Pasta Fidli – výborné domácí těstoviny z chráněné dílny

Při předvánoční návštěvě jsem od kamarádky dostala balíček těstovin. A nebyly to obyčejné těstoviny! Bylo na nich zvláštních hned několik věcí: měly prazvláštní tvar, byly čerstvé a na nápaditém přebalovém štítku mě okamžitě zaujal název: PASTA FIDLI. Prý je máme na vyzkoušení, jestli nám budou chutnat. Na štítku bylo sice napsáno, že se jedná o dvě porce, ale v pohodě by se z nich najedly tři osoby. My jsme u stolu čtyři, tak jsem přivařila omáčku, udělala salát a všichni jsme si moc pošmákli. A protože jsem chtěla vědět víc, rozjela jsem se v lednu do Řevnic.

Pasta Fidli – výborné domácí těstoviny z chráněné dílny

V Řevnicích již 13 let existuje a úspěšně funguje občanské sdružení Náruč. Tento krásný název přesně vystihuje náplň projektu, kterou je pomoc lidem se zdravotním postižením prožít spokojený život. Náruč těmto lidem i jejich rodinám poskytuje sociální služby a hlavně nabízí osobám s handicapem pracovní místa v sociální firmě Modrý domeček v Řevnicích. Od roku 2007 je zde otevřená kavárna, kde jsem měla domluvenou schůzku s paní Cyrnerovou, obchodní zástupkyní sdružení Náruč. Z nabídky vynikajících koláčů od babiček zaměstnanců jsem si vybrala linecký s tvarohem a mákem. Mana! A ptala jsem se a poslouchala.

V Modrém domečku se podařilo nedávno zřídit také teplou kuchyni, takže si tam můžete zajít na oběd. Kromě kavárny provozuje sdružení ještě denní stacionář pro 8 klientů, kteří v rámci terapeutických činností vystřihují, sestavují a lepí krásné laskavé koláže. Ty jsou pak v tištěné podobě využity jako originální obaly těstovin. No, není to krásný nápad?

Od loňského roku si klienti stacionáře mohou vyzkoušet péct linecké cukroví v nově otevřené terapeutické pekárně – a objednávky zvenčí se jen hrnou.

Náruč plná nápadů

Kapacita pracovních míst v Modrém domečku byla naplněna, proto se v Náruči rozhodli vytvořit další příležitosti. Protože chtěli zůstat v gastronomii, vznikl nápad na výrobu domácích čerstvých těstovin. Začalo shánění informací, kontaktování odborníků, vyvíjení správných receptur, výběr kvalitních surovin. K tomu bylo potřeba zřídit výrobnu, výhledově i s obchodem. To se podařilo v Mníšku pod Brdy v areálu Eden, kde v této době pracují osoby zdravotně postižené. K výrobně patří také nový obchod, kde můžete nejen čerstvé těstoviny zakoupit, ale díky velkým oknům také můžete bezprostředně sledovat jejich výrobu.

Vybavuje se mi babiččina kuchyň: stůl a parapet pod oknem, všude jsou rozprostřeny čisté utěrky a na nich prosychají tenké pláty nudlového těsta. Darmo mi babička hubovala. Touha byla silnější, neustále jsem uždibovala, pláty měnily tvar a stávaly se menšími a menšími. Z toho, co zbylo, vykouzlily babiččiny ruce nepochopitelně tenké nudličky do polévky, nebo naopak nudle široké. Posypané mákem a cukrem a přelité máslem mě pak tyto babiččiny těstoviny povznášely do vyšších sfér lidského bytí.

Mouka, vajíčka, troška vody, špetka soli…

… a těstoviny jsou na světě. Tak jednoduché to zase není. K výrobě dobrých těstovin je zapotřebí semolinové mouky, která má kromě jiných dobrých vlastností krásně žlutou barvu. Tato mouka se získává z pšenice zvané Triticumdurum (schválně to zkuste říct několikrát rychle za sebouJ) pěstované v Itálii. Dále jsou zapotřebí vajíčka, spousta vajíček. Pro výrobu těstovin ve velkém se proto používá takzvaná vaječná melanž, což jsou čerstvá vajíčka ošetřená pasterizací a uzavřená v krabičce. (Bez pasterizace by to bylo zdravější, ale co se dá dělat, účel světí prostředky.) Pak už jen přidat vodu a sůl, ale přiměřeně!

Těstoviny PASTA FIDLI jsou vyráběny a baleny ručně, při výrobě se nepoužívají žádná barviva, konzervanty ani emulgátory, od data výroby vydrží v chladu 12 dnů. K mání jsou jak těstoviny klasické, tak i špaldové a s příchutí bazalky. V italské domovině těstovin má každý region své tvary, barvy a chutě. PASTA FIDLI nabízí v současné době hranaté špagety Chitarra, široké dlouhé Tagliatelle, tenčí a hodně dlouhé Pappardelle, překroucená esíčka Casarecce (ty PASTA FIDLI vyrábí jako jediná v České republice), úzké duté Rigatoni, širší duté Elicoidali (neboli velké makaróny), mušle Canestro-rigatoni, placaté široké Lasagne a pro děti maličké Lokomotivy. K těstovinám mají v nabídce ještě tomatové a bazalkové pesto. Sice se objeví hlasy tvrdící, že to není pravé pesto, protože je z mandlí. K tomu mohu jen dodat, že zmíněné pesto je víc než vynikající a krom toho, já sama dávám přednost mandlím před piniovými oříšky. Paní Cyrnerová se zmínila, že do budoucna uvažují o vytvoření nových receptur na bezlepkové těstoviny, plněné tvary a také nějakou tu omáčku.

Značka míří do světa

PASTA FIDLI už mají své pravidelné odběratele (např. několik restaurací sítě Potrefená husa a jiné) a jejich počet radostně narůstá. Pokud byste chtěli těstoviny ochutnat a nejezdíte do Řevnic ani do Mníšku pod Brdy, zkuste velkou tržnici v Lipencích nebo prodejny Country Life, se kterými sdružení v současné době navazuje spolupráci. Samozřejmě se lidé z Náruče snaží rozšířit popularitu čerstvých těstovin i dál za Prahu, ale zároveň chtějí zůstat věrni svému regionu. V dohledné době chtějí zřídit zdravé fast foody řetězce PASTA FIDLI a v sezóně se určitě objeví na některých z mnoha farmářských trhů.

Aby plánů nebylo málo, díky získanému grantu zakoupilo sdružení starou budovu nádraží v Řevnicích. Po rekonstrukci by tam měla vzniknout větší výrobna těstovin, obchod a další prostory pro poskytování sociálních služeb a také turistické informační centrum. Proto je teď čas plně se zaměřit na výrobu a prodej těstovin PASTA FIDLI.

Jak to tak někdy klapne, vyšla jsem z Modrého domečku, za pár minut jsem došla na nádraží a tam stál můj vlak. Koukala jsem z okna, vstřebávala všechny informace, na jazyku ještě sladkou chuť koláče a říkala jsem si, jak báječnou náručí je Náruč, a já vám o ní mohu dát vědět.

Čerstvé těstoviny
  • mají vysokou poréznost, tudíž pěkně nasáknou chuť omáčky (a té omáčky pak stačí méně).
  • se vaří kratší dobu než sušené, takže při velkém hladu je to velmi příznivá okolnost.
  • mají nižší kalorickou hodnotu (tu si v případě potřeby můžete zvýšit přísadami v omáčce).

Koukněte na: http://os-naruc.cz

Pravý domácí časopis pro mě skýtá skutečné bohatství. Začíná to lidmi, kteří tvoří redakci a kteří jsou mi všichni milí. A dál se to krásně větví: díky článkům – většinou o zajímavých lidech – a také díky mnohým setkáním mám možnost poznávat další a další prima osoby. A díky nim se dál seznamuji s dalšími. Je to nekonečný proces, kterým proplouvám a který mě blaží.

Profil Další články


Objednejte si předplatné
Předplatné