Bulgur – chutné jídlo za dvacet minut. Ideální na cesty

Bulgur je pro mě velkým letním pomocníkem. Jeho vaření vám nezabere více než 20 minut a vykouzlíte z něj nepřeberné množství variant studených, teplých, slaných i sladkých pokrmů vhodných na horké letní dny. Základní příprava je tak nenáročná, že ji snadno zvládá i má šestiletá dcera.

Bulgur – chutné jídlo za dvacet minut. Ideální na cesty

Exotický původ

Původně je bulgur typickým pokrmem středomořské a orientální kuchyně, kde se využívá k přípravě řady tradičních oblíbených jídel. Vyrábí se z pšeničného zrna tradiční zpracovatelskou technologií, která je známá více než 4 000 let. Pšenice se nejdříve aktivuje vodou a teplem, nechá se částečně naklíčit, čímž vznikají v zrnu enzymy, škrob se mění na jednodušší cukr a zrno se stává biologicky aktivním. Dále se zrno párou vysuší, pak se hrubě drtí a třídí. Tak vzniká lehce stravitelný a nutričně velmi bohatý produkt.

Na chatu i do kempu

Bulgur je ideální surovinou na cestování a „vaření v terénu“, kde vás dostatečně zasytí a dodá energii i bez zdlouhavých příprav. Pokud bulgur vaříte samostatně, použijte 1 díl bulguru na 2 díly vody. V osolené vodě vařte bulgur pod pokličkou asi 2 minuty (bez míchání) a potom nechte „dojít“ ještě asi 15–20 minut pod pokličkou.

Bulgur pokaždé jinak

V kuchyni jej využijete buď samostatně jako přílohu k masovým či zeleninovým směsím a omáčkám, nebo jako základ pro přípravu dalších pokrmů. Běžně ho lze přidávat do polévky jako zavářku, do nádivek, salátů, rizota, karbanátků, knedlíčků či složitějších vydatných zapékaných pokrmů. Výborný je v kombinaci s luštěninami, například loupanou červenou čočkou či cizrnou. A zejména děti ocení jeho variantu na sladko s rozinkami, oříšky, medem a kousky čerstvého ovoce.

Na dobré trávení

Pro bulgur je typická jemně oříšková chuť a obilninová vůně. Oceníte jeho vysoký obsah vlákniny a nízký obsah tuku, což ho řadí k potravinám vhodným i pro přípravu dietních nebo vegetariánských pokrmů. Pro svou nenadýmavost a lehkou stravitelnost jej můžete podávat i menším dětem.

Recepty:

letni-bulgurovy-salat.jpg

Letní bulgurový salát / Počet porcí 4, doba přípravy 45 minut a 1–2 hodiny chlazení

Osvěžující chladivý salát vhodný na horké letní dny.

  • 1 šálek bulguru BIOHARMONIE
  • 1 lžička soli
  • 1/3 šálku nasekané červené cibulky
  • 1 červená nakrájená paprika
  • 1 menší nakrájená okurka
  • 1/2 šálku nasekaného čerstvého kopru
  • 1/3 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 1 plechovka sterilované cizrny BIOLINIE
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička cukru

Bulgur připravte v poměru 1 : 2 (bulgur : voda). Zalijte vařící vodou, přidejte sůl a kapku oleje. 2 minuty povařte a pak nechte pod pokličkou 20 minut dojít. (Ideální je připravit si bulgur předem a použít do receptu již vychladlý.)

Mezitím připravte zeleninu, vložte do mísy a smíchejte dohromady. Přidejte uvařený vychladlý bulgur, dochuťte solí, pepřem a bylinkami, zalijte olivovým olejem a citrónovou šťávou. Řádně vše promíchejte a nechte ještě asi 1–2 hodiny odložené v lednici. Podávejte chlazené.

vegetarianska-musaka-s-bulgurem--kopirovat-.jpg

Vegetariánská musaka s bulgurem / Počet porcí 4, doba přípravy 45 minut a 40 minut pečení

Vegetariánská varianta tradičního řeckého pokrmu. Bulgur zde nahrazuje mleté maso. Příprava je sice trochu delší, ale výsledek stojí za to. Exotický pokrm s vůní a chutí orientálního koření vás nezklame.

  • 3 lilky pokrájené na tenká kolečka
  • 3 lžíce olivového oleje BIOLINIE
  • 2 šálky nasekané cibule
  • 4 prolisované stroužky česneku
  • 1/2 šálku bulguru BIOHARMONIE
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • 1/8 lžičky mletého hřebíčku
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 2 lžičky čerstvého nasekaného oregana
  • 1 plechovka loupaných sekaných rajčat BIOLINIE
Na bešamel:
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce pšeničné mouky jemně mleté BIOHARMONIE
  • 1 šálek mléka
  • 1 šálek nastrouhaného parmezánu
  • sůl
  • 1 ušlehané vejce
  • 1 šálek strouhaného tvrdého sýra (typu eidam či vydatnější čedar)

Připravte si větší plech, pokapejte olivovým olejem a rozložte na něj rovnoměrně kolečka lilků. Lilky si předpečte v troubě při 180 °C asi 20 minut.

V pánvi mezitím nechte na oleji zpěnit cibulku, přidejte prolisovaný česnek a společně asi 5 minut míchejte na mírném ohni. Přidejte bulgur (nevařený) a nechte dalších 5 minut osmažit společně s česnekem a cibulí. Přidejte mleté koření, sekaná rajčata, sůl a řádně promíchejte. Pak přilijte zeleninový vývar a vařte asi 20 minut na mírném ohni. Občas zamíchejte.

Příprava bešamelu:

Zatím, co se vaří bulgur, v kastrole rozpusťte na mírném ohni máslo a postupně za stálého míchání pomalu přisypávejte mouku. Pak přilijte postupně mléko a stále míchejte, aby se bešamel nepřipaloval a byl vláčný bez hrudek. Vařte asi 5 minut, dokud nevznikne hustá jemná konzistence. Na závěr přidejte sůl a nastrouhaný parmezán. Odstavte z ohně a vlijte rozšlehané vejce. Vše řádně promíchejte.

Připravte si zapékací nádobu a vymažte ji olejem. Postupně od ní vložte lilky, bulgur i bešamel – tímto způsobem:

Polovinu lilku vložte na dno nádoby. Na něj navršte směs bulguru a tu přikryjte zbylou polovinou lilků. Nakonec přelijte bešamelem, posypte strouhaným eidamem a pečte asi 40 minut, dokud není povrh krásně křupavý a zlatavý.

Ihned podávejte. Nejlépe chutná s čerstvým zeleninovým salátem.

Tip: Turecký Bulgur BIOLINIE

typický pokrm Středního Východu. Vychutnejte si exotickou chuť s osvěžujícími lístky máty. Jeho přípravu zvládnete během 15 minut.

Když jsem byla malá, chtěla jsem zachránit před vyhynutím ohrožené nosorožce v Africe. To se mi nepodařilo, tak teď zachraňuji přírodu a lidské zdraví pomocí biopotravin. Ve firmě PROBIO mám na starosti propagaci, komunikaci s médii, psaní článků a recepty. Občas mě můžete slyšet v rádiu vyprávět o zdravých potravinách nebo vidět vařit v televizi.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné