Proč jíst právě špenát? 4 recepty se špenátem

Když jsem byla malá, neznala jsem jinou podobu špenátu než zmražený protlak, trpělivě čekající v mrazáku na svou příležitost – nebylo jich mnoho, na talíři si ho vlastně vybavuji jen jako zelenou kupičku servírovanou vedle bramborových knedlíků a pečeného masa. Chutnal mi. Nikdy jsem nesdílela hlášku, tak často znějící školní jídelnou, „špenát, blé!“ a pevně věřím, že ji nebudu slýchat ani od svých dětí, přestože už to také zkusily.

Proč jíst právě špenát? 4 recepty se špenátem

Z Blízkého východu až na český talíř

Špenát byl pravděpodobně vyšlechtěn už na začátku našeho letopočtu v Íránu a Afgánistánu. Cestu do Evropy si ale hledal dlouho. Pomohli mu Španělé, díky nimž se na našich polích pěstuje od 14. století. Vypěstovat ho není až tak náročné, vyžaduje především zásaditou půdu, časté zalévání a také hnojení. Za práci se nám odmění obsahem širokého spektra našemu zdraví prospěšných látek.

Proslaven omylem

Asi všichni jsme už od dětství slýchali, že špenát máme jíst hlavně kvůli železu. Že je ho v něm tolik, že nám narostou svaly jako Pepkovi námořníkovi. Taky jsme už pravděpodobně všichni zaslechli, že jde o mýtus vzniklý před více než sto lety, kdy po jednom výzkumu omylem došlo k posunutí desetinné čárky (místo 30 mg jsou to jen 3 mg, ale pořád více než v mase) a několik dalších generací tak věřilo tomu, že špenát je nenahraditelným zdrojem síly. Možná na tom ale přece jen něco bude – přestože železa v sobě moc nemá, ke svalům nám pomůže především díky značnému množství bílkovin.

Nejcennější listová zelenina

Bohatý je špenát také na betakaroten, hořčík, vitamin A, C a vitaminy skupiny B. Betakaroten je vysoce účinný antioxidant, který v našem těle hraje důležitou roli nejen v prevenci rakoviny, ale i celé řady dalších civilizačních chorob, navíc pomáhá udržení si zdravého vzhledu kůže a pomáhá v boji proti vráskám . Vitamin A je nepostradatelný především pro náš zdravý zrak (chrání sítnici) a pro zachování obranyschopnosti sliznic vůči virům – chrání nás před bronchitidou, rýmou i zánětům plic. Vitamin B potřebujeme pro zdravý spánek, silné srdce, zdravé nehty a pevné vlasy. K této skupině vitaminů patří i ve špenátu bohatě obsažená kyselina listová. To jistě znají všechny maminky, kterým je její zvýšená konzumace doporučována už v období plánování početí a především pak v prvních měsících těhotenství, protože má významný vliv na zdravý vývoj plodu.

Špenát versus mrkev

Špenát obsahuje až 88 % vody, je proto téměř nekalorický. Čerstvá šťáva z něho se doporučuje pít denně před obědem či večeří. Její bohatá zásoba vitaminů a minerálů prospívá všem, kdo provádějí fyzicky náročnou práci, ale také adolescentům a nadšeným sportovcům. Navíc je výborná na úpravu peristaltiky střev.

Na špenát a šťávu z něho by určitě neměl zanevřít ani ten, kdo si chce zachovat co nejdéle dobrý zrak. Padesátníci pozor – zjistilo se totiž, že při prevenci degenerace sítnice zapříčiněné věkem je špenát dokonce účinnější než mrkev.

Umí i přezimovat

Pěstování vlastního špenátu na zahradě není příliš složité. Důležitý je hlavně termín výsevu a volba odrůdy (jarní či podzimní). Tato chladnomilná rostlinka vyžaduje neutrální půdu, která by měla být hlinitopísčitá a schopná dostatečně zadržovat vodu. Před setbou se doporučuje zapracovat do půdy kompost, špenát si totiž na živiny potrpí. Během krátké doby (65 dní) se nám odmění velkou zelenou masou. Podzimní odrůdu vyséváme v polovině srpna, přezimující pak až v září. Více na: www.ireceptar.cz.

Nejlepší je čerstvý a syrový

Nevařený špenát si zachovává všechny vitaminy a minerální látky, proto ho velmi doporučuji do salátů. Využití v kuchyni je ale mnohem pestřejší – bezva je do polévky, na pizzu, do omáčky k těstovinám, jako náplň do palačinek či zelená ozdoba nádivek. Já osobně si už několik let bez špenátu nedokážu představit naše velikonoční menu, které každý rok obměňuji, a zkouším, co všechno se dá s nenápadnými lístky evokujícími jaro v kuchyni vykouzlit. Zkusíte to letos se mnou?

Víte, že?

Častým žvýkáním listů čerstvého špenátu si přírodní cestou můžete parádně vybělit zuby?

Recepty:

Špenátové palačinky / 4 porce
  • 5 palačinek
  • 5 hrstí parmezánu
  • 1 vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • 2 lžíce mléka
  • 450 g mražených špenátových listů
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžičku soli
  • 2 lžičky bylinek Vše v zeleném od Sonnentoru

Nejdříve si připravíme palačinky. Pak necháme povolit špenát a prohřejeme ho na plotně v menším množství vody. Po 12 minutách přebytečnou vodu slijeme a špenát ochutíme solí, česnekem a zahustíme vejcem. Krátce povaříme. Troubu předehřejeme na 180 °C. Vychladlé palačinky naplníme špenátem a zabalíme. Vkládáme je vedle sebe do tukem lehce vymazané zapékací formy, přelijeme zakysanou smetanou smíchanou se 2 lžícemi mléka, zasypeme sýrem a přibližně 20 minut zapékáme. Tyto palačinky chutnají i dětem, máme to vyzkoušené.

Špenátový krém / 4 porce
  • 500 g čerstvého baby špenátu
  • 2 větší brambory
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany
  • 1 cibule
  • 1 šalotka
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl na dochucení
  • křepelčí vajíčka na ozdobení

Ve větším hrnci rozehřejeme olej a na něm osmahneme nadrobno pokrájenou cibulku a šalotku. Přidáme oprané listy baby špenátu a podusíme. Tím zelená záplava ztratí rychle na objemu. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme na kostky pokrájené brambory. Vaříme do změknutí a po uvaření necháme polévku krátce vychladnout. Rozmixujeme ji na krém a zjemníme smetanou. Podáváme ozdobené křepelčími vajíčky, kousky podušeného lososa, chlebovými krutonky nebo jen tak. Jednoduché, rychlé a svěže jarní.

Špenátová nádivka / 4 porce
  • 4 vejce, oddělené žloutky od bílků
  • 50 g změklého másla
  • 2 stroužky česneku
  • 5 starších housek
  • 200 ml mléka
  • 200 g čerstvého baby špenátu
  • sůl

Housky pokrájíme na menší kousky a v hluboké míse je zalijeme mlékem. Troubu předehřejeme na 180 °C. Listy vypraného špenátu přelijeme v cedníku horkou vodou, vymačkáme a lehce pokrájíme. Přidáme je do mísy k pečivu. Žloutky našleháme v jiné misce do pěny s máslem a solí a dochutíme prolisovaným česnekem. Směs přilijeme také k pečivu a nakonec přidáme vyšlehané bílky. Lehce promícháme a nádivkou naplníme formičku na jelení hřbet vymazanou máslem. Pečeme přibližně 35 minut, dokud nádivka nevyběhne a nezezlátne.

Tip navíc: Špenát můžeme kombinovat i s čerstvými kopřivami či bazalkou. Voňavé, chutné a lákavé.

Špenátové těstoviny pro děti / 4 menší porce
  • 500 g čerstvých špenátových listů
  • 200 g drobných těstovin
  • 40 g másla
  • 4 lžíce mléka
  • 80 g strouhaného parmezánu

Špenátové listy krátce povaříme ve vodě, aby změkly. Na pánvi rozpustíme máslo, ze špenátu vymačkáme přebytečnou vodu a na másle ho opečeme. Přidáme mléko a sýr, krátce povaříme a nakonec ponorným mixérem rozmixujeme. Omáčku smícháme s uvařenými těstovinami a hned podáváme. Naše děti je milují od batolecího věku.

Jsem si jistá, že když se nacházíte hodně dole, je to jenom proto, abyste se zase brzy ocitli hodně nahoře. Už je to víc než šest let, kdy jsem se sbírala po životní krizi a právě tou dobou jsme se díky účasti na dětské ekologické soutěži seznámili s Petrou a Danem. Časopis byl zatím jen vizí v jejich hlavách, přesně si pamatuju okamžik, kdy jsme se o něm bavili poprvé. Přišlo mi to jako sen a tenhle sen jsem za několik měsíců skutečně držela v ruce, dokonce se svým textem. Díky tomuto setkání získala naše rodina nové přátele a zcela nový směr.  Za to jsem hodně vděčná, protože v mém životě nikdy nebylo tolik radosti jako je dnes. A zítra určitě bude ještě větší :-).

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné