Celiakie – život bez lepku

S pojmy bezlepková dieta a celiakie se setkávám ve svém okolí čím dál častěji. Překvapuje mě, kolik lidí v mé blízkosti je na bezlepkové dietě závislých. Jedinců, kteří trpí tzv. celiakií a nemohou přijímat potraviny s obsahem lepku, bohužel neustále přibývá a dokonce se mezi nimi vyskytují i úplně malé děti, které již od útlého věku potřebují speciální dietu. Přemíra lepku není příliš prospěšná ani pro nás zdravé, kteří žádné potíže nemáme.

Celiakie – život bez lepku

Co je celiakie a co je v těle celiaků jinak

Celiakie je nesnášenlivost lepku, který se nachází v pšenici, žitu, ovsu a ječmeni. Pro lidi s celiakií je lepek životu nebezpečný a i pro většinu zdravých představuje těžce stravitelnou látku. U celiaků poškozuje střevní sliznici, dochází v ní ke spoustě zánětů a mizí střevní klky. To následně způsobuje nedostatek vitamínů a některých stopových prvků, žaludeční a zažívací problémy, což vede k celkovému oslabení. Jedná o celoživotní problém, navíc ne snadno u lékaře odhalitelný. Lepek je hmota, která je opravdu jak škrobovité lepidlo, které se lepí i v  našich střevech a zůstává tam hodně dlouho. Je to živná půda pro různé bakterie, a to i pro lidi bez celiakie.

Jaké mají celiaci možnosti

Nabídka potravin, polotovarů i jídel v restauracích se pro celiaky naštěstí rozšiřuje.Také povědomí o nemoci je mezi lidmi lepší. Pozitivní je, že mnozí celiaci popisují po vyřazení lepku ze svého jídelníčku nejen absenci zdravotních problémů, ale i přísun větší životní energie.

Jak vybírat potraviny a na co si dát pozor

U celiakie je bezlepková dieta jediné řešení, jiný lék na ni bohužel neplatí. Doporučit lze potraviny výrobců, kteří zaručují testování svých produktů na přítomnost lepku. I zde platí vyhýbat se průmyslově vyráběným potravinám s mnoha umělými přísadami a dát přednost zdravým základním surovinám, jako jsou pohanka, jáhly, červená čočka a další. Sehnat kvalitní bezlepkové potraviny vyžaduje sice více úsilí a zkušeností, ale budiž útěchou, že se situace neustále zlepšuje.

Ve Starém Městě vzniká nový bezlepkový mlýn

Jedním z výrobců, kteří nabízejí hodnotné potraviny bez lepku a ještě navíc v kvalitě bio je společnost PRO-BIO, s. r. o., ze Starého Města pod Sněžníkem. V loňském roce zahájila firma provoz bezlepkové balírny a letos na jaře spouští zcela nový bezlepkový mlýn. Částečnou rekonstrukcí a dostavbou staré budovy bývalé textilky vzniká moderní provoz, který je určen pouze pro zpracování bezlepkových surovin. Oddělení výroby zamezujeme jakémukoliv styku bezlepkových potravin s lepkem a jejich případné kontaminaci.

Kvalita a bezpečnost na prvním místě

Společnost PRO-BIO, s. r. o., své produkty testuje pomocí vysoce citlivé imunochemické metody „ELISA gliadin test“. Testy projde každá vstupní surovina a následně i finálně zpracovaný výrobek z mlýna. Výroba je zcela transparentní a každý produkt má svůj dohledatelný původ. Díky vlastní laboratoři je firma schopna případné nedostatky okamžitě podchytit. Bezlepkovost svých produktů deklaruje logem „BEZ LEPKU“, což zákazníkům usnadňuje jejich výběr. V současné době obsahuje sortiment PRO-BIO, s. r. o., více než 300 bezlepkových produktů z pohanky, jáhel, rýže, kukuřice či luštěnin a dalších plodin.

Více na www.probio.cz

Tip: Nápomocná vám může být kniha výživové poradkyně Mgr. Zuzany Kobíkové – Vařím s láskou: bez lepku, mléka a vajec. Najdete v ní rady a tipy i pro začátečníky a spoustu inspirativních receptů na polévky, hlavní jídla, saláty i dezerty. www.varimslaskou.cz

Recept z knihy Zuzany Kobíkové - Vařím s láskou: bez lepku, mléka a vajec

Pohanka s červenou cibulí a kukuřicí / 4 osoby, čas 25 min
2 hrnky Pohanky loupané (kroupy) BIOHARMONIE (350 g), 4 lžíce oleje (25 g), 200 g sterilované či mražené kukuřice, 3 červené cibule nakrájené nahrubo na půlměsíčky (300 g), česnek, sůl, mletý kmín, saturejka, majoránka

Na pánvi rozehřejeme olej, zpěníme na něm červenou cibuli nakrájenou na půlměsíčky a restujeme, až zesklovatí. Přidáme kukuřici a za stálého míchání pečeme asi 10 minut. Dochutíme solí, mletým kmínem a saturejkou.

Pohanku propláchneme a vložíme do hrnce. Přidáme lžíci majoránky nebo saturejky, 2–4 stroužky česneku nakrájeného na plátky, osolíme a zalijeme vařící vodou. Minutu povaříme. Pak hrnec přikryjeme a necháme pohanku 20 minut „dojít“, až se voda vsákne a pohanka je měkká. Takto si pohanka uchová své léčivé účinky. Případně dochutíme solí a ihned podáváme.

Když jsem byla malá, chtěla jsem zachránit před vyhynutím ohrožené nosorožce v Africe. To se mi nepodařilo, tak teď zachraňuji přírodu a lidské zdraví pomocí biopotravin. Ve firmě PROBIO mám na starosti propagaci, komunikaci s médii, psaní článků a recepty. Občas mě můžete slyšet v rádiu vyprávět o zdravých potravinách nebo vidět vařit v televizi.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné