Dal by si někdo výborný ZÁZVOR?

Mám ráda čaje. Mátový na trávení, kopřivový na pročištění, podbělový i diviznový proti kašli, z borůvčí při střevních potížích a heřmánkový už pro jeho vůni. Naučila mě je pít v dětství babička a ještě dneska mi je vaří. Pokaždé je zvědavá, jestli poznám, jakou směs mi připravila, a to je hrozně fajn. Jeden čaj bych naopak ráda naučila vařit já ji – zázvorový s medem.

Dal by si někdo výborný ZÁZVOR?

Nový vítr z Asie

Zázvor pochází původně z Číny a Indie, kde ho už používají přes tři tisíciletí. Do Evropy se dostal díky mořeplavcům a patřil už do kuchyně starých Řeků a Římanů. V Čechách ho známe od 13. století, nejčastěji se užíval jako sušený, nebo naložený v cukru. Jeho obliba postupem let na našem kontinentu slábla, což dnes už neplatí. Díky svým léčivým schopnostem i netradiční chuti se zázvor v posledních letech opět zaslouženě stává vyhledávanou součástí našich jídelníčků.

Potřebuje živiny, vlhko a teplo

Zázvor je vytrvalá bylina, která se pěstuje převážně v tropických oblastech. Ke svému růstu potřebuje dostatek vláhy a stabilní vysoké teploty. Jeho nejužívanější částí je rozvětvený, dužnatý oddenek, který slouží jako koření nebo dochucovadlo, může být dlouhý až 10 cm. Z oddenku vyrůstá ročně několik štíhlých, až jeden metr vysokých stonků. Zázvor má žlutofialové květy a plody jen velmi vzácně. V podmínkách mírného klimatu lze zázvor pěstovat ve fóliovníku nebo skleníku, kdy se na jaře vysazují oddenkové řízky s rašícími pupeny, aby na podzim mohly být oddenky z měkké a kypré půdy vybrány a zpracovány.

Zázračný lék

Oddenky zázvoru se vyplatí mít doma nejen na podzim a v zimě. Právě ale v tomto období nejvíce oceníme zázvorový čaj, který výborně pomáhá na posílení imunity a léčí prvotní příznaky chřipky a nachlazení. Zázvor dokáže tělo zahřát (skvělé jsou zázvorové koupele), umí tišit bolesti hlavy, je prevencí proti stresu a pomáhá relaxovat. Pokud nás bolí v krku, můžeme čerstvý zázvor žvýkat, působí antibakteriálně a protizánětlivě a pomůže nám místo antibiotik. Známé jsou i jeho účinky proti nevolnostem, v těhotenství se doporučuje užívat v kandované podobě (ovšem pozor na množství), pomáhá i na cestách, dětem starším dvou let je možné v autě dávat zázvorová lízátka. Zázvor dokáže povzbudit metabolizmus, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje činnost jater a aktivuje srdečně-cévní systém.

Pět gramů a dost

Zázvor je obvykle dobře snášen. Maximální denní dávka by neměla překročit 5 g, jinak hrozí riziko žaludečních nevolností, pálení žáhy, průjmu i srdečních potíží. Zázvoru by se měli vyhnout lidé užívající léky na překyselení žaludku, léky na snížení krvácení, léky na srdce a opatrní by měli být i diabetici a těhotné ženy.

V kuchyni čerstvý i sušený

Asijská kuchyně by se bez zázvoru neobešla, toto koření se dá používat opravdu rozmanitě, a pokud si k němu najdete cestu, jistě vás jen tak neomrzí. Jestliže je pro někoho chuť čerstvého kořene příliš štiplavá, zázvor se dá užívat i v jemnější sušené podobě, kdy jedna lžička sušeného koření odpovídá chuti jedné lžíce nastrouhaného čerstvého. Zázvor se hodí k drůbežímu masu, do marinády zvěřiny, k zelenině, k ochucení rýže, do perníku, kompotů, marmelád, čatní i cukroví (mé oblíbené zázvorníčky).

Tip: Jak na čaj
Potřebujeme:

2 cm kořene zázvoru, oloupaného a nahrubo nastrouhaného

1 l vody

1 lžíci medu

Dáme si vařit vodu a do vroucí přidáme na 30 s zázvor. Po půl minutě stáhneme čaj z plotny, aby var nezničil vzácné esenciální oleje. Necháme 10 minut odstát, pak přecedíme do konvice a ochutíme medem. Citron do zázvorového čaje nepatří, ničí jeho příznivé účinky. Pijeme maximálně 2–3 litry čaje denně po dobu nejdéle 2 týdnů. Mezi dalším užíváním bychom si měli dát 3 týdny pauzu.

  Recepty:

Mrkvová polévka se zázvorem

Na 4 porce:

1 kg mrkve, pokrájené na kolečka

1 cibule, pokrájená najemno

1 kousek zázvoru, cca 3–5 cm, oloupaný a pokrájený

3 lžíce olivového oleje

0,5 lžičky mleté skořice

1 lžíce jemného kari

1 lžička třtinového cukru

čerstvě vymačkaná šťáva ze dvou pomerančů

1 l zeleninového vývaru

100 ml kokosového mléka

sůl a čerstvě mletý pepř na dochucení

bílý jogurt k podávání

V hrnci zahřejeme olivový olej a cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme skořici, kari a cukr a na středním plameni opékáme, dokud cukr lehce nezkaramelizuje – pozor, ať se koření nepřipálí. Přidáme mrkev a chvilinku ji opékáme. Přilijeme pomerančovou šťávu a zeleninový vývar, zakryjeme pokličkou a vaříme přibližně 15 minut.

Polévku necháme chvilku vychladnout a pak ji rozmixujeme do hladka či ponecháme menší kousky, záleží na naší chuti. Vmícháme kokosové mléko a dochutíme solí a pepřem. Polévku podáváme ozdobenou jogurtem, barevným pepřem a natí čerstvého koriandru. Chutná skvěle – nejen velkým, ale i malým J.

Zelenina z woku

Na 4 porce:

2 kedlubny, nakrájené na nudličky

2 červené papriky, nakrájené na nudličky

1 brokolice, rozebraná na růžičky

1 červená cibule, nakrájená na úzké plátky

2 stroužky česneku, nakrájené na tenké plátky

kousek zázvoru, cca 3 cm, oloupaný a pokrájený na tenké plátky

1 chilli paprička, nasekaná

4 lžíce oleje

200 g kukuřice

5 lžic sójové omáčky

1 lžička limetkové šťávy

100 ml zeleninového vývaru

2 lžičky sezamového oleje

sůl a pepř

čerstvá nať koriandru

Rozpálíme wok a přilijeme olej. Nejdříve smažíme kedlubny s paprikami, za stálého potřásání na středním plameni přibližně 5 minut. Přidáme zbylou zeleninu, cibuli, česnek, zázvor a chilli (pokud připravujeme dětem, tak raději vynecháme J)a vše smažíme dalších 5 minut, dokud je zelenina na skus.

Sójovou omáčku smícháme s limetkovou šťávou, vývarem a sezamovým olejem a přilijeme k zelenině. Ochutíme solí, pepřem, a pokud je třeba, i trochou třtinového cukru. Před podáváním můžeme posypat zeleninu koriandrovou natí, přirozeně výtečně chutná s rýží.