikdy ne naopak! Nyní lze pozorovat tzv. proces zmýdelnění, při němž se oleje začnou působením zásaditého hydroxidu „kalit“. Následně ručním mixérem vzniklou směs mícháme do tzv. stopy, kdy lze na hladině pozorovat stopu po mixéru (viz obr.).

  1. Přidání výživných složek Když máme domícháno, nastává fáze přidávání připravených „výživných složek“, což je v našem případě lněný olej a éterické oleje (levandule, šalvěj a tymián). Lze je však podle vlastního gusta libovolně zaměnit, jen je pak třeba počítat s tím, že už nám nevznikne mýdlo s tím pravým „provensálským šmrncem“. Ingredience do mýdlové směsi pouze důkladně vmícháme (např. lžící či vařečkou) a máme hotovo.

  1. Lití do formy a zrání Do formy či krabice, kterou jsme předtím vyložili pečicím papírem, vzniklou mýdlovou hmotu nalijeme a formu zabalíme do dek, aby se v ní drželo potřebné teplo. Takto mýdlo na cca 24 hodin zatím opustíme, aby odpočívalo a především tuhlo. Po 24 hodinách mýdlo nakrájíme na kostky (nebo jakkoliv jinak) a uložíme na dobře větraném místě, kde bude zrát přibližně ještě asi 4 týdny. Tento čas je potřebný k tomu, aby mýdlo dostatečně ztvrdlo a také se z vysoce zásaditého pH stalo pH pro pokožku již přijatelné. Nakonec zralé mýdlo můžeme používat či je zabalit podle svých představ a někomu darovat jako originální dárek.

Poznámka

Jestliže jste od přírody kreativní tvorové a chcete si vyrobit mýdlo dle svého vlastního receptu, využijte skvělého pomocníka v podobě www.soapcalc.net, který vám nejenže spočítá potřebné množství hydroxidu sodného pro vámi vybrané oleje a tuky (množství vody je většinou dané – 380 g/ml na 1 kg olejů), ale rovněž sdělí, jakou kvalitu bude dané mýdlo mít.

Vše potřebné pro výrobu mýdel najdete na www.mydloteka.cz.