Zavařujte zeleninu jako Zuzka. 3 tipy na zdravou konzervaci.

Každý rok se to opakuje. Každý rok se v jednom období urodí velikánská kupa zeleniny. A když myslím kupa, tak vůbec nepřeháním. Ti, co boří ruce do půdy na své zahrádce, ví, o čem mluvím. Cukety, rajčata, dýně, papriky, bylinky, fazolky, cibule… Jde z toho hlava kolem. Jak to všechno uchovat na zimu? Prozradím vám pár svých tipů, které jsou jednoduché. Během zimy pak máte kam sáhnout. Navíc často právě takto zavařenou zeleninu ráda dávám jako dárečky, když jedu někam na návštěvu.

Zavařujte zeleninu jako Zuzka. 3 tipy na zdravou konzervaci.

Nakládané jalapeños
Jalapeño [chalapeňo] papričkám se u nás na zahradě opravdu daří. Začala jsem je nakládat do sladkokyselého nálevu. Je to parádní doplněk k mexické kuchyni, ale i ostatním jídlům pro všechny, kteří mají rádi pálivé.

  • 500 g jalapeño papriček
  • 800 ml vody
  • 240 ml jablečného octa
  • 80 g cukru
  • 40 g soli
  • 4 hřebíčky
  • 5 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 4 snítky rozmarýnu

Papričky nakrájejte na kolečka. Jádřince nevyndávejte, pouze uřízněte stopky. Pokud máte citlivější kůži, vezměte si rukavice. ;-) Z větvičky rozmarýnu otrhejte lístky. Napěchujte papričky do skleniček a přidejte vždy pár lístků rozmarýnu. Všechny ostatní suroviny smíchejte a přiveďte k varu. Ihned vlijte do skleniček, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Prozradím vám jeden fígl. Skleničky ještě zavařuji v myčce na nádobí. Dám je do myčky dnem vzhůru. Pustím program na 70 °C a nechám ho proběhnout. Tabletu samozřejmě nepřidávám. Skleničky v myčce nechám vychladnout.

[time-restrict on="2019-08-07"]

A co rajčata, cukety, lilek, bylinky?

Každý rok si připravuji směs zeleniny, bylinek a luštěnin. Mám tak do zásoby připravené jídlo téměř hotové. Luštěniny přidávám proto, že jídlo je pak téměř kompletní a často stačí přidat jen těstoviny, rýži nebo čerstvou zeleninu. Také se mi osvědčilo zeleninu předem opéct a smíchat s rozvařenými a rozmixovanými rajčaty.

Zkuste třeba kombinace: Pečené cukety, cibule, česnek, lilek, petrželka + uvařená cizrna + rajčatová omáčka Rajčatová omáčka, česnek, plátky jalapeño papriček, pažitka + uvařená bílá fazole Rajčata, cibule, dobromysl, petrželka, kapari

Horké naplňte do skleniček, zavíčkujte a zavařit můžete opět v myčce viz návod výše.

Zavařování ovoce se solí

Tak jsem si jednou na Facebooku přečetla, že moje kamarádka Lucka nabízí třešně, které nestíhají sklízet. Druhý den jsem pro ně sjela a domů si odvezla plný košík. Jednu půlku jsme snědli jen tak a z druhé jsem zkusila džem jen se solí. Fakt to funguje!!! Nepřidala jsem jediné zrnko cukru a džem je sladký a pikantní. Skvěle vynikne chuť ovoce. Třešně už asi neseženete, ale pokud se ještě dostanete k nějakému sladkému ovoci, zkuste to také.

Na zhruba 4 kila ovoce jsem dala 2 lžičky soli a vařila tak dlouho, než se rozvařilo a výrazně zredukovalo. Ovoce jsem rozmačkala a ihned ho nandala do čistých lahviček a obrátila dnem vzhůru. Toť vše. Zavařit můžete opět v myčce viz návod výše.

[/time-restrict]

Tyto i další recepty najdete na stránce www.varenipodlezuzky.com nebo na: www.facebook.com/varenipodlezuzky

Celý článek vyšel v Pravém domácím časopisu č. 2018/08

jako součást hlavního tématu čísla Zavařování

Přečíst/koupit v digitální podobě

V papírové podobě k zakoupení u České pošty:

Tel: 800 300 302 nebo e-mail: postabo.prstc@cpost.cz​

Zuzka naskočila do projektu s názvem Pravý domácí ještě předtím, než vůbec vznikl. Nejdříve měla na starost naši fanouškovskou základnu na facebooku, kterou vypiplala a věnovala jí péči. Zkusila si i psát a zalíbilo se jí to. Do budoucna by chtěla psát víc. Zajímá se o témata jako jsou udržitelné stavitelství, permakultura, přirozené porody, divoké bylinky, zdravé a udržitelné stravování, přirozená péče o děti a techniky duševního rozvoje.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné