Sbíráme divoké byliny: Kostival

Co vás prvního napadne v souvislosti s kostivalem? Asi mastička, že? Mě taky. I když moje cesta k ní byla poměrně dlouhá, což ostatně uvidíte dále. Možná vás ale nenapadlo, že se dá kostival i jíst. Připravíme si z něj japonskou tempuru a sýrové balíčky. V literatuře se dočtete, že kostival obsahuje do určité míry nebezpečné látky (alkaloidy), proto se také nedoporučuje dlouhodobé podávání nebo jednorázově velké dávky. U kostivalové masti či oleje nebo občasné pochoutky z listů se ale určitě nemusíte ničeho obávat.

Sbíráme divoké byliny: Kostival

V přírodě se prý nedá najít nic lepšího na zlomeniny, pohmožděniny a bolavé klouby. Pro léčebné účely se používá především kořen, ale můžete využít i listy, které mají sice slabší účinek, ale jsou lépe dostupné. Kořen se sbírá zjara, když vyrazí první listy, nebo naopak na podzim (září nebo říjen). Listy od května do srpna. Vnitřně se kostival podává například při žaludečních vředech. Pomáhá prý i při hemeroidech a kožních zánětech.

Kostivalová mast nebo olej

V tomto případě vám dám návodů hned několik, protože jsem sama při přípravě hodně dlouho experimentovala a nevím, co bude vyhovovat vám. Nejdříve jsem zkusila mast z vepřového sádla. Jeho vůně mi ale byla tak nepříjemná, že jsem mast rozdala. Už když jsem ji připravovala, říkala jsem si, že je to asi blbost, když vlastně maso nejím, ale ve starém herbáři jsem našla recept, a tak jsem se do toho přesto pustila:

Čistý kořen nakrájíme na tenké plátky. Ve vodní lázni rozpustíme požadované množství sádla tak, aby byl kořen potopen. Přidáme trochu včelího vosku a necháme do druhého dne odstát při pokojové teplotě. Druhý den sádlo s kořenem opět rozpustíme a přecedíme přes plátno. Takto získanou tekutinu necháme v chladu a temnu ztuhnout. Tam také mast uchováváme.

Ale jak jsem říkala, vůně mi nebyla vůbec příjemná, a navíc jsem se dočetla, že sádlo ucpává póry. A tak jsem se jala hledat jiné možnosti. Zjistila jsem, že jako základ jde použít kokosový olej nebo kakaové máslo. Těchto surovin mi ale zase bylo líto, a proto jsem zkusila obyčejný olej. Na workshopu u Evy Francové alias Kuchařky ze Svatojánu jsme vyráběli pleťový bylinkový olej, tak proč nezkusit stejný postup i na ten z kostivalu. Nasbírejte listy nebo nakrájejte čistý kořen a naložte jej do slunečnicového oleje (já použila panenský za studena lisovaný). Zavíčkovanou skleničku zahřívejte zhruba půl hodiny ve vodní lázni a pak nechce směs 10 dní za oknem. Poté přeceďte přes plátýnko a skladujte v chladu a suchu.

Kostivalová tempura

10 listů kostivalu

50 g hladké pšeničné mouky

50 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky

2 vejce

200 ml ledové sycené minerálky

slunečnicový nebo podzemnicový olej na smažení

sůl

Všechny ingredience rozšlehejte na těstíčko. Připravte si pánev a na ní rozpalte olej. Listy namáčejte v těstíčku a zprudka osmažte do zlatava a křupava.

TIP: Podávejte s rýži pokapanou sójovou omáčkou. Ozdobit ji můžete květy kostivalu.

Kostivalové sýrové balíčky

Žádná z planých bylinek zatím neměla tak krásně dlouhé a velké listy, a tak mě napadlo, že by byla škoda nepoužít právě listy kostivalu a něco do nich nezabalit.

Já jsem použila čerstvý kozí sýr s fetou, který jsem promíchala s květy kostivalu a česnekem. Výsledek mě ohromil.

Jak na to? Nejdříve si připravte sýrovou směs. Sýry nastrouhejte nebo nadrobte a smíchejte s bylinkami, ochuťte česnekem, případně dosolte podle druhu použitého sýra. Feta byla sama o sobě už dost slaná.

V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a na krátko do ní namočte listy kostivalu. Změknou a dá se s nimi pak dobře pracovat. Zabalte do 2 listů křížem sýrovou směs. Balíček můžete zavázat pažitkou. Vypadá to obzvláště pěkně. Takto připravené balíčky ještě zapečte v troubě v zapékací misce zhruba 15 minut na 190 °C. Podávejte s kváskovým chlebem.

TIP: Do listů můžete zabalit i měkký zrající sýr s ušlechtilou plísní na povrchu (camembert, hermelín apod.)

Zuzka naskočila do projektu s názvem Pravý domácí ještě předtím, než vůbec vznikl. Nejdříve měla na starost naši fanouškovskou základnu na facebooku, kterou vypiplala a věnovala jí péči. Zkusila si i psát a zalíbilo se jí to. Do budoucna by chtěla psát víc. Zajímá se o témata jako jsou udržitelné stavitelství, permakultura, přirozené porody, divoké bylinky, zdravé a udržitelné stravování, přirozená péče o děti a techniky duševního rozvoje.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné