2x chutný recept s čočkou

Co si vzpomínám na své dětství, čočka moc nepatřila mezi oblíbená jídla. Školní jídelny nám ji předkládaly v podobě zahuštěné hmoty tzv. „na kyselo“, většinou s typickou kombinací – s vejcem či párkem. Říkala jsem si, že dnes už je určitě všechno jinak. Dcera má čočku ráda, doma z ní připravujeme lehké polévky, různé náplně a pomazánky. Od mé školní docházky uplynulo čtvrt století, do školy začala chodit moje dcera a já brzy zjistila, že školní jídelny se v tomto ohledu někde „zasekly“. Už po pár dnech se na jídelníčku objevila stará známá – čočka na kyselo ve své obvyklé podobě a kombinaci. Oběd jsme odhlásily a čočku si uvařily doma samy tak, aby nám chutnala.

2x chutný recept s čočkou

Odkud se vzala

Původ čočky nalezneme v Asii, kde je pěstována více než 4 000 let. Odtud se dovážela do Egypta, kde se z ní stal pokrm bohatých vrstev, a postupně se rozšířila do Evropy. Čočka bývala běžnou součástí jídelníčku našich předků, kteří z ní připravovali různé kaše. Semena čočky mají různou velikost i barvu a každý druh se hodí k jinému kuchařskému využití.

Zkuste čočku červenou

K nejlépe stravitelným druhům patří čočka červená. Ve své loupané podobě je navíc i velmi rychlá na přípravu, nemusí se předem namáčet a uvařená je za 15 minut. Vzhledem k chybějící slupce nezpůsobuje nadýmání. V suchém stavu má výrazně oranžovou barvu, která po uvaření vybledne a mění se na tmavě žlutou. Při delším vaření se většinou zcela rozpadne a je proto vhodná především do polévek, kaší, pomazánek a jídel typu „dhal“. Dhal je oblíbený indický pokrm – hustá kaše s exotickým kořením a bylinami. Z červené čočky připravíte i výborné smažené kuličky či karbanátky a náplně do pita chlebů.

Chutná i malým dětem

Díky svým vlastnostem je červená loupaná čočka ideální luštěninou i pro malé děti. S čočkovými příkrmy můžete začít už od 8. měsíce. Dětem navíc obvykle velmi chutná a vzhledem k její kašovité konzistenci ji už nemusíte dále mixovat.

Nutriční bomba

Čočka je přímo zásobárnou kvalitních rostlinných bílkovin, vitamínů skupiny B, fosforu, hořčíku, vápníku a železa. Obsažené železo přispívá ke zlepšení krvetvorby, proto je čočka vhodnou potravinou proti vzniku anémie. Železo využijeme ještě lépe, když k čočkovému pokrmu přidáme nějakou potravinu s obsahem vitamínu C, například v podobě několika kapek citrónové šťávy či čerstvé nebo kysané zeleniny. Říká se o ní, že je i výborným prostředkem proti neurózám, depresím a stresu.

Pro speciální diety

Protože má čočka velmi nízký glykemický index, doporučuje se při prevenci cukrovky či obezity. Po její konzumaci zůstává hladina cukru dlouhou dobu stabilní, což navozuje dlouhodobější pocit sytosti. Čočka je přirozeně bezlepková, a proto ji využijí i celiaci a jedinci s alergií na lepek.

Dhal z červené čočky/počet porcí: 6, příprava: 50 minut

  • 1 větší cibule
  • 2 větší mrkve
  • 4 menší brambory
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 šálku (60 ml) olivového oleje BIOLINIE
  • 1 PL kari koření
  • 400 g fazole červené sterilované BIOLINIE
  • 400 g rajčata loupaná sterilovaná BIOLINIE
  • 1 šálek (200 g) červené čočky BIOHARMONIE
  • 2 lžíce vinného octa
  • hrst nasekané petrželky
  • jogurt řeckého typu na ozdobení

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Pomocí drátěnky očistěte brambory a mrkev a nakrájejte je na kostky o velikosti 1 cm. Připravenou zeleninu vložte na pánev s rozehřátým olejem a za občasného míchání restujte 10 minut. Mezitím sceďte a propláchněte fazole, sceďte a nakrájejte rajčata, oloupejte a protlačte česnek. Fazole, rajčata, česnek, červenou čočku a kari přidejte do směsi, dobře promíchejte a zalijte 750 ml vařící vody. Vařte cca 20 minut – nejprve pod pokličkou, ke konci ji odkryjte, aby se odpařila přebytečná voda. Do hotového pokrmu zamíchejte nasekanou petrželku. Podávejte v miskách zdobené jogurtem. Vhodnou přílohou je pita chléb.

Pikantní dýňová polévka s červenou čočkou/počet porcí: 8, doba přípravy: 50 minut
  • 2 menší dýně Hokaido (1,2 kg)
  • 1 šálek (200 g)červené čočkyBIOHARMONIE
  • 2 lžíce olivového oleje BIOLINIE
  • 1 větší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 kostka zeleninového bujónu BIOLINIE
  • 3ČL mletého kmínu
  • 2 ČL mletého koriandru
  • 1/2 ČL mletého chilli
  • 1/2 ČLmleté kurkumy
  • sůl, případně pepř

Čočku propláchněte v sítku pod studenou tekoucí vodou. Cibuli nakrájejte nadrobno, vložte do rozpáleného oleje a restujete za občasného míchání cca 5 minut. Mezitím si nakrájejte dýně na kostky. Do osmažené cibulky přidejte utřený česnek,kmín, koriandr, chillia kurkumu a restujte asi 30 vteřin. Přidejte čočku a dýni a důkladně promíchejte. Nakonec přidejte 1,5 litru horké vody s bujónem. Přiveďte k varu, snižte teplotu a za občasného míchání vařte pod pokličkou cca 15 minut. Nakonec polévku dle chuti dosolte a rozmixujte tyčovým mixérem. Můžete podávat posypané nasekanou petrželkou, opraženými dýňovými semínky nebo lžící zakysané smetany.

Když jsem byla malá, chtěla jsem zachránit před vyhynutím ohrožené nosorožce v Africe. To se mi nepodařilo, tak teď zachraňuji přírodu a lidské zdraví pomocí biopotravin. Ve firmě PROBIO mám na starosti propagaci, komunikaci s médii, psaní článků a recepty. Občas mě můžete slyšet v rádiu vyprávět o zdravých potravinách nebo vidět vařit v televizi.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné