Rozhovor: Renata Čiháčková - Brána ke zdraví

Paní Renata se otočila o 180 stupňů jednak oborem, v němž podniká, protože původně měla být něčím jiným než šéfkou prodejen se zdravou výživou. Ale velký obrat proběhl také kolem ní. Když před lety začínala s prodejem zdravých potravin, byla spíše raritou. Ale vytrvala a po letech si může užívat, že povědomí o zdraví se ve společnosti rapidně mění a obchody, jako je Renatina Brána ke zdraví, zažívají zasloužený boom a zájem zákazníků…

Rozhovor: Renata Čiháčková - Brána ke zdraví

Nejdříve snila o vlastním módním salonu (však má také oděvnické vzdělání) nebo o prodejně květin. Život ji ale vedl jinými cestami. Společně s manželem během devadesátých let využili příležitost absolvovat řadu kurzů o zdravém životním stylu a vaření, což ji velice zaujalo. „Pochopila jsem, že lidské tělo je Boží dar a my bychom se o něj měli starat. Ve zdravém těle sídlí zdravý duch,“ vysvětluje. A tak udělala radikální změny v jídelníčku celé rodiny. „Zpočátku to ode mě asi bylo docela násilné, ale zavčas jsem zjistila, že tudy cesta nevede, když jsme byli všichni odmala zvyklí na něco jiného. Zpomalili jsme a postupně jsme třeba jen přidávali do masové sekané vločky a takto jsme se časem všichni v rodině dopracovali ke zdravějšímu stravování,“ vzpomíná. A protože byla natolik plná nově nabytých znalostí a zkušeností, rozhodla se je sdílet a učinit zdravou výživu svým povoláním.

Složité začátky ji neodradily

Svůj první obchod otevřela paní Renata v Brně v roce 2001. Začátky nebyly snadné: „Bylo těžké vůbec zaplatit nájem. Potraviny jsme si museli sami shánět, neexistovaly velké distribuční firmy a pátrání po kvalitním zboží bylo složité. Navíc dříve, když lidé chodili kolem zdravých výživ, měli blok vůbec vejít dovnitř, protože se báli, že tam prodávají jenom zrní a sušené sojové maso. Ale když někdo přece jen vešel a ucítil, jak to tam hezky voní, a viděl, že jsou tam různé bylinky a sušené dobroty na váhu, pookřál a pak se vracel pravidelně,“ vzpomíná Renata. Každopádně získávat zákazníky bylo v té době svízelné, protože zdravé stravování ještě nebylo v povědomí lidí.

Po těžkých začátcích se však zdravé výživě začalo dařit. V roce 2013 se Brána ke zdraví přestěhovala. „Produkty byly nové a lepší, už je ale nebylo kam dávat. Měli jsme velký sen zvětšit prostor,“ vypráví paní Renata. Díky velkorysým prostorám mohli rozšířit sortiment, přidat produkty pro bezlepkové a jiné diety, propojit prodejnu s přidruženou zdravou kavárničkou a zavést tzv. bezobalový prodej, kdy si zákazník může odsypat a zvážit do svých nádob jen takové množství, které potřebuje a ušetřit tak obalový materiál, a tedy i přírodu.

Mění se i zákazník

Skladba lidí nakupujících v současnosti ve zdravých výživách se za poslední desetiletí zásadně změnila, což nemohl přehlédnout nikdo z nás. Potvrzuje to i Renata Čiháčková: „Dříve chodily hlavně maminky s dětmi a starší lidé, kteří už měli zdravotní problémy. Dneska k nám chodí i běžní pracující lidé na svačinu nebo nákup domů. Přicházejí lidé z kanceláří, soudci, politici, herci – zkrátka všichni, kteří přemýšlejí o tom, co jedí. Ne všechny potraviny jsou tak kvalitní, jak by měly být, a lidé to vědí.“ A protože provoz obchůdku Brána ke zdraví je veden ohleduplně vůči přírodě i potřebným lidem, jsou v jistém směru zákazníky prodejny i brněnští bezdomovci. Potraviny s končící trvanlivostí se nosí ke konci týdne konkrétním bezdomovcům, kteří už na ně čekají na brněnském Hlavním nádraží. Kéž by si z toho vzalo příklad více firem…

Rodina a podnikání?

Paní Čiháčková je nejen majitelkou zdravé výživy, ale také aktivní babičkou. Ráda tráví čas s vnučkami Emily a Kaylou. S manželem a vnoučaty chodívají do přírody, v létě plavou v domácím koupacím jezírku plném kapříků, a jak jinak, než společně vaří. „Teď mi vůbec nevadí, když je špinavá celá kuchyň a všude vysypaná mouka, když holky dělají vlastní kuchařské pokusy. Je mi líto, že jsem to tak nedělala i se svými dcerami. Já už mám jasno v tom, že dávám přednost vnoučatům přede vším ostatním, protože jako maminka vím, že čas hodně rychle utíká. Užívám si každičkou chvilku s nimi a nabíjíme se tak nějak navzájem. Mám tu výhodu, že pracovní čas si mohu určit sama. I kvůli sobě však myslím hlavně na vnoučátka.“ V práci je Renata sice moc ráda, baví ji být „na place“, ale naučila se delegovat úkoly a svým spolupracovníkům věří natolik, že za vnoučaty odchází s naprosto čistým svědomím a klidem.

Sny včerejší i dnešní

Jak již bylo řečeno, původně snila Renata o vlastním módním salonu. A tak by jednoho zajímalo, jestli jí tento obor zůstal aspoň jako koníček? „Dnes už nemám ani šicí stroj (někomu jsem ho dala). Poté, co se objevily první second handy, jsem neměla tu správnou motivaci. Předtím mě bavilo vymýšlet zajímavé modely. Nikdy jsem nechtěla sebe, děti ani manžela oblékat do oblečení, které nosila minimálně celá Morava,“ vysvětluje Renata. Dodává ale, že ráda něco tvoří s vnučkami. Baví je háčkování (i když jsou zatím jen u řetízku), vyšívání a hlavně vyrábění různých panáčků a zvířátek z přírodnin.

RECEPT
RAW mrkvový dort

Korpus:

2 mrkve (celkem 250 gramů)

200 gramů vlašských ořechů + hrst na ozdobu

125 gramů rozinek

40 gramů kokosu

3 polévkové lžíce agáve sirupu

1 čajová lžička skořice

1/2 čajové lžičky perníkového koření

Citrónová poleva:

100 gramů kešu ořechů

3 polévkové lžíce citronové šťávy

3 polévkové lžíce agáve sirupu

4 polévkové lžíce vody

1 polévková lžíce kokosového oleje

špetka vanilky

Minimálně 4 hodiny předem (lépe přes noc) zalijte kešu ořechy vodou a nechte odmočit. Rozinky zalijte vodou a nechte minimálně 1 hodinu nacucat. Mrkev oloupejte a vložte do nožového mixéru. Promixujte tak, abyste dostali malé kousíčky mrkve. Nechte v mixéru a přidejte odmočené a slité rozinky a všechny ostatní suroviny na korpus. Mixujte, ale nepřemixujte se až do pasty. Směs natlačte rovnoměrně do formy a dejte do lednice.

Mezitím si připravte polevu. Kešu ořechy slijte a dejte do mixéru s ostatními surovinami a nechte mixovat, dokud nebude konzistence hladká. Rozetřete na korpus a posypejte vlašskými ořechy. Dort dejte do lednice pár hodin uležet.

Majitelka hlavy, kterou proběhl nápad na založení Pravého domácího časopisu. S toutéž hlavou Petra v předchozích dvaceti letech moderovala na různých rádiích i televizích a všelijak se potulovala světem médií. Dnes má s manželem a tátou rodinné vydavatelství. Baví ji učit se od všech inspirativních osob, které se točí kolem Pravého domácího časopisu.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné