Dáte si Špaldové frapé nebo Fíkové latté? Život bez kofeinu.

Klasické kávě jsem nikdy nepřišla na chuť. S díky odmítám po obědě šálek espressa, kávové sušenky i kávovou zmrzlinu. O to více si vychutnávám nejrůznější kávové alternativy z různých druhů pražených obilovin.

Dáte si Špaldové frapé nebo Fíkové latté? Život bez kofeinu.

Návrat do starých časů

Obilné alternativy neboli kávoviny nejsou v naší historii vůbec ničím novým. Naši předci si pražili a mleli různé plodiny, které jim nahrazovaly drahá a ne snadno dostupná kávová zrna. K nejběžnějším patřilo žito, ječmen, pšenice špalda, kořen čekanky, tzv. cikorka, či dokonce žaludy. K doslazení pak ke směsi přidávali sušené mleté fíky, které se prý dříve pěstovaly i na jižní Moravě.

Pro koho se hodí

I v dnešní době, kdy nedostatkem netrpíme, má obilná káva své místo. Hodí se pro ty, kteří stejně jako já nemají rádi chuť klasické kávy, pro všechny, kteří nesmí kofein či rádi zkoušejí nové alternativy. Obilné kávy ve všech podobách mají své nezastupitelné místo u těhotných a kojících maminek, lidí s vysokým krevním tlakem či u malých dětí. Díky absenci kofeinu nezatěžují ani nepřekyselují náš organizmus. Podle čínské medicíny prý zahřívají zejména slezinu a žaludek a odvádějí vlhko.

Z čeho vybírat

Nejsnadnější způsob přípravy nabízejí instantní obilné nápoje, tedy upravené tak, aby je pouze stačilo zalít horkou či studenou vodou a obsah se lehce rozpustil. V kvalitě bio je najdete například pod značkou BIOLINIE v nabídce společnosti PRO-BIO. Kdo raději tradici a nevadí mu trochu delší příprava, může sáhnout po mleté směsi. Výborné je České špaldové kafe z projektu NAŠE BIOFARMA. Použitá špalda pochází z ekofarmy společnosti PRO-BIO ve Velkých Hostěrádkách, kde je šetrně pěstována dle principů ekologického zemědělství. Dvě polévkové lžíce kafe stačí povařit asi 2-3 minuty v půl litru vody a získáte silný, vydatný nápoj. Navíc vám vůně špaldy krásně provoní celou kuchyni.

Zahřeje i osvěží

Ač se u obilných káv používá spojení kávovinová náhražka, mýlil by se ten, kdo by čekal nějaký nudný, fádní nápoj. Dají se z nich totiž vykouzlit neuvěřitelně lahodné a nápadité nápoje. Podle použitého druhu a způsobu přípravy vás dokážou zahřát a přispět k odpolední pohodě, či naopak osvěžit a navodit exotickou náladu. Po přidání kardamomu nebo skořice zvýšíte u nápoje ještě více zahřívací efekt, po přilití mléka nebo smetany mu dodáte jemnost a lahodnou chuť. Výborně chutnají slazené medem, zalité studeným mlékem či napěněné horkou párou. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte některý z našich tipů.

Naše tipy / recepty:

spaldove-frappe.jpg
Špaldové frappé

Do šejkru nasypeme 1–2 lžičky instantního špaldového kafe BIOLINIE a třtinový cukr dle chuti. Šejkr doplníme do ¼ vodou a přidáme hrst kostek ledu. Šejkrujeme asi 20 vteřin, dokud se nevytvoří bohatá pěna. Poté dolijeme vodou nebo mlékem.

[caption id="attachment_2150" align="alignnone" width="648"]spaldove-kafe-s-cikorkou.jpg

Osvěžující nápoj „Špaldový sen“

[/caption]

V šejkru smícháme 2 lžičky instantního špaldového kafe BIOLINIE , 2 dcl studeného mléka, 4 cl vaječného koňaku, 1–2 lžičky tekutého medu nebo třtinového cukru a šejkrujeme, dokud se nevytvoří bohatá pěna. Nápoj nalijeme do skleniček, přidáme led a dozdobíme šlehačkou.

Fíkové latté

3 čajové lžičky instantního obilného kafe s fíky BIOLINIE přelijeme 50 ml horké vody. Ohřejeme 150 ml mléka (můžeme ho osladit třtinovým cukrem), mléko nalijeme do vysoké sklenice a vyšleháme jej do pěny až k okrajům sklenice. Přes obrácenou lžičku poté do sklenice pomalu přiléváme připravenou kávu. Pěnu z mléka ozdobíme strouhanou čokoládou nebo skořicí.

Kokosové pokušení

3 čajové lžičky instantního špaldového kafe BIOLINIE přelijeme 50 ml vody (nejlépe ve vysoké sklenici). Horkou parou vyšleháme 150 ml kokosového nápoje ISOLA BIO a přilijeme jej do připravené kávy. Pěnu ozdobíme strouhanou čokoládou nebo kořením do kávy.

Když jsem byla malá, chtěla jsem zachránit před vyhynutím ohrožené nosorožce v Africe. To se mi nepodařilo, tak teď zachraňuji přírodu a lidské zdraví pomocí biopotravin. Ve firmě PROBIO jsem měla na starosti propagaci, komunikaci s médii, psaní článků a recepty. Občas mě můžete slyšet v rádiu vyprávět o zdravých potravinách nebo vidět vařit v televizi.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné