Sušená rajčata, miso pasta a seitan: Tři skvělé recepty pro podzimní dny

Tentokrát vám Petr Klíma přináší menu, které určitě obohatí nejen váš podzimní jídelníček. A komě třech nových receptů se dozvíte i něco málo o surovnách, ze kterých bude vařit. 

Sušená rajčata, miso pasta a seitan: Tři skvělé recepty pro podzimní dny

V prvním receptu na lahodnou a neobvyklou polévku s fazolkami, kde se mimo jiné objevuje již zapomenutý tuřín, najdete MISO PASTU z ječmene. Miso je vyzrálý fermentovaný výrobek, ve kterém jsou obsažené sójové boby, ječné kroupy, ale také mořská sůl. Jeho původ a obliba je především v Asii, kde ho často používají do polévek, omáček, ale také do dresinků v kombinaci se zázvorem nebo třeba chilli. V poslední době se objevuje na trhu i miso od evropských výrobců, mohu vřele doporučit velice kvalitní miso z Gaskoňska v jihozápadní Francii. Miso obsahuje řadu vitamínů a minerálů, které jsou velice prospěšné pro naše trávení. Při použití je nejdůležitější ho do pokrmů přidávat až ke konci, jelikož nesmí pro zachování živin přejít varem.

Druhou surovinou, pro kterou mám vážně slabost, jsou SUŠENÁ RAJČATA. Ve světě často nazývaná sun dried nebo sun blushed tomatoes jsou původem většinou ze Středomoří. Suší se na přímém slunci, kde jim na italských či řeckých střechách k úplnému vysušení stačí i necelý týden. U nás však takové podmínky pro sušení nejsou, a proto si musíme dopomáhat domácími sušičkami. Před použitím je dobré rajčata chvíli namočit v teplé vodě, vodu z máčení však můžeme nadále použít k dochucení jídla. Skvělé jsou především do salátů, středomořských zeleninových omáček, ale také polévek. Neodolatelná jsou například jako mixovaná pasta s bylinkami, česnekem nebo chilli třeba na topinky.

Posledním poměrně často používaným polotovarem zdravé výživy je SEITAN. Tato surovina se získává z čistého lepku, přičemž obsahuje velké množství bílkovin a nahrazuje tak ve stravě maso. Při jeho výrobě se postupně z mouky vymývá škrob. Ve finální fázi vzniká měkká hmota připomínající třeba hovězí či kachní maso. Jeho výroba je poměrně pracná, a proto doporučuji seitan zakoupit, nejlépe v dochucené formě. Jeho výhodou je, že se už nemusí téměř vařit, což vám ušetří spoustu času. Používám ho rád do asijských omáček, se zelím nebo právě v kombinaci s luštěninami.

Miso polévka s tuřínem a černookou fazolí

Miso polévka s tuřínem a černookou fazolí

4-5 porcí, 45min

Opět jsem si posvítil na svůj oblíbený a znovuobjevovaný tuřín, který je nyní k dostání ve více obchodech. Tentokrát jsem ho zvolil do polévky, která se nese v asijském duchu. Chuť polévky bude hodně záviset na tom, jaký druh miso pasty zvolíte. Já si tentokrát vybral ječnou, která je průměrně intenzivní. Pokud byste však chtěli polévku bezlepkovou, zvolte třeba miso z hnědé rýže.

Ingredience: 60 g fazolí černé oko, 1 cibule, 4 lžíce slunečnicového oleje, 250 g oloupaného tuřínu, 4 lžíce ječné miso pasty (MUSO), 2 lžíce arašídové pasty, 2 lžíce mletého zázvoru, 1 lžíce strouhaného česneku, 2–3 lžíce limetky nebo citronu, jarní cibulka, čerstvá petrželka nebo koriandr

Postup: Cibuli nakrájíme na jemno a vložíme do hrnce s rozpáleným olejem. Osmažíme do růžova, vsypeme den předem namočené a propláchnuté fazole. Zalijeme 1,2 l vody a vaříme asi 20 minut, dokud nezačnou fazole měknout. Během vaření fazolí vlijeme do hrnku 1 dl vlažné vody, arašídovou pastu, miso, zázvor, česnek a rozmícháme vidličkou. Do polévky vsypeme na jemné nudličky nakrájený tuřín a povaříme asi 3 minuty do poloměkka. Odstavíme z plotny, vlijeme dochucovací směs, zastříkneme lehce citronem, pečlivě promícháme a necháme pod pokličkou asi 10 minut odstát.

Dokončení: Nakonec vsypeme na jemno nakrájenou jarní cibulku a nasekanou petrželku. Na talíři či v misce můžeme posypat na jemno nasekanou chilli papričkou tak, jak tomu je na obrázku.

Můj tip: Pokud neseženete tuřín, nahraďte ho petrželí či pastinákem, funguje hodně podobně.

Kapusta se sušenými rajčaty a praženými mandlemi

Kapusta se sušenými rajčaty a praženými mandličkami

3-4 porce, 45 min

Tento pokrm by měl sloužit jako příloha nebo teplý salát. Už jen proto, že kapusta není úplně rozvařená a na talíři zůstává lehce křupavá.

Ingredience: 2 hrsti oloupaných mandlí, hrst sušených rajčat, ½ větší kapusty včetně zelených listů, 5 lžic olivového oleje, 1 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu, 4–5 stroužků česneku
mořská sůl, čerstvě mletý barevný pepř 

Postup: Na malé pánvičce osmahneme na sucho mandličky do hněda. Sušená rajčata vložíme do misky a zalijeme 2 dl vroucí vody. Do většího hrnce s rozehřátým olejem vsypeme na hrubší proužky nakrájenou kapustu, rozmarýn a restujeme, dokud nepustí šťávu (nakrájené zelené listy necháme stranou a přidáme do pokrmu později). Postupně přidáváme nastrouhaný česnek, osolíme, opepříme a podlijeme výluhem z rajčat. Přisypeme na hrubo nasekaná rajčata a dusíme asi 10 minut. Přidáme zbytek zelených listů a opět 5 minut podusíme. Kapusta by měla být křupavá, ale ne příliš tvrdá. Dle potřeby ochutíme solí a přisypeme opražené mandličky.

Můj tip: Pokrm je možné jíst samotný s pečivem, nebo k němu můžeme podávat plněné bramborové knedlíky.

Fazole adzuki na zázvoru se seitanem

Fazole adzuki na zázvoru se seitanem

4-5 porcí, 45 min

Pokrm velice vhodný do chladivých zimních dnů – chutné a dobré fazolky adzuki společně s lehce ochuceným seitanem v pikantním strouhaném zázvoru. Opět skvostný recept, který vás v chladivých dnech vážně nadchne.

Ingredience: 180 g fazolí adzuki, 3 středně velké cibule, ½ dl slunečnicového oleje, 1 lžíce mletého římského kmínu, 3 lžíce čerstvě nastrouhaného bio zázvoru, 1 lžička rozmarýnu, 1 lžíce himálajské soli, 2 menší mrkve, hrst nakrájeného pórku, 1 balení seitanu speciál Fazole vložíme do hrnce, zalijeme vodou a uložíme na chladné místo nejméně na 12 hodin.

Postup: Cibuli nakrájíme na jemno a vložíme do hrnce s rozpáleným olejem. Osmažíme do růžova, ke konci přidáme koření se zázvorem a krátce orestujeme. (Před přidáním koření můžete ½ osmažené cibule odebrat a vmíchat ji do jídla úplně nakonec před dochucením.) Zalijeme 1,5 l vody, vsypeme scezené a propláchnuté fazole, osolíme a vaříme asi 20 minut, dokud nezačnou fazole měknout. (Do základu můžeme přidat o jednu cibuli více a před zalitím část odložit do misky. Při servírování ji pak použijeme na posyp.)
Dále postupně přidáváme na kostky nakrájenou mrkev, po dalších 5 minutách na nudličky nakrájený pórek a seitan, který také chvíli prohřejeme. (Seitan speciál obsahuje koření a sójovou omáčku, ten nám jídlo dostatečně dochutí. Můžeme ho během vaření pokrmu na chvíli upéct v troubě do křupava, je nutné ho však mírně polít olejem a posypat granulovaným česnekem.) Dbáme na to, aby při vaření bylo v jídle dost vody, pokrm by měl být mírně omáčkovitý. Na talíři posypeme nakrájenou jarní cibulkou, čerstvou petrželkou či koriandrem. Podáváme s chlebem, jasmínovou rýží nebo bramborem.

Můj tip: Pokud neseženete seitan speciál, nakrájejte klasický seitan na nudličky, posypte zlehka sušeným česnekem, uzenou paprikou, zalijte sójovou omáčkou, trochou oleje, promíchejte a chvíli zvlášť opečte v troubě.

je šéfkuchař  dejvické restaurace Countrylife.  Většinu svých životních a gastronomických zkušeností nasbíral na svých cestách, především však na britských ostrovech okolí Londýna. Svoje originální bezmasé recepty prezentuje na kulinářském blogu s názvem Greenwayfood. Několikaletou píli na poli zdravé výživy na podzim 2017 zúročil v Zeleninové kuchařce s podtitulem z farmy přímo na váš stůl. Jeho vášní je zelenina, rodina, příroda ale také fotografie jídel, kterému se snaží více porozumět a zdokonalit se v něm.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné