Polenta pokaždé jinak

Kdo nikdy nevyzkoušel kukuřičnou polentu, neví, o co přichází. Polenta je neuvěřitelně rychlý, snadný a chutný pokrm. Je to hustá kukuřičná kaše a možností, jak ji dále upravovat, je nekonečně mnoho. Dle fantazie, nálady a momentální chuti se můžete pustit do tvorby svých gastronomických polentových výtvorů.

Polenta pokaždé jinak

Odkud se vzala

Domovem kukuřičné polenty je slunná Itálie. Patří k tradičním severoitalským pokrmům a naleznete ji téměř ve všech tamních restauracích. Původně byla považována za vesnické jídlo chudých, ale během 20. století se rozšířila do takové míry, že si lze bez ní italskou kuchyni jen těžko představit. Polenta je v Itálii často nabízena samostatně – tradičně se sýrem gorgonzola a olivovým olejem nebo jako příloha k masitým a zeleninovým pokrmům.

  Co umí a pro koho se hodí

Já mám polentu vždy doma v zásobě. Nikdy nevíte, kdy se bude hodit, a pokrm hotový během několika minut je někdy k nezaplacení. Chutná dětem i dospělým, připravíte z ní snadno hlavní jídlo, přílohu, sladký dezert i vydatnou snídani. Je neuvěřitelně univerzální. Navíc podle východní medicíny působí kukuřice příznivě na naše srdce, podporuje krvetvorbu, růst vlasů a uzdravuje pleť. Říká se, že kdo jí kukuřici, má radost v duši. Kukuřice je přirozeně bezlepková potravina, a proto se hojně využívá v bezlepkových dietách. Je výborně stravitelná a díky nízkému obsahu tuku se hodí pro redukční diety.

  Hotová během několika minut

Základ polenty tvoří žlutá kukuřičná krupice. Většina dnešních tzv. instantních polent je již upravena pomocí horké páry, takže jejich konečná kuchyňská příprava zabere už jen asi 3 minuty. Výroba instantní polenty je prováděna velmi šetrným způsobem, a tak si konečný produkt zachovává množství důležitých živin.

Základní příprava

Na jeden díl krupice použijte asi 3,5–4 díly osolené vody. Uveďte vodu k varu a za pomalého míchání polentu postupně přisypávejte. Míchejte a dávejte pozor, protože polenta při vaření hodně a vysoko prská. Po 3 minutách vám vznikne hustá kukuřičná kaše připravená k další úpravě či přímé konzumaci.

  Uspořádejte polentové hody

Po uvaření lze polentu podávat ihned ještě tekutou, nebo ji nalít do různých formiček, srnčího hřbetu, pekáčku, misek či na plech a nechat vychladnout a ztuhnout. V tomto pevném stavu můžete polentu nakrájet na malé kousky a zapékat se zeleninou, masem či houbami a různými omáčkami, vznikne tak vydatný pokrm podobný „francouzským bramborám“. Ztuhlou polentu lze také báječně smažit a grilovat či z ní vytvořit s dalšími ingrediencemi špíz. K polentě můžete přidat čerstvé či sušené ovoce, pražená semínka, ořechy či ji polít javorovým sirupem a vytvořit tak báječnou snídani či odpolední dezert.

Tip: Děti milují vykrajování ze ztuhlé polenty. My používáme klasická vánoční vykrajována a vzniklé tvary si pak napichujeme na špejle s dalšími surovinami a grilujeme coby špíz. Nejen že si tak děti samy připraví večeři, ale navíc je to neskutečně baví.

Raději BIO

V současné době je vysoké procento konvenčně pěstované kukuřice geneticky modifikováno (GMO). Proto při výběru kukuřičných produktů upřednostňujte ty v kvalitě bio, tak máte jistotu, že z GMO vyrobeny nebyly, protože to je v ekologickém zemědělství zakázáno.

www.probio.cz

Recept: Polentový špíz

Počet porcí 4, doba přípravy 60 min

150 g instantní kukuřičné polenty BIOHARMONIE, 1 kg sezónní zeleniny (v zimě: mrkev, dýně, petržel, celer, v létě: paprika, cuketa, lilek…), 150 g uzeného tofu, olivový olej BIOLINIE, pepř, sůl, provensálské koření

Instantní kukuřičnou polentu postupně pomalu vsypte do 600 ml vroucí osolené vody a stále míchejte. Za 3 minuty je polenta hotová. Uvařenou polentu přelijte do pekáčku či na plech vyložený pečicím papírem a nechte ztuhnout a vychladnout.

Mezitím si očistěte zeleninu a nakrájejte na kousky vhodné k napichování na grilovací jehlu či špejli. Stejně tak nakrájejte uzené tofu. Předehřejte troubu asi na 170 °C.

Ztuhlou a vychladlou polentu nakrájejte na stejně velké kousky jako zeleninu. Připravte si špejle s ostrou špičkou a postupně jednotlivé kusy zeleniny, tofu a polenty napichujte.

Špízy poklaďte na pečicí papír a pokapejte ze všech stran olivovým olejem. Osolte, opepřete a posypte provensálským kořením. Pečte asi 30–45 min podle druhu zeleniny. Zelenina by měla být změklá, ale stále ještě křupavá.

Podávejte jako přílohu k masovým pokrmům či jako doplněk k čerstvému zeleninovému salátu.

Tip: Místo tofu můžete použít uzený tempeh či jakýkoliv oblíbený tvrdý sýr (doporučujeme například sýr feta či balkánský sýr)

Když jsem byla malá, chtěla jsem zachránit před vyhynutím ohrožené nosorožce v Africe. To se mi nepodařilo, tak teď zachraňuji přírodu a lidské zdraví pomocí biopotravin. Ve firmě PROBIO mám na starosti propagaci, komunikaci s médii, psaní článků a recepty. Občas mě můžete slyšet v rádiu vyprávět o zdravých potravinách nebo vidět vařit v televizi.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné