Dal by si někdo výbornou JAHODU?

 „Děti, pojďte na jahůdky!“ Tu větu slyším stále, přestože už patří další generaci J. Vzpomínám na roky, kdy babička měla jahod půlku zahrady. Kdy nás rozmazlovala mačkanými sladkými plody s cukrem, jahodovou pěnou nebo ledovým čajem z jahodníkových listů. Na chvilky, kdy jsme si se sestrou sedly do trávy a olizovaly se nad jahodovou domácí zmrzlinou. Na okamžiky provoněné čerstvě upečenou bublaninou. A také na jahodový koktejl, který prodávali v mléčném baru nedaleko maminčiny práce. Období jahod je zase tady. Tak si ho užívejme!

Dal by si někdo výbornou JAHODU?

Ozdoba klášterních zahrad

Podle archeologických nálezů si na lesních jahodách pochutnávali už naši předci v době kamenné. Tyto jahody byly drobné a hodně aromatické. Zmínky o jahodách se dochovaly i z období starověkého Řecka a starého Říma. Ve středověku se jahody pěstovaly na rozsáhlých plochách klášterních a zámeckých zahrad – především v Anglii, Francii a Belgii. Tyto odrůdy měly ale stále malé plody. Jahody v podobě, v jaké je známe dnes, se do Evropy dostaly z Ameriky před více než 250 lety. V roce 1750 zkřížil zahradník francouzského krále Ludvíka XV. dvě odrůdy velkoplodých jahod – jahodník virginský a jahodník chilský a vypěstoval jahodník ananasový, který se v podobě různých kultivarů pěstuje dodnes. Jeho kulaté, velké a červené plody jsou stále velmi oblíbené.

Královské ovoce

Jahody nejen báječně vypadají, ale jsou také velmi zdravé. Přestože obsahují až z 90 % vodu, jsou zároveň bohatým zdrojem vitamínů A, B, C a E, minerálních látek a vlákniny. Obsah vitamínu C je dokonce téměř srovnatelný s citrusovými plody. Jahody obsahují i vzácný antioxidant kyselinu ellagovou a dále mangan, který potřebujeme především pro krvetvorbu a zdravé tkáně, výživu mozku i nervů. Jahody nám pomáhají udržet si krásnou pleť a zdravé vlasy, stimulují detoxikaci a působí proti nadměrnému zadržování tekutin v těle. V lidovém léčitelství se tradičně síla jahod využívá k pročištění trávicí soustavy, při dně, nemocích jater, revmatismu, artróze a ke zlepšení látkové výměny. V minulosti byly tyto výrazné plody podobně jako ananas dokonce považovány za ovoce králů – možná i proto, že výrazně zvyšují sexuální apetit mužů i žen.

Vlastní ze zahrádky

Nejlepší jahody jsou ty české, voňavé a sezónní přímo od farmáře! Kam se na ně hrabou všechny ty napěchované krabičky ze supermarketu, které jsou k dispozici téměř po celý rok L. Úžasným rodinným zážitkem může být samosběr, navíc za vlastnoručně nasbírané jahody zaplatíme přibližně polovinu ceny, za kterou se dají pořídit na tržnici.

Pěstování jahodníku se může zdát složité, ale nebojte se to zkusit, domácí jahody jsou přece úplně nejlepší! Jahody se pěstují od nížin až do nadmořskou výšku 800 m, nejlépe v mírně kyselých půdách a po předplodinách hnojených chlévskou mrvou jako třeba po bramborách, rajčatech, okurkách nebo paprikách. Jahodníky se vysazují ideálně od září do první poloviny října, nebo na jaře a sklízí se jako první ovoce už počátkem června. Obvyklý cyklus pěstování je 3 roky na jednom místě. Jahody mají rády světlo, vlhko a dostatek prostoru, řádky by měly být od sebe vzdálené 50–70 cm a rostlinky od sebe rozestup 20 až 40 cm, záleží na typu odrůdy.

Jahodové očistné kúry

Při onemocnění srdce, ledvin, jater, zácpě či hemeroidech je doporučována 3denní léčebná kúra, při které se konzumují až 2 kg jahod denně.

Pokud máte chuť „pouze“ se vyčistit, zkuste třídenní očistnou kúru, kdy se ke 400 g jahod denně přidá další ovoce. Pokud by někomu ovocný půst nevyhovoval, může si dopřát i rýži a zeleninu a nezapomenout dostatečně pít, nejlépe neslazený bylinkový čaj a nesycenou minerální vodu.

A pokud chcete vyzkoušet to, co chutná mně, rozmixujte si ráno v 200 ml rýžového mléka 1 banán a 3 zralé jahody, vsypte lžičku chia semínek, nechte 10 minut odstát a vypijte na zdraví a také na pohodu.

Tip:

Konzumace jahod může vyvolat alergickou reakci, opatrně tedy při jejich podávání malým dětem. Vyhnout jahodám by se určitě měli všichni ti, kteří trpí alergií na kyselinu salicylovou (acylpirin).

Domácí pleťová maska na mastnou pleť:

Smícháme 3 lžíce jahodové šťávy, 1 lžičku mléka, 1 vaječný bílek a špetku jedlé sody. Naneseme na čistou tvář, necháme 30 minut působit a omyjeme vlažnou vodou.

Recepty:
Trhanec s jahodami

Na 4 porce:

4 biovejce, žloutky a bílky zvlášť

60 g celozrnné hladké mouoky

65 g hladké mouky

125 ml biomléka

1 lžička bezfosfátového kypřicího prášku

1 lžíce třtinového cukru

500 g čerstvých jahod

4 lžíce agávového sirupu

50 g rozinek

4 lžíce biomásla

Žloutky vyšleháme s moukou, mlékem, cukrem a práškem do pečiva a necháme 10 minut odstát. Mezitím si nakrájíme jahody na čtvrtiny a spolu s rozinkami je zakápneme agávovým sirupem. Bílky vyšleháme dotuha a opatrně je vmícháme do těstíčka. V pánvi rozehřejeme polovinu másla a vlijeme polovinu těsta. Když se začne placka připalovat, obrátíme ji a i druhou stranu opečeme dozlatova. Pak si uděláme placku druhou. Obě roztrháme vidličkou, nebo klidně prsty, naskládáme na talíře a zdobíme jahodami s rozinkami. Vsaďte se, že po téhle lahůdce se jen zapráší!

Bublanina s jahodami a kešu

Na 1 pekáček:

150 g změklého másla

4 vejce

90 g třtinového cukru

polovina sáčku bio vanilkového cukru

najemno nastrouhaná kůra z 1 „nechemického“ pomeranče

150 g polohrubé mouky

1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva

300 g překrojených jahod

3 hrsti nasekaných kešu oříšků

Troubu si předehřejeme na 180 ˚C, pekáček o velikosti 20 x 30 cm vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Bílky oddělíme od žloutků. Máslo utřeme s oběma cukry a postupně přidáváme žloutky a pomerančovou kůru. Bílky ušleháme dotuha a přidáme do těsta. Nakonec přisypeme mouku a prášek do pečiva.

Těsto vlijeme do pekáčku, zasypeme jahodami a polovinou kešu oříšků. Pečeme přibližně 30 minut, krátce před vytažením dosypeme zbývající kešu. Necháme vychladnout a podáváme.

Tip: Místo kešu se dají použít i mandle.

Jahody s omáčkami

Tento recept je snadný a jako stvořený pro mlsné dětské jazýčky.

Pro 20 jahod si připravíme citronovo-jogurtovou a čokoládovo-pomerančovou omáčku:

Do světlé omáčky smícháme 3 lžíce tučného bílého jogurtu, 1 lžíci tvarohu a 2 lžičky čerstvé citronové šťávy. Na tmavou omáčku potřebujeme 55 g rozpuštěné kvalitní čokolády, ¼ lžičky čerstvě nastrouhané pomerančové kůry a 2 lžičky čerstvé pomerančové šťávy. Jahody omyjeme, podržíme za stopku a namáčíme do omáček. Na ozdobení se dají použít nasekané pistáciové oříšky nebo strouhaný kokos.

Tip: Za zkoušku stojí i jiné ovoce.