Dal by si někdo výborné RAJČE? Třeba zapečené s rybou či na topince...

Vždycky jsem milovala klasický rajčatový salát – pokrájená rajčata s cibulkou a zálivka z cukru, špetky soli a octu ředěného vodou. Není v tom žádná velká gastronomie, ale jistě hodně vitamínů a hodí se k obloženému chlebu stejně dobře jako k bramborovým plackám.

Dal by si někdo výborné RAJČE? Třeba zapečené s rybou či na topince...

Když mi bylo šestnáct, musela jsem zmíněný salát ze svého jídelníčku vynechat. Pokaždé se mi po kombinaci rajčat a cibule osypal jazyk. Mrzelo mě to, syrová rajčata jsem si dlouho nechtěla odpustit a čas od času zkoušela, jestli se něco nezměnilo. A skutečně – alergie odezněla stejně rychle jako puberta a já si oblíbených plodů užívám dodnes. V salátech, omáčkách i polévkách. Variací je neskutečně mnoho a díky za to, že si na rajčatech nemusíme pochutnávat jen v létě, s oblibou využívám totiž nejen ta syrová, ale i konzervovaná nebo sušená.

Kde se vlastně vzalo?

Do Evropy se rajčata dostala v 16. století z teplého prostředí jižní Ameriky. Jejich název pochází z původního aztéckého „tomatl“, což znamená sladké kulaté ovoce. Španělští dobyvatelé je nazývali „tomate“.

Nejčastěji známe rajče jako kulatý či lehce šišatý červený plod, který umí přitáhnout pozornost nejen svým vzhledem, ale i typickou vůní. Nejvíce mě vždycky osloví rajčata na farmářském trhu nebo na tržnici u moře. Sálá z nich síla sluníčka a péče těch, kteří je vypěstovali.

Rajčata není radno podceňovat

Rajčata jsou plná zdraví prospěšných látek, obsahují především vitamín C, E a A, vlákninu, draslík, železo, karoten a velké množství antioxidantů, z nichž nejvýznamnější je červené barvivo lykopen. Antioxidanty chrání naše tělo před působením volných radikálů a zajímavé je, že lykopen dokážeme využít nejlépe, pokud rajčata před konzumací tepelně upravíme.

Rajčata jsou prospěšná i naší kráse – pozitivně působí na kůži, vlasy i nehty. Podporují krvetvorbu a chrání srdce, posilují imunitu a mají značné antibakteriální a protirakovinové účinky. Známé jsou i příznivé účinky na prostatu, proto by se konzumaci rajských plodů neměli bránit ani muži.

Ze zahrádky i z balkonu

Pěstování této jednoleté rostlinky není nikterak obtížné, a proto jsou rajčata oblíbenou plodinou pěstovanou na městských balkonech, rodinných zahrádkách i velkých zemědělských farmách. Při pěstování je vždy důležité zvolit vhodnou odrůdu. Na venkovní zahrady či do skleníku se doporučují tyčkové odrůdy, které vyžadují vylamování bočních výhonků, na balkony patří spíše speciální keříčkové odrůdy, které vylamovat nepotřebují a jsou vhodné pro pěstování v truhlících. Vysazujeme v květnu a sklízíme celé léto.

Více na: http://www.rajcata.com/pestovani-rajcat/ a http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/desatero-pro-rajcata/

Rajčata po celý rok

Pokud máme to štěstí a rajčat se vám urodí tolik, že je ani při nejlepší vůli nestíháme zkonzumovat, můžeme si je zavařit v podobě čalamády nebo leča nebo si je můžeme usušit. Sušená rajčata patří k jedné z nejlahodnějších delikates Středomoří. Tak lahodná jako ta z dovolené, bohužel, díky slabšímu sluníčku naše domácí nebudou, přesto stojí za to se do jejich přípravy pustit. Pokud nemáme sušičku na ovoce, nevadí, postačí obyčejná trouba:)

Více na: http://hobby.idnes.cz/co-s-nadurodou-rajcat-ususte-je-a-pochutnate-si-na-nich-jeste-v-zime-1da-/hobby-domov.aspx?c=A110727_105550_hobby-domov_bma

Sušená rajčátka milují naše děti. Většinou je přidávám do těstovin, na pizzu nebo na obloženou bagetku, ale hodí se i jako chipsy k posezení s přáteli – stačí přidat opečený chléb, olivy a třeba kozí sýr a máme pohoštění pro krále.

Rajčátka pro nejmenší

Rajčátka mohou už nejmenší děti. Pokud netrpí nějakou potravinovou alergií, doporučuje se zařadit rajčata do jídelníčků kojenců už v devíti měsících. Následující recept na chutný příkrm mám vyzkoušený na svých dětech a převzala jsem ho z kuchařky Annabel Karmel:

Rajčátka s bazalkou

Na 4 dětské porce:

2 mrkve, oškrábané a nakrájené na kolečka

8 růžiček květáku

1 lžíce rozpuštěného másla

200 g zralých rajčat, oloupaných, zbavených semínek a pokrájených

3 lístky čerstvé bazalky

50 g strouhaného sýra

voda

Mrkev zalijeme vařící vodou a dusíme pod pokličkou asi 10 minut. Přidáme květák a vaříme přikryté dalších 8 minut, pokud bude třeba, přilijeme ještě trochu vody. Mezitím na másle podusíme rajčata, dokud z nich není kaše. Vmícháme bazalku a sýr a mícháme, dokud se sýr nerozpustí. Rajčatovou omačku smícháme s povařeným květákem a mrkví a připravíme pyré. Pokud bude třeba, přidáme několik lžic vody zbylé z vaření zeleniny. Zbytky kaše se dají zamrazit.

Další rajčatové recepty:

Červená polévka

Na 4 porce potřebujeme:

1 konzerva krájených rajčat

1 cibule

kousek másla

trocha olivového oleje

750 ml zeleninového vývaru

1 lžíce hnědého cukru

2 krajíce staršího chleba nakrájené na kostičky (nebo jiné zbylé pečivo)

bazalka (čerstvá nebo sušená)

parmezán

V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku se lžící cukru a osmahneme. Přidáme rajčata z plechu a lehce prohřejeme. Zalijeme zeleninovým vývarem a chvilku povaříme. Za pět minut  do hrnce přihodíme chléb, polévku krásně zahustí.

Vaříme 20 minut, odstavíme z plotny a rozmixujeme ponorným mixérem. Vrátíme na sporák a ještě trochu povaříme. Přidáme bazalku a polévku dochutíme.

Podáváme posypané parmezánem a přelité trochou olivového oleje. Doporučuji dětem připravit toustíky ve tvaru zvířátek nebo třeba traktoru (ty dělám já:), opražených na másle.

Ryba pečená na rajčatech

Na 4 porce:

700 g filé z mořské ryby

400 g rajčat

2 stroužky česneku

1 červená cibule

½ svazku bazalky

½ svazku petrželky

2 snítky čerstvé rozmarýny

3 lžíce olivového oleje

sůl a čerstvě mletý pepř

Troubu předehřejeme na 200 °C, horkovzdušnou nastavíme na 180 °C. Rybí filety nakrájíme na kousky, osolíme a opepříme a jeden vedle druhého vložíme do ohnivzdorné formy. Rajčata omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Česnek a cibuli oloupeme a jemně nasekáme. Koření jemně nakrájíme a smícháme s cibulí a česnekem a touto směsí posypeme rybí filetky. Navrch poklademe rajčata, osolíme je a opepříme. Zakapeme olivovým olejem a vsunume doprostřed trouby. Pečeme 15 – 20 minut a můžeme servírovat. Jako příloha se hodí bramborové pyré nebo bílý chléb.

Omáčka z cherry rajčat

Na 4 porce:

4 lžíce olivového oleje

600 g cherry rajčat

2 šalotky

2 stroužky česneku

200 g passaty

2 lžíce rajského protlaku

100 g mascarpone

hrst čerstvých listů bazalky

Troubu předehřejeme na 180 °C. Nakrájíme šalotku a rozmačkáme česnek, umytá rajčátka podélně překrojíme a vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem. Pokapeme olivovým olejem, mírně osolíme, vložíme do trouby a pečeme přibližně 25 minut.

Deset minut před koncem pečení osmažíme na oleji doměkka šalotku. Vmícháme česnek a restujeme další minutu. Přidáme passatu, rajský protlak i pečená rajčata a vše přivedeme k mírnému varu. Vaříme 10 minut. Omáčku přecedíme nebo rozmixujeme a nakonec do ní vmícháme mascarpone a posekané lístky bazalky. Omáčka se hodí ke všem druhům těstovin.

Dakos – rajčata na řecký způsob

Na 1 porci:

1 topinka

1 velké rajče

1 plátek sýra balkánského typu, nejlépe ovčího

2 lžíce olivového oleje

1 malá cibule

sůl a oregáno

Z oblíbeného pečiva si připravíme topinku. Rajče nasekáme nadrobno, nastrouháme sýr a postupně poklademe na topinku. Dle chuti přelijeme kvalitním olivovým olejem, posypeme nadrobno pokrájenou cibulkou, oregánem a trochou soli. Hodí se jako předkm.

Jsem si jistá, že když se nacházíte hodně dole, je to jenom proto, abyste se zase brzy ocitli hodně nahoře. Už je to víc než šest let, kdy jsem se sbírala po životní krizi a právě tou dobou jsme se díky účasti na dětské ekologické soutěži seznámili s Petrou a Danem. Časopis byl zatím jen vizí v jejich hlavách, přesně si pamatuju okamžik, kdy jsme se o něm bavili poprvé. Přišlo mi to jako sen a tenhle sen jsem za několik měsíců skutečně držela v ruce, dokonce se svým textem. Díky tomuto setkání získala naše rodina nové přátele a zcela nový směr.  Za to jsem hodně vděčná, protože v mém životě nikdy nebylo tolik radosti jako je dnes. A zítra určitě bude ještě větší :-).

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné