Proč nevyrábět vlastní čokoládu? Od nápadu k realizaci.

Čokoládu mám ráda a stejně jako u kávy se má chuť v tomto směru postupně tříbí. Před rokem jsem ochutnala ručně vyrobenou čokoládu z Hradce Králové a okamžitě ji zařadila na přední příčku svého čokoládového žebříčku. Na sympatickém obalu jsem našla i webové stránky firmy, takže pak už to šlo samo. Objednávky, ochutnávky, darování a šíření mezi přáteli. A v červnu výlet do obchůdku ve Špitálské ulici, abych prostřednictvím článku dala o této lahůdce vědět i dál.

Proč nevyrábět vlastní čokoládu? Od nápadu k realizaci.

Na počátku byli dva…

… a dva jsou stále. Jiří Stejskal a Lukáš Koudelka. Jejich obchůdek Jordi´s je maličký, ale přesto se tam vejde stolek a pár křesílek k posezení. Jedna z mých prvních otázek směřovala na jejich vztah k čokoládě. Oba shodně odpověděli, že dříve čokoládu ani moc nejedli. Jiří profesně pochází z gastro oboru, Lukáš o sobě s úsměvem tvrdí, že je bývalý „ajťák“. Před několika lety ale pracovali ve stejné hospodě a oba chtěli něco víc, být svými pány. Stali se z nich společníci a Jiří k tomu dodává: „Chutě mě vždycky bavily, ale už jsem nechtěl pro nikoho dělat. Chtěl jsem najít něco, co tady není a co se točí kolem chutí.“ A myslím, že trefili do černého.

Čoko čoko čoko čoko čokoláda stéká…(znáte písničku od Báry Hrzánové?)

Během prvního období, kdy dováželi ze světa kvalitní čokolády, aby je prodali místním čokonadšencům, se ukázalo, že tudy cesta nevede. A z ničeho nic se zrodil nápad: Proč nevyrábět vlastní čokoládu? Ručně, poctivě a v malém množství. Společníci během několika měsíců zjistili, jak a kde sehnat kvalitní kakaové boby, a naučili se celý proces výroby čokolády. Shodně vzpomínají: „Otevřel se nám neuvěřitelný svět, který nás uchvátil. Netušili jsme, jaké množství chutí může čokoláda nabídnout.“ Za dobu společného podnikání ochutnali Jirka s Lukášem až 1 000 druhů čokolád. To si teda neumím představit!

Meleme meleme – boby

První várky kakaových bobů mleli na malých a dosti poruchových mlýncích z Indie, kde se používají k výrobě domácího chutney. Jak už to bývá, ve správnou chvíli potkali správnou osobu – a byl tu kontakt na člověka s firmou na vyvíjení strojů. A za nějakou dobu spatřil světlo světa na objednávku vyrobený mlýn na kakaové boby. „Samozřejmě bylo potřeba vychytat mouchy,“ říká Lukáš. Dnes už mlýn pracuje spolehlivě. Na „vychytávání much“ se vlastně společníci ve svém podnikání zaměřují neustále, stále promýšlejí marketing. „Pro nás je důležitý vývoj,“ říká Jiří a Lukáš dodává: „Náš směr jsou kvalitní suroviny a výroba.“

O zákazníky není nouze

Lidí, kteří si pochutnají raději na menším množství kvalitní čokolády a jsou za ni ochotni zaplatit větší obnos, zas tak málo není. Lukáš s Jiřím pracují neustále – dělají vše od výroby čokolády přes obaly, vlastní balení a konečné rozeslání zákazníkům e-shopu. Chvíle odpočinku by mohli spočítat na prstech. V současnosti mají dva zaměstnance a sem tam brigádníky. „Najít dobrého zaměstnance je docela oříšek, aby se mu chtělo dělat a aby spojil práci s myšlením,“ shodují se oba společníci.

Co se skrývá o patro výš?

A je to tady! Vstupujeme do výrobny čokolády, kde to voní – no, to ani nejde popsat. Prohlížím si mlýn na boby a velké lednice. Jiří mi dává přičichnout postupně ke třem druhům kakaových bobů. Opravdu! Vůně jsou různé! Tak proč by chutí nemohlo být na tisíc? O kousek dál stojí dvě nádoby, kde se neustále promíchává čokoládová hmota. Už jsem poučena, že se jedná o konšování a že musí trvat 2 až 3 dny, protože na něm závisí chuť čokolády. Jiří vysvětluje: „Ve velkých výrobnách oddělují kakaovou hmotu a tuk, ten použijí jinde a do čokolády přidají tuk jiný, levnější. A také často používají alkalizovaný kakaový prášek, který je zbavený původní lahodné kakaové chuti, je tmavý a hořký.“ (Vybavuje se mi, jakými čokoládami jsem se dřív cpala…) Ptám se pána v hygienické ochranné čepičce, který právě vyklápí tabulky z formiček, jestli má ještě někdy chuť na čokoládu. Odpověď zní sympaticky: „Pořád.“ Od jeho kolegyně dostanu ochutnat jednu pralinku s višňovou příchutí. Asi se blahem vznesu!

Chcete to také zkusit?

Majitelé nemají v plánu otevírat na jiných místech obchody s vlastní značkou. Zároveň se nebrání tomu, aby někdo jejich výrobky nabízel ve svém obchodě, pokud by s tím korespondovala kvalita ostatního zboží. Jestli se někdo také rozhodne zkusit výrobu čokolády, jsou ochotni mu poradit. Takový člověk by měl ale být vybaven notnou dávkou trpělivosti pro jednání s úřady. Těch pár historek „Jordi´s versus úřední šiml“, které nám stačili Jiří s Lukášem povyprávět, by vydalo na celý další článek.

Kvíz: Víte, co znamená Jordi's?

1. Poangličtělá verze jména Jordi, což ve staré katalánštině znamená Jirka.

2. Značka vynikající čokolády roztodivných chutí.

Pravý domácí časopis pro mě skýtá skutečné bohatství. Začíná to lidmi, kteří tvoří redakci a kteří jsou mi všichni milí. A dál se to krásně větví: díky článkům – většinou o zajímavých lidech – a také díky mnohým setkáním mám možnost poznávat další a další prima osoby. A díky nim se dál seznamuji s dalšími. Je to nekonečný proces, kterým proplouvám a který mě blaží.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné