Dal by si někdo výbornou BROKOLICI?

Brokolice pochází z Apeninského poloostrova, kde ji Etruskové pěstovali dávno před příchodem italských kmenů. Vyvinula se z plané košťáloviny – té samé předchůdkyně zelí, kedlubny, květáku i kapusty. V Čechách se s ní ve výraznější míře setkáváme až od 90. let 20. století a od té doby zaznamenává v našich kuchyních stále větší oblibu. V současnosti se brokolice, která patří do kategorie tzv. superzdravých potravin, pěstuje nejvíce v Itálii, Francii, Anglii, USA a na Ukrajině.

Dal by si někdo výbornou BROKOLICI?

text: Beáta Matyášová

Sklizeň od června do listopadu

Brokolice patří k plodinám chladných období, kdy se jí nejlépe daří při teplotě mezi 10 a 25 ˚C. Nejčastěji se sází na začátku jara a sklízí pak v červnu. Protože má krátkou vegetační dobu (70–90 dní), dá se pěstovat i pro pozdější úrodu – pokud ji vysadíme na počátku srpna, máme čerstvou ještě v listopadu. V Čechách se pěstuje především brokolice výhonková, která je oblíbená pro dlouhé období sklizně, oproti tomu například Francie upřednostňuje brokolici květákovou.

Jedinečná vitaminová bomba

Brokolice je opravdovým pokladem. Obsahuje velké množství vitaminů, především vitamin C – ve 100 g zeleniny až 100 mg, vitamin D, E, B6, B2, betakaroten, kyselinu listovou, vlákninu, železo a minerální látky jako draslík, vápník, fosfor, hořčík a síru. Díky svému složení pomáhá proti chřipce a nachlazení, podporuje látkovou výměnu, zlepšuje trávení, upravuje poruchy spánku, mírní menstruační bolesti, působí jako prevence rakoviny tlustého střeva a prostaty, posiluje srdce i cévní systém a napomáhá při krvetvorbě. Nejlépe živiny obsažené v brokolici využijeme, pokud ji budeme konzumovat s potravinami obsahujícími biotin, tedy například s rajčaty, špenátem, avokádem, ořechy či hnědou rýží.

Vhodná při redukční dietě

Brokolice je složená především z vody (až 90%) a neobsahuje téměř žádné sacharidy, proto se dá výborně využít při hubnutí. Její příprava není nikterak náročná a receptů je celá řada. Abychom z léčivých účinků vytěžili co nejvíce, je třeba mít na paměti, že nejlepší je konzumovat růžičky brokolice za syrova, nebo krátce ohřáté v páře (přibližně 5 minut). Když už se ji rozhodneme vařit, ideální je to v mírně osolené vodě při teplotě kolem 65 ˚C asi 10 minut na mírném ohni. Proti nadýmání je možné přidat do vody fenykl. Stonek brokolice se nejí, ale její listy ano – zacházíme s nimi jako s kapustovými.

Osvěžující zelená příloha

Brokolice je oblíbená nejen pro svou jemnou chuť, která trochu připomíná květák, ale také pro svou svěží zelenou barvu dodávající jídlu na talíři ten správný šmrnc. Vedle zelených odrůd se můžeme setkat i s fialovou nebo žlutou variantou a všechny se hodí jako příloha, kdy nahrazují klasické brambory. Výborná je brokolice dále v salátech, ale také ve fresh nápojích, můžeme ji vložit a jen krátce povařit do právě dokončené polévky nebo ji kombinovat s již tradiční sýrovou omáčkou. A příkrmy pro nejmenší jsou jistě samozřejmostí.

Recepty:

Energetický fresh

Na dvě porce potřebujeme: růžičky z 1 brokolice, 1 oloupanou okurku, 1 zelené jablko a 3 lžíce chia semínek. Zeleninu a ovoce nakrájíme na menší kousky a odšťavníme. Do šťávy přidáme chia semínka, necháme 10 minut odstát a vypijeme. Nakopne nás to!

Brokolicová polévka s tofu

Na 4 porce:

500 g brokolice

3 stroužky česneku

2 lžíce másla

2 brambory na zahuštění

800 ml zeleninového vývaru

200 g tofu natural

kari a sůl na dochucení

Brokolici očistíme a pokrájíme na růžičky. Česnek oloupeme a pokrájíme na tenké plátky. Brambory oloupeme a pokrájíme na menší kostky. V hrnci rozpustíme máslo a osmažíme na něm zlehka česnek. Přidáme brokolici a brambory a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme na mírném plameni přibližně 15 minut. Necháme chvilku vychladnout, pak polévku rozmixujeme na hladký krém a vmícháme na kousíčky pokrájené tofu. Dochutíme kari a solí a hned podáváme.

Zelenina s tofu a rýží

Na 4 porce:

1 cibule, pokrájená najemno

1 stroužek česneku, pokrájený najemno

1 červená paprika, pokrájená na proužky

200 g žampionů, pokrájených na plátky

500 g brokolice, rozdělené na růžičky

3 lžíce olivového oleje

200 g Alnatura tofu natural

2 lžíce celozrnné mouky

500 ml Alnatura nápoje ze sóji a rýže

2 lžičky kari

černý pepř a mořská sůl na dochucení

sójová omáčka

třtinový cukr

250 g rýže basmati

Tento recept u nás milujeme všichni – malí i velcí J. Tofu nakrájíme na kostky velikosti 1 cm. V hluboké pánvi rozehřejeme olej a opečeme tofu, přidáme zeleninu, ochutíme solí, pepřem, kari a dusíme na skus. Zaprášíme zlehka moukou a ještě krátce dusíme. Přilijeme sójový nápoj a necháme povařit. Dochutíme kořením, sójovou omáčkou a třtinovým cukrem. Podáváme s vařenou rýží a můžeme zlehka zasypat sezamovými semínky.

Pikantní špagety s brokolicí

Na 4 porce:

500 g brokolice, rozdělené na růžičky

3 stroužky česneku, pokrájené na tenké plátky

10 rajčat naložených v oleji, okapaných a pokrájených

1 chilli paprička, nasekaná najemno (dětem nedávám J)

20 listů čerstvé bazalky, natrhaných na kousky

4 lžíce olivového oleje

1 lžíce másla

kousek kůry biocitronu, omyté a nastrouhané

dle chuti nastrouhaného parmezánu

400 g špaget

Máte málo času a velký hlad? Tak zkuste tyto špagety! Dáme si vařit dostatek osolené vody na špagety a ty do vroucí vody přidáme. Mezitím vedle v pánvi rozehřejeme olej s máslem, ne moc prudce, a přidáme rajčata, chilli a česnek. Vmícháme bazalku a citronovou kůru a omáčku vypneme. Na poslední 3 minuty vhodíme ke špagetám do hrnce brokolici a uvaříme ji na skus. Slijeme vodu a servírujeme špagety s brokolicí přelité omáčkou a posypané parmezánem.