4x recept s dýní Hokaido

Dal by si někdo výbornou DÝNI HOKAIDO?

4x recept s dýní Hokaido

Oranžovou barvu má nejraději náš syn. Proto mě ani nepřekvapuje, že stejně tak jako pomerančové kalhoty do školy, všechny zmenšené modely popelářů či svítivý zvýrazňovač, kterým se dá vybarvit zapadající slunce, si oblíbil i zářivou polévku připravenou z dýně a kari. Ostatně ta chutná doma nám všem.

Původně se dvěma KÁ

Dýně Hokaido pochází z Nové Anglie, ale už od pradávna se pěstuje na Dálném východě. Její název je odvozen od sopečného japonského ostrova a správně se píše se dvěma K. Z Japonska se tato odrůda dýně dostala do Ameriky, kde je v současnosti velmi hojně pěstována. Svou oblibu si Hokaido našla i v Čechách. Možná nejen pro svou lahodnou, lehce oříškovou chuť a pozitivně laděnou barvu, ale třeba i díky tomu, že se před přípravou nemusí loupat a dá se jíst i syrová!

Pro děti i dospělé

Dýně Hokaido je zdravá. Čím je oranžovější, tím více betakarotenu v sobě skrývá. Pochlubit se může i vysokým obsahem živin a minerálních látek, vitaminu B1, B2, B3, draslíku, vápníku, hořčíku či fosforu a také vlákniny. Jistě dokáže obohatit jídelníček nás všech, velmi doporučovaná je však její konzumace osobám s nemocným srdcem, potížemi se žaludkem, slezinou nebo slinivkou břišní. Dýňová semínka navíc dokáží zmírnit i potíže s prostatou. Obsah sodíku v dužině Hokaido je velmi nízký, proto si ji mohou dopřávat i pacienti s poruchami krevního tlaku či funkcí ledvin. Díky svým močopudným a žlučopudným účinkům pomáhá dýně i proti roupům a škrkavkám.

Menší než ostatní příbuzné

Dýně Hokaido nemusí být jen tmavě oranžová, její druhý druh má slupku světle zelenou, dužninu pak mají oba typy stejnou – vždy měkkou a oranžovou. Plody jsou kulovitého až zploštělého tvaru, měří v průměru kolem dvaceti centimetrů, a pokud je tato odrůda dýně zralá, váží od 0,7 do 2,5 kg a měla by být pevná, hladká a sytě zbarvená. Taková Hokaido chutná sladce, po ořeších či pečených kaštanech. Nedozrálé ani staré dýně nejsou dobré, proto se vyplatí věnovat výběru patřičnou pozornost.

Výborná i do zásoby

Dýně nemá vysoké nároky na pěstování, bát se jich nemusí ani začátečník. Odměna v podobě úrody je hojná a chutná. Semínka je možné nechat noc před výsadbou namočená na talířku s vodou, klíčí pak v záhonu rychleji. Předpěstovat se dají ale už v dubnu, větší semena se sází do květináčů po třech, písčitou půdu je třeba udržovat vlhkou a květináč umístit na teplé místo. Do zahrady se výhonky přesazují zpravidla ve druhé polovině května do hloubky tří centimetrů a v rozestupu jeden metr od sebe. Sklízíme na sklonku léta a na podzim. Dýně je možné skladovat až do dubna následujícího roku, potřebuje suchý sklep. Čím déle se dýně skladuje, tím vyšší je pak její obsah vitaminů a cukru.

Zdravé mlsání i plnohodnotné menu

V kuchyni se dýně Hokaido neztratí. Milují ji nejen vegetariáni, hodí se do spousty receptů, dodává pokrmům lahodnou a jemnou chuť, příjemnou barvu i vůni. Asi nejvíce receptů jsem vyzkoušela na dýňovou polévku, až se u nás ustálil ten uvedený na protější straně. Z dýně se dá připravit ale i rizoto, kaše, sladký koláč, dětský příkrm nebo placičky. Vynikající jsou i nápadité zeleninové směsi či omáčky na indický způsob a za vyzkoušení stojí i chipsy pečené v troubě. Upéct se dají i semínka, která nejdříve usušíme a lehce osolíme. Zobat se dají večer u vína nebo dopoledne v práci. Zdravé pro mozek a dobré na linii.

Tip: Dýně se dá i zavařit.

Recepty:

Dýňová polévka

Na 4 porce:

1 dýně Hokaido, pokrájená na kousky

1 větší brambora, pokrájená na kostky

1 cibule, pokrájená nadrobno

1 stroužek česneku, rozmělněný

1 l zeleninového vývaru

1 lžíce olivového oleje

sůl, pepř, kari

V hrnci rozpálíme olej a na něm osmahneme cibuli, přidáme česnek, pokrájenou dýni a bramboru. Lehce zasypeme kari, zamícháme a zalijeme zeleninovým vývarem. Lehce osolíme a vaříme do změknutí. Polévku po uvaření necháme chvíli vychladnout a pak ji rozmixujeme. Já mixuji někdy jen jednu třetinu, protože můj muž si na hladké krémy úplně nepotrpí. Podáváme ozdobené praženými dýňovými semínky a můžeme přelít troškou smetany. Třeba sójové.

Lehká dýňová omáčka

Na 4 porce:

1 dýně Hokaido, nastrouhaná najemno

1 hrnek mléka

1 lžíce škrobu

sůl, hnědý cukr, ocet

čerstvý kopr

Tento chutný recept mám od maminky mého muže. Příprava je snadná a výsledek překvapivý. Dýni vložíme do hrnce, zalijeme mlékem a osolíme. Povaříme „na skus“ (al dente) a přidáme škrob rozmíchaný v trošce mléka. Vše povaříme další 3 minuty a dochutíme cukrem a jablečným octem. Podáváme ozdobené čerstvým koprem, nejlépe k vařeným bramborám, větším jedlíkům můžeme přidat volské oko či pečené kuře.

Dýňové chipsy

1 dýně Hokaido

rostlinný olej

špetka mletého zázvoru

Příprava je velmi jednoduchá. Dýni nakrájíme na půlcentimetrové plátky, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem, který jsme lehce potřeli rostlinným olejem. Pečeme při 150 ˚C do změknutí a mezitím je občas otočíme. Chipsy můžeme jíst jen tak, nebo si k nim připravit jogurtový dip s čerstvými bylinkami. Hodí se i k pečené rybě.

Dýňová bábovka

3 vejce

1 bio prášek do pečiva

200 ml rozpuštěného másla

1 vanilkový cukr

250 g nastrouhané dýně

300 g polohrubé mouky

kakao

120 g hnědého cukru

Celá vejce umícháme s oběma cukry a máslem. Přidáme nastrouhanou dýni, mouku a prášek do pečiva. Umíchané těsto rozdělíme na polovinu a do jedné vmícháme kakao. Střídavě lijeme světlé a tmavé těsto do vymazané a vysypané bábovkové formy a pečeme při 180 ˚C asi 45 minut. Podáváme lehce pocukrované práškovým cukrem. Bábovka je chutná a vydrží vláčná několik dní.