Co je to „živá“ čokoláda a jak se připravuje

Kateřina Jeřábková a Michal Zavadil jsou pár. Cestovali a cestují po světě společně i každý zvlášť. Pomáhali na mnoha místech jako „wwoofeři“ (WWOOF –celosvětová výměnná síť, kde za pomoc ekologickým farmářům dostane dobrovolník výměnou ubytování a stravu a také cenné praktické zkušenosti z oblasti ekologického zemědělství) a všude sbírali zkušenosti. V Kanadě, odkud se nedávno vrátili, se například Katka seznámila s Robin Flynn (http://wildradianthealth.blogspot.ca/), která se dlouhodobě zabývá živou stravou. A právě ona odhalila Katce tajemství živé čokolády.

Co je to „živá“ čokoláda a jak se připravuje
Kateřina Jeřábková a Michal Zavadil jsou pár. Cestovali a cestují po světě společně i každý zvlášť. Pomáhali na mnoha místech jako „wwoofeři“ (WWOOF –celosvětová výměnná síť, kde za pomoc ekologickým farmářům dostane dobrovolník výměnou ubytování a stravu a také cenné praktické zkušenosti z oblasti ekologického zemědělství) a všude sbírali zkušenosti. V Kanadě, odkud se nedávno vrátili, se například Katka seznámila s Robin Flynn (http://wildradianthealth.blogspot.ca/), která se dlouhodobě zabývá živou stravou. A právě ona odhalila Katce tajemství živé čokolády.

„Nejsem čistá vitariánka, myslím, že jsme každý jiný a některý organismus potřebuje tepelně zpracovanou stravu a jiný méně. Ale idea živé stravy (neboli raw food) mě určitě oslovuje a oslovila mě i receptura na raw čokoládu,“ říká na úvod Katka při setkání v libockém podkrovním podnájmu, který je Katce a Michalovi nejen domovem, ale také kakaem provoněnou výrobnou čokoládových pralinek, do které se pustili s vervou, odhodláním a láskou.

Filozofie domácí výroby

Jejich „Mayská Mana“, jak své výrobky nazývají, má hned několik nesporných pozitiv. Předně je „živá“, což v praxi znamená, že je čokoláda připravována při nízkých teplotách (pod 42°C), takže si zachovává enzymy, vitaminy a další zdraví prospěšné látky v nezměněné přírodní podobě. Katka s Michalem používají výhradně bio, a tam, kde to jde, navíc i fair-trade suroviny, a vše vyrábějí ručně. „Chceme nabízet nejvyšší kvalitu surovin i postupu výroby a zároveň máme potřebu podporovat životní prostředí i znevýhodňované skupiny, zejména domorodé farmáře v Africe a Jižní Americe, kterým se díky fair-trade platí spravedlivě a jim to umožní důstojný život,“ říká Michal, který se po celou dobu mojí návštěvy drží spíše stranou a s procesem výroby mě více seznamuje jeho přítelkyně. „Michal je vystudovaný chemik a chce mít všechno exaktně podložené, v tabulkách a jasně dané, zatímco já jsem studovala biodynamické zemědělství a jsem spíše intuitivní – v životě i v přípravě čokolády,“ směje se Katka. Samotnou přípravu čokolády mají rozdělenou tak, že Michal míchá směsi a Katka se ujímá nalévání do košíčků či formiček.

Je z čeho vybírat

Se svým sladkým podnikáním jsou Katka a Michal teprve na začátku, ale přesto už je u nich možno z lecčeho vybírat. Můžete si objednat buď čistou čokoládu, nebo nejrůznější příchutě – brusinky, třešně, švestky, pomerančová kůra z bio pomeranče, kokos, bio jablečná zahuštěná šťáva, dle nálady svých chuťových pohárků. A přijdete-li s nějakým nezvyklým požadavkem, jistě nedostanete košem a tento pár se vám bude snažit splnit, co vám na očích uvidí. A považte, všechny jejich dobroty jsou připravovány bez cukru a můžete vybírat hned z několika alternativních sladidel, jako je med, agáve nektar, jablečný sirup, rýžový sirup, švestkový sirup, datlový sirup, javorový sirup… K mání je i diabetická verze slazená stévií.

Čokoládový lék

První ochutnání této čokolády vás možná překvapí. Rozhodně je to něco úplně jiného než tabulky ze staniolu, jaké jsme zvyklí kupovat a konzumovat ve velkém. „Živá“ pralinka je na první dojem méně sladká, více kakaová a daleko více hutná. Je třeba ji konzumovat v rozumném množství, přiměřeně vašemu tělu, hmotnosti, aktuálnímu zdravotnímu stavu, fyzické aktivitě či dalšímu jídelníčku. Katka k tomu dodává: „Zatímco běžnou čokoládu máme spojenou s výčitkami svědomí, že hřešíme a dáváme si něco nezdravého, naše čokoláda je vlastně přírodní lék, koncentrace živin. Ovšem ta koncentrace je tak vysoká, že se můžeme i předávkovat, což se mi už párkrát stalo. Měla jsem v sobě tolik zdraví prospěšných látek, že se mi až malinko motala hlava.“ Poté, co ochutnám čtyři příchutě pralinek, musím dát Katce za pravdu. Jazyk by sice ještě mlsal, ale organismus už je zasycen na další dvě hodiny. Chce to prostě po každém dalším kousku chvíli počkat a zjistit, zda už nemám dost.

Jdeme na to

A jak vlastně probíhá samotná příprava čokolády? Nejprve je třeba rozpustit za nízké teploty kakaové máslo, poté přidat kakaový prášek, míchat, míchat a míchat. To umí Michal, snad i díky jménu :-) výborně. A pak už jen experimentovat a přidávat další přísady a příchutě. Katka přidává do směsi i Maca prášek neboli peruánský ženšen. „Ten přináší do směsi jednak další cenné látky, ale zdá se mi, že zároveň trochu supluje chuť mléka, které se normálně do čokolády dává a které my nepoužíváme, protože chceme, aby naše výrobky byly veganské,“ vysvětluje Katka. Do své tajné směsi přidává tradičně i malinkou špetičku soli. „Ta v čokoládě funguje jako zvýrazňovač chuti a harmonizuje všechny přísady. Musí to být ale opravdu kvalitní sůl, my používáme Diamantovou sůl, ručně těženou v Himalájích,“ vysvětluje Katka a dodává, že sůl je zároveň stabilizátor, který přirozeně zvyšuje trvanlivost čokolády. V závěru přípravy se do směsi přidá trojice koření – skořice, kayenský pepř a vanilka – veformě éterických olejů, které pak fungují jako nosiče dalších vitaminů a přísad. A pochopitelně se v této domácí laboratoři i výrobně zároveň neustále vylepšuje a vymýšlí nové a nové kombinace a chutě. „Je zvláštní, že každá směs má trochu jinou chuť v rozpuštěném stavu a ve stavu tuhém a dokonce i pak se několik dalších dní chuť proměňuje, než se ustálí, či uzraje – vždyť je živá,“ dodává svůj chemický postřeh Michal. A tak je každá pralinka vlastně originálem a trochu i překvapením.

Jak vám chutná?

Když je směs hotová, Katka ji nalévá do košíčků či silikonových formiček, pak nechá ztuhnout v ledničce, zabalí do pytlíčků a vyráží se za zákazníkem. Zpětnou vazbu získávají Katka s Michalem na všelijakých farmářských trzích, veletrzích a festivalech. „Většinou lidem chutná a chválí nám ji, za což jsme moc rádi,“ pochvaluje si Katka a dodává, že zajímavým lakmusovým papírkem jsou děti: „Malé děti, které ještě nejsou „zkažené“ klasickou stravou a klasickými sladkostmi se naší čokolády nemohou nabažit, ale čím jsou děti větší a čím více zvyklé na konvenční sladkosti, tím méně jim chutná,“ říká Katka, která tvrdí, že podle dětí takto často odtuší, jak se asi která rodina stravuje.

„Rádi navážeme spolupráci s majiteli krámků, poraden zdravého životního stylu či zdravé výživy nebo majitelů různých salonu apod., aby se naše "Čokoláda s duší" co nejvíce dostala mezi lidi. Přemýšlíme i o nějaké občanské či sociální aktivitě, která by přinesla užitek širšímu spektru lidí (i např. znevýhodněným menšinám), proto uvítáme jakékoli nápady či nabídky ke spolupráci."

A proč vlastně svůj produkt nazvali Katka a Michal Mayská Mana? „Mayové si čokolády vážili prý více než zlata, a čím více do tajů čokolády pronikáme, tím více to chápeme. A hlavně si přejeme, aby naše výrobky byly pro konzumenty takovým malým dárkem nad zlato,“ uzavírá mladý pár naši debatu nad opravdovou čokoládou.

Koukněte na:

http://mayskamana.eu

Šéfredaktorka

Majitelka hlavy, kterou proběhl nápad na založení Pravého domácího časopisu. S toutéž hlavou Petra v předchozích dvaceti letech moderovala na různých rádiích (Svobodná Evropa, Český rozhlas, Evropa 2, Impuls, Frekvence 1, Rádio Junior) i televizích (ČT - Žirafa, Studio 6; Nova - Snídaně s Novou) a všelijak se potulovala světem médií. Dnes má s manželem rodinné vydavatelství. Baví ji učit se od všech inspirativních osob, které se točí kolem Pravého domácího časopisu.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné