Česnek jako přírodní antibiotikum. S čím vším si poradí?

Znáte ten pocit, kdy se večer vracíte domů, venku je zima a tma a navíc cítíte, že na vás něco leze? Co pak uděláte? Možná si uvaříte zázvorový čaj s medem, možná si napustíte vanu horkou vodou a možná si navlečete termo prádlo a okamžitě skočíte do postele v touze všechny bacily ze sebe vypotit. Všechno z uvedeného má jistě něco do sebe. Víte ale, co v podobných situacích zaručeně zabírá u mě? Chleba s domácím sádlem a cibulí, nebo horká česnečka. A proč se díky česneku hned ráno cítím jako rybička?

Česnek jako přírodní antibiotikum. S čím vším si poradí?

Vzpoury na pyramidách

Nejstarší záznamy o užívání česneku pocházejí z Egypta. Staří Egypťané ho konzumovali ve velkém množství, jeho léčivé účinky znali už stavitelé pyramid, kteří se jeho pravidelné dávky důsledně dožadovali. Česnek si oblíbili i staří Římané a Řekové, protože věřili, že čistí krev, a jako všelék ho uctívali už před několika tisíci lety také Číňané a Indové. V polovině 19. století potvrdil blahodárné účinky česneku na naše zdraví samotný Louis Pasteur, který česnek jako první podrobil vědeckému výzkumu. Od té doby ho následovalo mnoho dalších.

Přírodní lék

Česnek obsahuje vitaminy A, E, B1, B2 a malé množství vitaminu C, dobře vstřebatelné minerály – vápník, draslík, jód a hořčík, silné antioxidanty a asi 100 různých sirných sloučenin, o kterých biologové mluví jako o přírodních antibioticích, která účinkují proti virům, bakteriím a plísním. V česneku se vyskytují látky působící proti srážení krve a regulující hladinu cholesterolu v krvi, známé jsou i jeho účinky na snižování krevního tlaku. Česnek tak pomáhá předcházet trombóze a arterioskleróze. Protože česnek chrání kardiovaskulární systém, je doporučován pacientům se srdečními onemocněními. V posledních letech se potvrdily i jeho protinádorové účinky. Extrakty z česneku se využívají také k léčbě sklerózy, cukrovky, akné či astmatických potíží.

Všeho s mírou

Denní dávka syrového česneku by neměla přesáhnout 2 stroužky denně (u tepelné úpravy je možné dopřát si více). Česnekové silice totiž dokáží být celkem agresivní a mohly by nám poleptat sliznici úst nebo žaludku. Navíc všichni dobře známe typický odér, který je způsoben právě silicemi. Česnekové aroma nezmizí ani po několika hodinách, žvýkačka je proti němu bezmocná a navíc se uvolňuje i potem. Na zmírnění pachu pomáhá žvýkání lístků máty, petrželové natě nebo vypití sklenice mléka. Pach je díky tomu alespoň částečně překryt. Ještě účinnější jsou pak tabletky s chlorofylem, který dokáže nepříjemný zápach pohltit (seženeme je v lékárně). Pozor při konzumaci česneku by si měli dát „žlučníkáři“ a osoby s citlivým žaludkem. Vhodná není ani nadměrná konzumace česneku u těhotných a kojících žen (může změnit chuť mléka) a dětem se česnek nedoporučuje podávat do dvou let věku. Naopak jako vhodný přírodní prostředek dokáže pomoci starším dětem, které trápí roupi či škrkavky.

Český česnek je ten nej

Nejsilnější a nejdoporučovanější je česnek produkovaný v Česku. Vyplatí se ho shánět na farmářských trzích přímo od farmářů či v menších obchodech se zeleninou. Je možné si ho vypěstovat i na své zahrádce a vyplatí se vyzkoušet více odrůd, protože předem se nedá odhadnout, které se právě u vás bude dařit. Před sadbou je dobré stroužky česneku namořit proti škůdcům a houbám. Sázíme před prvními mrazíky, nejlépe během listopadu až do začátku zimy do pečlivě odplevelených záhonků, nebo pak až na jaře. Na podzim vysazený česnek sklízíme obvykle v červenci, u paličkového poznáme vhodnou chvíli podle listů – v období sklizně by měly být suché, křehké a zažloutlé. Česnek by neměl zůstat v zemi dlouho, pak by nebylo možné ho uskladnit. Více na: http://www.cesnekodpestitele.cz/#!jak-pestovat-cesnek/c1z78

Nenahraditelné použití v kuchyni

V české kuchyni se česnek objevuje už dlouhá léta, naše prababičky byly zvyklé syrové stroužky podávat i ke štědrovečerní večeři, neboť se věřilo, že ochrání rodinu před zlými duchy. Nejúčinnější je česnek skutečně v syrovém stavu, ale výborně dokáže dochutit i spoustu pokrmů – od polévek, pomazánek, příloh, těstovin, pečeného masa až k salátům (syrové stroužky můžeme naložit do oleje, a tím pak dochutit zálivku).

Víte, že: Pokud ztratíte hlas, pomůže vám rozmačkaný stroužek česneku se lžící medu?

Recepty:

Pohankové placičky / 4 porce:
  • 200 g pohankové lámanky
  • 2 lžičky mořské soli
  • 4 stroužky drceného česneku
  • 2 lžičky majoránky
  • 2 vejce
  • pepř na dochucení

Pohanku propláchneme vodou a slijeme. Zalijeme ji 0,5 l horké vody, 5 minut povaříme a pak ji necháme pod pokličkou asi 20 minut dojít. Až nám uvařená lámanka trochu vystydne, vmícháme do ní vejce a česnek, dochutíme majoránkou a solí a z kaše tvoříme placičky. Je-li třeba, můžeme kaši zahustit celozrnnou moukou. Na pánvi si rozpálíme námi používaný tuk (já dávám přednost domácímu sádlu) a opečeme placky dozlatova. Podáváme je buď jen tak se salátem jako bramboráčky, nebo jako chutnou přílohu k polévce či pečenému masu. Výborné jsou s kysaným zelím. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

Česnečka / 4 porce
  • 4 stroužky česneku k přípravě
  • 4 stroužky česneku k podávání
  • 2 lžíce sádla
  • 200 g nastrouhaného sýra
  • 2 velké brambory
  • 2 lžičky majoránky
  • sůl

V hrnci si rozpálíme sádlo, na něm zpěníme 4 rozmačkané stroužky česneku, chvíli restujeme a pak zalijeme vodou. Přivedeme k varu, osolíme, přidáme na kostičky pokrájené brambory a vaříme do změknutí. Těsně před koncem varu přidáme majoránku a připravíme si 4 talíře – do každého vložíme rozmačkaný stroužek syrového česneku a hromádku nastrouhaného sýra. Zalijeme polévkou a hned podáváme. Nejlépe s čerstvým chlebem.

Tip navíc: Můj muž má ještě rád, když na začátku vaření společně s česnekem osmahnu i na kostičky pokrájenou anglickou slaninu. Tahle polévka postaví na nohy každého!

Salát s česnekovými krutony / 2 porce
  • 1 menší římský salát
  • 1 svazek rukoly
  • 6 ředkviček
  • 2 jarní cibulky
  • 4 plátky celozrnného toastového chleba
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g parmezánu

dresink:

  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky polotučné hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 100 g jogurtu
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce olivového oleje

Salát rozebereme, omyjeme a osušíme. Listy natrháme na kousky a vložíme do mísy. Ředkvičky pokrájíme na plátky a jarní cibulku na proužky. Toastový chléb pokrájíme na kostičky velké asi 1 cm a přisypeme je na pánev s rozpáleným olejem. Při střední teplotě smažíme asi 2 minuty dozlatova. Stroužky česneku rozmačkáme a přidáme k chlebu. Vše dobře promícháme a krutony vyjmeme z pánve. Ze všech surovin si připravíme dresink. Nakonec zeleninu dresinkem přelijeme, posypeme krutony a ozdobíme hoblinkami sýra. Dobrou a zdravou chuť!

Špagety aglio olio / 4 porce
  • 500 g špaget
  • 4 stroužky česneku
  • podle chuti chilli papričky
  • 1 lžička petrželky (pokud máme)
  • 6 lžic nejkvalitnějšího olivového oleje
  • sůl

Ve velkém hrnci uvaříme v osolené vodě těstoviny. Oloupaný česnek mezitím nakrájíme na plátky, rozdrobíme chilli papričky (dětem nedávám) a nasekáme lístky petržele. V pánvi zahřejeme olej a přidáme česnek, papričky i petrželku. Restujeme nejdéle 1 minutu, olej nesmí být příliš horký, aby se česnek nespálil a nezhořkl. Těstoviny slijeme, smícháme s omáčkou a hned podáváme. Já na ozdobu a vlastně i pro chuť přidávám ještě hoblinky parmezánu. Rychlý recept, pro který máme suroviny běžně doma.

Jsem si jistá, že když se nacházíte hodně dole, je to jenom proto, abyste se zase brzy ocitli hodně nahoře. Už je to víc než šest let, kdy jsem se sbírala po životní krizi a právě tou dobou jsme se díky účasti na dětské ekologické soutěži seznámili s Petrou a Danem. Časopis byl zatím jen vizí v jejich hlavách, přesně si pamatuju okamžik, kdy jsme se o něm bavili poprvé. Přišlo mi to jako sen a tenhle sen jsem za několik měsíců skutečně držela v ruce, dokonce se svým textem. Díky tomuto setkání získala naše rodina nové přátele a zcela nový směr.  Za to jsem hodně vděčná, protože v mém životě nikdy nebylo tolik radosti jako je dnes. A zítra určitě bude ještě větší :-).

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné