BRŠLICE KOZÍ NOHA

Bršlice kozí noha trápí nejednoho zahrádkáře. Pokud se někde usídlí, jen velmi těžko se s ní bojuje. Proč s ní ale bojovat, když tak báječně chutná? Dnes jsem pro vás sepsala návod, jak si bršlici uchovat do zásoby na celý rok, a dva recepty, co z ní pak následně připravovat. Rozhodně se ale neomezujte jen na moje recepty a experimentujte. S bršlicí to jde velmi snadno. Má specifickou, velmi příjemnou chuť, na kterou si rychle zvyknete.

BRŠLICE KOZÍ NOHA

Na co všechno bršlice pomáhá? Bylinka je výrazně močopudná. Pomáhá tedy mimo jiné čistit krev. Umí tlumit i křeče v břiše a harmonizuje práci střev. Dříve se používala také k léčbě otoků včetně těch alergických. Naše babičky používaly horké kašovité obklady z listu bršlice na bolavé klouby.

Nyní je ideální čas na sběr bršlice. Lístky jsou mladé a šťavnaté. Svou šťavnatost a lahodnou chuť bršlice ztrácí tím, že listy rostou a tmavnou. Nicméně pokud je pokosíte uprostřed léta, opět vyrazí nové, které lze použít v kuchyni.

Bršlicový špenát do zásoby

Většina z nás zná špenát (krém) kopřivový jako alternativu k tomu klasickému. Ovšem já nedám dopustit ani na ten z bršlice. Je velmi chutný. Následující množství si upravte podle toho, jak velké zásoby na zimu si do mrazáku budete chtít připravit. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že je lepší větší než malé množství.

Natrhejte mladé listy bršlice asi do 5 litrového hrnce. Klidně je při sbírání stlačte a přineste domů opravdu všechno, co se vám do něj vejde. Doma listy vyndejte do mísy a spařte horkou vodou. V hrnci na přepuštěném másle nebo olivovém oleji (případně kombinaci) osmahněte 3 větší, na kostičky nakrájené cibule. Přidejte prolisované stroužky z celé paličky česneku rozetřené se solí. Orestujte a přidejte slitou bršlici, osolte a zaprašte 3 lžícemi hladké mouky. Přilijte trochu vody a asi 5 minut poduste pod pokličkou.

Volitelné: Na závěr přidávám i 250 ml smetany. Používám rostlinnou (ovesnou nebo mandlovou), ale můžete použít i klasickou.

Nyní se rozhodněte, jak budete špenát po vyndání z mrazáku používat, a podle toho jej rozmixujte na hladko ponorným mixérem, nebo nechte tak, jak je. Použití najde všude tam, kde jste zvyklí používat klasický špenát.

Zapečená quinoa s bršlicí

4 osoby, 60 minut

150 g bílé quinoy

2 hrsti mladých listů bršlice

2 velká cibule

5 stroužků česneku

150 g žervé (kozí nebo kravské)

máslo na vymazání formy

sůl

olivový olej

Pro tento recept se hodí pouze bílá quinoa, protože černá i červená zůstane po uvaření více sypká a nespojí se. Quinou nejprve důkladně propláchněte v horké vodě, čímž ji zbavíte hořkosti. Poté ji zalijte zhruba dvakrát tak velkým množstvím vody a přiveďte k varu. Vařte na mírném plameni 15 minut. Odstavte a nechte ještě pod pokličkou 5 minut dojít.

Připravte si směs z bršlice: Nasekejte ji na hrubo a orestujte na olivovém oleji spolu s nakrájenou cibulí na měsíčky a plátky česneku. Směs osolte a smíchejte s žervé.

Vymažte střední zapékací mísu nebo dortovou formu máslem. Dolů dejte uvařenou quinou, kterou ještě promíchejte s cca ½ dcl horké vody. Navrch dejte připravenou směs a dejte péci do předehřáté trouby na 160 °C na 15 minut.

Troubu vypněte a nechte ještě 20 minut dojít. Quinoa tak krásně ztuhne.

TIP: Doporučuji podávat s jogurtem nebo česnekovým dresinkem a zeleninovým salátem.

Pohankové palačinky s bršlicí

4 osoby, 20 minut (doba bez přípravy špenátu)

150 g hladké pohankové mouky

1 vejce

300 ml mléka nebo rostlinného nápoje

špetka soli

přepuštěné máslo na potírání pánve

200 g ovčího čerstvého sýra

300 g bršlicového špenátu z úvodu bez smetany (nemusí být rozmixovaný)

Všechny ingredience smíchejte dohromady a vytvořte hladké těstíčko. To nechte zhruba 5 minut odpočinout. Poté potřete rozpálenou pánev přepuštěným máslem a smažte jednotlivé palačinky po obou stranách.

Nakrájejte ovčí sýr na malé kostičky a smíchejte s bršlicovým špenátem. Směsí naplňte palačinky a podávejte.

TIP: Palačinky pak ještě můžete zabalit do alobalu a zapéct v troubě při 180 °C po dobu zhruba 15 minut. Já jsem tento recept připravovala minulý rok na dovolené na Slovensku v horách – proto ten ovčí sýr. Udělala jsem si je večer a zabalila do alobalu. Ráno jsme je rozpékali v ještě teplém popelu po nočním táboráku k snídani.

Zuzka naskočila do projektu s názvem Pravý domácí ještě předtím, než vůbec vznikl. Nejdříve měla na starost naši fanouškovskou základnu na facebooku, kterou vypiplala a věnovala jí péči. Zkusila si i psát a zalíbilo se jí to. Do budoucna by chtěla psát víc. Zajímá se o témata jako jsou udržitelné stavitelství, permakultura, přirozené porody, divoké bylinky, zdravé a udržitelné stravování, přirozená péče o děti a techniky duševního rozvoje.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné