Dal by si někdo výbornou OLIVU?

Občas si s mužem povzdychneme, že v Čechách více nesvítí slunce, že nemáme moře a plody většinu roku nechutnají jako o dovolené. Máme rádi řeckou kuchyni, a tak často vzpomínáme na svatební cestu na Krétu, při které jsme vyzkoušeli mnohé z tamních dobrot a dokonce si přivezli i místní kuchařku, která nás inspiruje dodnes. Olivy k létu jednoznačně patří, proto na chvíli přivírám oči, za svými víčky ruku v ruce s manželem procházím olivovým rájem a usmívám se nad představou, kdy jsem si byla jistá, že právě na tomto skvostném ostrově počneme první dítě. Jména jsem měla vybraná – Olívie nebo Oliver. I když se tak nestalo, olivy nám chutnají stále. Dokonce už i našim dětem, které se narodily nedlouho potom.

Dal by si někdo výbornou OLIVU?

Text: Beáta Matyášová

Evropské ovoce

Olivy patří mezi ovoce rostoucí na věčně zeleném stromě „Olea europaea“. Olea znamená olej a přívlastek europaea vyjadřuje jejich evropský původ, kterým je právě Kréta. Známy byly už v období 5–7 tisíc let před naším letopočtem a z tohoto ostrova se rychle šířily do Egypta, Řecka, Palestiny a na poloostrov Malá Asie. Do Ameriky se olivy dostaly prostřednictvím španělských a portugalských cestovatelů během 15. a 16. století. V současnosti jsou největšími producenty oliv Španělé, jejich nejoblíbenější odrůdou pak kulaté plody, tzv. Manzanilly.

Černá versus zelená

Rozlišujeme dva druhy oliv – černé a zelené, přičemž se nejedná o různé odrůdy, ale pouze o různé stupně zralosti. Černé plody jsou skutečně dozrálé olivy zelené. Rozdíl je nejen v barvě, která může mít několik různých odstínů přes vínově červenou, červenou a fialovou, ale také v chuti a obsahu oleje – zralá černá oliva je chuťově jemnější a olejově bohatší, a pokud si já osobně mohu vybrat, většinou volím právě olivy tmavé.

Velmi zdravá pochoutka

Přestože se z oliv lisuje olivový olej, samy o sobě obsahují málo kalorií. Často je potřeba si na chuť oliv zvyknout, málokomu zachutnají napoprvé v takové míře, že už by se bez nich neobešel, ale vytrvat se vyplatí. Olivy jsou bohatým zdrojem vitaminů A a E, nenasycených mastných kyselin, antioxidantů, přírodní vlákniny a minerálních prvků – především železa, hořčíku a vápníku. Svým složením napomáhají snížení hladiny cholesterolu v krvi a podstatně snižují riziko vzniku cévních a onkologických onemocnění. Olivy podporují hubnutí a posilují imunitní i cévní systém. Dokonce dokáží zpomalit stárnutí. To možná díky středomořskému slunci, které v sobě mají.

Zázračný olivový olej

Olivový olej je zázračným lékem a velkou dobrotou. Výborný je do salátů, polévek, na těstoviny, ale i na mírné smažení. Při teplotě do 210 ˚C se jeho složení nemění a většina zdraví prospěšných látek zůstává zachována. Nejkvalitnější olej se získává z prvního lisování, neprochází žádnou chemickou úpravou, jeho obsah kyseliny olejové nesmí být vyšší než 1 % a nese označení extra vergine, tedy výběrový panenský. Olej s označením vergine se získává pouhým přímým mechanickým nebo fyzickým vytláčením a lisováním, bez použití jiných technologií a chemických ředidel. Méně kvalitnější olej se získává při druhém a třetím lisováním, kdy se zbytky oliv po prvním lisování smíchávají s chemickými ředidly, aby se vytlačil ještě další olej a olivy byly úplně využity. Nejméně kvalitní jsou pak olivové oleje s označením di sansa, které jsou výsledkem posledního tlačení, a to ze slupek a pecek.

Přírodní medicína a kosmetika

Olivový olej se dá použít jako domácí lék při mnoha neduzích. Třeba každé ráno jedna lžíce oleje na lačno podporuje trávení, zklidňuje žaludek a ulevuje od nadýmání a pálení žáhy. Také vaše děti často pobolívají uši? Zkuste vatový tamponek namočit do olivového oleje s 5 kapkami levandulové esence a opatrně tampon zasuňte do zvukovodu, dokud bolest nepoleví. Olej z oliv se dá báječně použít i na promazání suchých ložisek na pokožce, příjemně ji zvláční, a v neposlední řadě je úplně skvělé naučit se využívat síly oleje a oliv samotných i v našich kuchyních. Já nacházím inspiraci v kuchařce z dovolené a potom ještě v jedné v češtině, kterou mi vloni přinesla maminka z pražského knižního veletrhu. Snad vybrané recepty zachutnají i vám.

Tip navíc:

Pozor by si na olivy měli dát lidé se zvýšeným krevním tlakem, protože olivy z nálevu obsahují mnoho sodíku, který zadržuje v těle vodu. Je třeba před úpravou nejdříve olivy pořádně propláchnout vodou.

Recepty:

Rajčatová šakšuka s olivami

Na 4 porce:

1 cibule, pokrájená nadrobno

1 červená paprika, pokrájená nadrobno

2 stroužky česneku, pokrájené nadrobno

1 lžíce olivového oleje

3 zralá rajčata, pokrájená na kousky

425 g krájených rajčat z konzervy

1 lžíce mleté sladké papriky

trocha soli

½ šálku černých oliv bez pecek, pokrájených

4 velká vejce

V hluboké pánvi zahřejeme olej a osmažíme na něm cibuli, česnek a papriku, než úplně změknou. Potom přidáme rajčata, mletou papriku, sůl a promícháme. Bez pokličky vše dusíme asi 40 minut, až vznikne velmi hustá omáčka. Vmícháme olivy. Na směs opatrně vedle sebe nasázíme vejce a hřejeme volská oka do ztuhnutí. Hned podáváme, nejlépe s chlebem.

Ratatouille s olivami

Na 4 porce:

2 mrkve

1 oranžová, 1 žlutá a 1 červená paprika

1 menší dýně

1 bílá cibule

1 středně velký lilek

několik lžic olivového oleje

½ šálku nasekaných černých oliv bez pecek

4 lžíce rajčatové šťávy

2 lžíce čerstvého tymiánu

1 lžička soli

2 stroužky česneku

Všechnu zeleninu pokrájíme na menší kousky, ale nesmícháme. Ve velké pánvi zahřejeme dostatek oleje a restujeme – nejdříve mrkev, když je hotová, vyjmeme ji z pánve sítem, necháme okapat a dáme do velké mísy. Na stejném oleji opečeme postupně i další zeleninu a podle potřeby pokaždé přilijeme čerstvý olej – začneme paprikami, pokračujeme tykví, cibulí s česnekem a skončíme lilkem. Orestovanou zeleninu přidáme do mísy s mrkví a vše promícháme. Dodáme ještě olivy, rajčatovou šťávu, tymián a sůl, znovu dobře zamícháme, dáme 30 minut proležet a podáváme.

Fazolkový salát s olivami

Na 4 porce:

1,5 l vody

1 lžíce hrubé soli

450 g čerstvých (mohou být i mražené) zelených fazolek

75 g pasty z oliv a sušených rajčat

½ lžíce červeného vinného octa

½ lžičky kuchyňské soli

špetka mletého bílého pepře

60 ml olivového oleje

½ šálku na čtvrtky pokrájených cherry rajčat

½ šálku pokrájených oliv bez pecek

Do hrnce nalijeme vodu a přisypeme sůl. Až vodu přivedeme k varu, přidáme zelené fazolky, které na mírném ohni vaříme 5 minut. Mezitím si připravíme zálivku z olivové pasty (recept na ni viz níže), octa, kuchyňské soli, pepře a olivového oleje.

Fazolky slijeme a ještě horké vložíme do mísy a promícháme se zálivkou. Přidáme rajčata a olivy a znovu promícháme, aby se zálivka hezky dostala všude. Salát necháme odpočívat při pokojové teplotě nejméně 30 minut a teprve potom podáváme.

Olivy se sušenými rajčaty

Na 750 ml potřebujeme 1 šálek černých oliv bez pecek, ½ šálku sušených rajčat naložených v oleji, 1 lžíci čerstvého oregana, 2 stroužky česneku a 250 ml olivového oleje. Polovinu oleje a všechny ostatní přísady rozmixujeme a pak přidáme zbývající olej. Hotovou pastu zavřeme do vzduchotěsné sklenice a skladujeme v ledničce, kde vydrží měsíc. Hodí se do salátů nebo jen tak na chleba.